Kuva
Lasta rokotetaan
Kolmas kierros rokotuksista on alkanut.

Eksote rokottaa voimakkaasti immuunipuutteisia henkilöitä kolmannella koronarokotteella

Tiedote
24.9.2021 15:59
Kolmas rokoteannos annetaan myös henkilöille, jotka ovat saaneet aiemmat kaksi koronarokotetta lyhyellä 3 - 6 viikon rokotusvälillä alkuvuonna 2021.

Voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille suositellaan kolmen annoksen rokotussarjaa. Tutkimusten mukaan voimakkaasti immuunipuutteisilla vaste kahden rokotteen sarjalle jää usein puutteelliseksi. Kolmas rokoteannos täydentää heidän suojaansa. Rokotussarjan kolmas annos voidaan antaa, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta (60 päivää).

Voimakkaasti immuunipuutteiseksi katsotaan seuraavat ryhmät:

  • Elinsiirto
  • Kantasolusiirto
  • Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
  • Immunosuppressiivinen syöpähoito
  • Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
  • Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
  • Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
  • Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

Kolmas rokoteannos annetaan myös henkilöille, jotka ovat saaneet aiemmat kaksi koronarokotetta lyhyellä 3 - 6 viikon rokotusvälillä alkuvuonna 2021, jos rokotuksesta on aikaa vähintään 6kk (26 viikkoa).

Kolmas rokoteannos annetaan ensisijaisesti samalla valmisteella kuin toinen rokoteannos, ellei sille ole lääketieteellistä estettä.

Kolmansien annosten ei tulisi hidastaa ensimmäisten ja toisten rokoteannosten antamista.

Koska nuorilla vakavan koronataudin riski kahden rokoteannoksen jälkeen on pieni, THL on katsonut varovaisuusperiaatteen mukaan perustelluksi rajata muut kuin voimakkaasti immuunipuutteiset alle 30-vuotiaat miehet kolmansia rokoteannoksia koskevan suosituksensa ulkopuolelle toistaiseksi. 


Lisätietoa medialle:

Sari Kuitto, Eksoten rokotuksista vastaava hoitaja, p. 044 791 5854, sari.kuittoateksote.fi (sari[dot]kuitto[at]eksote[dot]fi)