Syksyinen pihlaja järven rannalla.
Pihlaja

Syksyn puutarhajätteet

Syksy on tullut ja nyt on aika tehdä pihoilla ja puutarhassa erilaisia syyshommia.

Risut, oksat ja haravointijätteet kannattaa mahdollisuuksien mukaan kierrättää ravinteiksi omalla kiinteistöllä. Kompostoi, haketa tai silppua erilaiset pihasta syntyvät jätteet.

Hakettamalla saat hyvää kuiviketta ja seosainetta kompostiin. Haketettua materiaalia voi käyttää mm. pensaiden katteena. Ravinteikas kompostimulta sopii kasveille erinomaisesti.

Jos puutarhajätteiden kompostointi ei ole mahdollista, niin tulee puutarhajätteet toimittaa jokaisessa kunnassa olevaan vastaanottopaikkaan. Risut ja oksat tulee olla lajiteltu erikseen haravointijätteistä. Vastaanottopaikat ja aukioloajat löytyvät Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:n nettisivuilta. Esimerkiksi Imatran Hyödyksi asema on auki arkisin klo 10.00–18.00 ja lauantaisin klo 13.00–15.00 marraskuun loppuun asti.

Jätteiden vienti metsään tai toisen maalle ei ole sallittua.

Taajama-alueella puutarhajätteitä, risuja ja oksia ei saa  hävittää  polttamalla niitä avotulella tai tynnyreissä.

Haja-asutusalueella avotulella voi polttaa kuivia oksia ja risuja sekä esim. maatalousperäisiä jätteitä kuten olkia sekä käsittelemätöntä puujätettä (ei rakennusjätettä). Jätteitä, kuten muoveja, ei saa polttaa. Polttamisesta ei saa missää tapauksessa aiheutua  kohtuutonta haittaa naapureille eikä lähiympäristölle.

Kaikille reipasta syksyä puutarhatöiden parissa!

 

Lisätietoja: Ympäristöinsinööri Merja Kaksonen
merja.kaksonen@imatra.fi