Näyttelijöitä lavalla.
Kuvaaja 
Lauri Aapro/Teatteri Imatra
Ei makseta! Ei makseta! -näytelmän ensi-iltaa juhlitaan lauantaina. Kuvassa Eeva Mäenpää (vas.), Aki Honkatukia, Kari Kinnari, Antti Laine, Ulla-Maija Järnstedt ja Marko Kurikka

Ei makseta! Ei makseta! -näytelmän ensi-iltaa juhlitaan Imatralla lauantaina

Yhteiskunnallisessa satiirissa käsitellään ajankohtaisia asioita humoristisesti ja tarkkaavaisesti. Näytelmän on käsikirjoittanut Nobel-palkittu kirjailija Dario Fo ja sen ohjaajana vierailee Tuija Töyräs.

Ei makseta! Ei makseta! saa ensi-iltansa Teatteri Imatrassa lauantaina 23.10. klo 16.

Näytelmä on yhteiskunnallinen satiiri tavallisten ihmisten elämästä, jossa arki muuttuu tragikomediaksi. Teoksessa käsitellään ajankohtaisia asioita kuten elinkustannusten nousua, pätkätyöläisten arkea, naisen asemaa ja globalisaation mukanaan tuomia muutoksia.

Tarina käynnistyy, kun Mairen "kuppi kääntyy nurin". Ruoan hinta on noussut pilviin, ja joukko naisia saa asiasta tarpeeseen.

Naiset aloittavat maksulakon, ja Maire liittyy lakkolaisten joukkoon. Homma lipsahtaa laittomuuksien puolelle ja farssi on valmis.

Fon huumori kumpuaa arjen oivalluksista

Näytelmän on käsikirjoittanut Nobel-palkittu kirjailija Dario Fo. Fo oli italialainen, vuonna 1926 syntynyt näytelmäkirjailija, teatteriohjaaja ja näyttelijä.

Hän oli tunnettu yhteiskunnallinen vaikuttaja taiteensa kautta. Hän taisteli järjestäytynyttä rikollisuutta, lahjontaa ja korruptiota vastaan sekä kritisoi katolisen kirkon kaksinaismoralistista toimintaa.

Kritiikin hän ilmaisi kuitenkin aina komiikan keinoin.

–Fo oli loistava humoristi ja koomikko. Hänen komedioidensa nauru kumpuaa arjen oivalluksista, yhteiskunnallisista huomioista ja ihmisluonteiden tarkasta havainnoinnista, ohjaaja Tuija Töyräs kertoo.

Näytelmän kantaesitys nähtiin vuonna 1974 Milanon Palazzina Libertyssä. Imatralla nähtävän näytelmän on suomentanut ja sovittanut Pentti Järvinen.

Tuija Töyräksen ohjaamana tarina siirtyy tänä syksynä Imatralle. Rooleissa näyttelevät Aki Honkatukia, Ulla-Maija Järnstedt, Kari Kinnari, Marko Kurikka, Antti Laine ja Eeva Mäenpää.

Pukusuunnittelun näytelmään on tehnyt Marja Liukkonen, valoista vastaa Jukka Parviainen ja äänisuunnittelusta Keijo Miettinen.

Ensi-iltaa juhlitaan Teatteri Imatrassa lauantaina 23.10. kello 16. Näytökset jatkuvat 15.12. saakka. Lipunmyynti näytöksiin on käynnissä teatterin verkkosivuilla.

 

Lisätietoja:

Yhteys ohjaaja Tuija Töyräkseen viestintäasiantuntija Jonna Mielonen-Jumiskon kautta: jonna.mielonen-jumisko@imatra.fi, p. 020 617 2231

Lisätietoja ja lipunmyynti

Tuija Töyräs

Tuija Töyräs on helsinkiläinen taiteilija, jolla on monipuolinen kokemus teatterista ja televisiosta niin näyttelijänä, ohjaajana, dramaturgina kuin näytelmäkirjailijana.

Töyräs on työskennellyt useissa teattereissa eri puolella Suomea. Ennen Imatralle tuloaan hän ohjasi Astrid Lindgrenin Katto Kassinen -lastenkomedian Lahden kaupunginteatteriin. Töyräs on työskennellyt myös muun muassa Jyväskylän kaupunginteatterissa, Helsingin kaupunginteatterissa sekä Kuopion kaupunginteatterissa.

Teatterin lisäksi Töyräs on tehnyt rooleja televisiosarjoissa ja elokuvissa. Hän näytteli muun muassa kunnanjohtaja Helena Östelää TV 2:n suositussa Pirunpelto -maalaiskomediassa.

Ei makseta! Ei makseta! Teatteri Imatrassa

  • Ensi-ilta lauantaina 23.10. kello 16
  • Esitykset jatkuvat 15.12. saakka
  • Liput 29 €, eläkeläiset, opiskelijat ja työttömät 27 €, alle 16-vuotiaat 17 €