Rakennuksen alapohja.
Fysiikan ja kemian luokan alapohja siivottiin perusteellisesti.

Vuoksenniskan vanhan koulurakennuksen remontti valmis

”Tiivistyskorjaus ei ole aina ratkaisu ilmanlaatuongelmiin, mutta tässä tapauksessa se toimi.”

Vuoksenniskan koulukeskuksen vanhimman osan eli A-rakennuksen sisäilmaan liittyvät korjaukset on nyt tehty.

Ongelmia alkoi paljastua viime vuonna, kun henkilöstö nosti esille sisäilmaongelmat muutamissa luokkatiloissa vanhalla puolella. Tarkemmissa tutkimuksissa selvisi, että ongelmia oli yhteensä lähes kymmenessä luokassa.

Syyksi selvisi ilmavuodot ulkoseinien liitoksissa. Niiden kautta pääsi sisätiloihin epäpuhtauksia.

Viimeiset tiivistyskorjaukset valmistuivat viime kesänä.

─ Toimintamalleja on kehitetty neljässä vuodessa aika tavalla, toki myös materiaalit ovat kehittyneet. Koko projekti dokumentoitiin hyvin tarkasti. Tarkistusmittauksia tehtiin Vuoksenniskalla koko remontin aikana. Näillä mittauksilla varmistettiin, että voimme tehdä korjaukset kerralla kuntoon, tila- ja turvallisuuspäällikkö Sami Turunen sanoo.

Osallistavaa remontointia

Merkittävä muutos Vuoksenniskalla oli myös se, että käyttäjät otettiin remontissa uudella tavalla mukaan.

─ Pidimme käyttäjät ajan tasalla koko ajan. He ovat päässeet katsomaan, mitä korjataan ja miten, tekninen isännöitsijä Jyri Honkasalo kertoo.

Myös johtava rehtori Ville Laivamaa toteaa, että henkilöstö on kokenut tulleensa kuulluksi.

─ Suhtauduin aluksi itsekin aika kriittisesti tiivistyskorjauksiin, mutta nyt täytyy myöntää, että meidän tapauksessa ne näyttävät onnistuneen hyvin. Meitä käyttäjiä kuultiin ja meidän kokemuksiimme reagoitiin. Korjauksia seurattiin kehittyneellä tekniikalla ja kokemuksia kysymällä, Laivamaa kiittelee.

Kaksi tilaa vielä tarkistetaan

Vuoksenniskan koulukeskuksen vanhaa rakennusta korjattiin jo ennen tiivistysmittauksia vuonna 2020 kotitalousluokan osalta ulkoseinän kosteusvaurion vuoksi mittavalla remontilla.

Nyt vanha kiinteistö on tutkittu ja korjattu varsin perusteellisesti.

─ Kaksi kohdetta vielä tarkistamme. Tutkimme aiemmin remontoidun A-rakennuksen yläpohjan tiiveyden. Haluamme varmistaa, että sen osalta kaikki on kunnossa, sillä aiemman remontin dokumentointi on puutteellinen, Honkasalo sanoo.

─ Vastaavasti fysiikan ja kemian luokan korotettuun alapohjaan asennamme varmuustoimenpiteenä alipaineistuksen. Sieltä on nyt siivottu rakennusaikaiset jätteet pois, Turunen kertoo.

Sisäilmaongelmien määrä on kaupungin kiinteistöissä selvästi laskenut muutamassa vuodessa uusien koulukeskusten myötä.

─ Kolme vuotta sitten sisäilmatyöryhmän asialistalla oli pahimmillaan lähes 20 kohdetta. Tällä hetkellä varsinaisia sisäilmakohteita on yksi eli urheilutalo,  sisäilmatyöryhmän puheenjohtajana toimiva Turunen toteaa.

 

Lisätietoja:

tila- ja turvallisuuspäällikkö, sisäilmatyöryhmän puheenjohtaja Sami Turunen, p. 020 617 4450, sami.turunen@imatra.fi

tekninen isännöitsijä Jyri Honkasalo /Mitra, p. 05 2352857, jyri.honkasalo@mitra.fi

johtava rehtori Ville Laivamaa p. 020 617 5809, ville.laivamaa@imatra.fi

Jos epäilet kärsiväsi sisäilmaongelmasta kaupungin tiloissa

  • Ota yhteyttä kouluterveydenhoitajaan (oppilaat ja huoltajat), työterveyteen (henkilöstö). Sisäilmatyöryhmä saa viralliset määrät oireilevista henkilöistä ja ongelmatiloista aina tätä kautta.
  • Jos oireet eivät helpotu tehtyjen korjaustoimenpiteiden jälkeen, olkaa uudelleen yhteydessä terveydenhoitajaan/työterveyteen