Kivestä hiottu veistos. Ison maljan maljakon muotoinen teos.
Kiviveistokset ovat odottaneet pääsyään Vuoksen varteen jo useamman vuoden ajan.

Veistosvirran rakentaminen Vuoksen varteen on aloitettu

Yhdeksän teoksen jalustoille kaivetaan parhaillaan kuoppia.

Vuosia hautunut idea Veistosvirrasta alkaa vihdoin muuttua todeksi Vuoksen varrella. Keskiviikkona 14.10. kaivinkone kaivoi kaupungintalon kohdalle kuoppia ensimmäisten teosten jalustoja varten.

Veistosvirralla tarkoitetaan veistoksen ketjua, joka alkaa vanhan rautatiesillan jälkeen ja etenee kaupungintalon ja Kulttuurikeskus Virran ohi Vuoksen rantapuistossa.

─ Vanha idea on ollut, että veistoksia olisi jonain päivänä aina Imatrankoskelle asti. Sitä varten Tukinuittajat-patsas siirrettiin jo aiemmin Kaupunkipuron varteen kaupungintalon parkkipaikalta. Nyt toteutetaan veistospolun alku. Jatko on siitä kiinni, miten kaupunki tulevaisuudessa teoksia tulee hankkimaan tai sijoittamaan, kaupunginpuutarhuri Erika Luhtanen kertoo.

Kivisymposiumin perintö

Veistosvirran alkupään teokset on tarkoitus sijoitella varsin lyhyelle matkalle, näköyhteydelle toisistaan, sillä näillä yhdeksällä teoksella on yhteinen tarina.

Ne ovat kaikki tehty Imatralla järjestetyissä kansainvälisissä kivisymposiumeissa, missä alan taiteilijat vuosittain työstivät veistoksia.

Kurssi oli Saimaan ammattikorkeakoulun järjestämä. Kaupunki sai joka vuosi kaksi teosta itselleen vastineeksi kurssin tukemisesta.

Kiviveistosten sijoittelussa on otettu huomioon tuleva erä- ja luontokulttuurimuseo. Vain patsas numero kuusi (liitekartta) sijaitsee kaupungintalon tontilla, muut puistoalueella.

Marraskuussa paikoilleen

Tarkoitus on, että painavat kiviteokset siirretään paikoilleen marraskuun loppuun mennessä edellyttäen ettei sää tuota yllätyksiä.

─ Seuraavaksi valetaan anturat. Kipa tekee yhteistyötä Lappeenrannan Timantti- ja Piikkaus Oy:n kanssa, Imatran Kiinteistö- ja aluepalvelun (Kipa) työpäällikkö Kimmo Kauhanen kertoo.

Teokset saavat ensi vuonna opastaulut, jotka kertovat niistä ja Veistosvirrasta.

 

Lisätietoja:

kaupunginpuutarhuri Erika Luhtanen p. 020 617 4322, erika.luhtanen@imatra.fi