Kuva
desifiointiaineita ja maski
Koronan torjunnassa rokotukset, maskit, turvavälit ja hygienia ovat edelleen avainasemassa.

Eksote: Koronavirusta löytyy alueelta edelleen

Tiedote
21.9.2021 20:12
Kakkosrokotusta voi aikaistaa, mikäli varattuun aikaan on yli viikko ja edellisestä rokotuksesta on ehtinyt kulua vähintään 6 viikkoa.

Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä totesi 21.9.2021 kokouksessa: Koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella leviämisvaiheessa. 

Etätyösuositus, kasvomaskisuositus ja suositukset riskiryhmien suojaamiseksi ovat voimassa ainakin 31.10.2021 saakka. Alueellinen tilannekuvaryhmä kokoontuu seuraavan kerran 5.10.2021.

Virusta löytyy edelleen Etelä-Karjalan alueella, tapausilmaantuvuus on tällä hetkellä 4. korkein koko Suomessa. Nuoret ja rokottamattomat sairastuvat tällä hetkellä, ja tartuntoja on levinnyt erityisesti rokottamattomissa perheissä.

– Kansalaiset voivat koronarokotteen ottamalla estää epidemiaa ja huolehtia omalta osaltaan yhteiskunnan avautumisesta, tiivistää Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

– Haluamme rokotusten lisäksi muistuttaa eteläkarjalaisia edelleen myös maskien käytöstä, hyvästä käsihygieniasta ja sairastuessa kotiin jäämisestä, jotta saisimme alueen tilanteen käännetyksi parempaan suuntaan.

THL on ohjeistanut lasten karanteeniin asettamista; jatkossa vain ne lapset asetetaan karanteeniin, jotka ovat tosiasiallisesti olleet tekemisissä sairastuneen kanssa. Asiasta tehdään Etelä-Karjalan alueelle ohjeistus lähipäivinä.

Rokote walk in -pisteessä tai varaamalla ajan

Walk in -rokotukseen voivat tulla kaikki 12 vuotta täyttäneet eteläkarjalaiset ilman ajanvarausta. 2-rokotusta voi aikaistaa, mikäli varattuun aikaan on yli viikko ja edellisestä rokotuksesta on ehtinyt kulua vähintään 6 viikkoa. Lapsilla ja nuorilla voi niin halutessaan olla mukana yksi saattaja.

Seuraavat walk in -rokotukset:

  • To 23.9. klo 13–18 Imatran ToriGalleriassa ilman ajanvarausta
  • Arkipäivisin klo 9–14.30 Lappeenrannan Iso Kristiina, 1- ja 2 -rokotukset ilman ajanvarausta
  • Arkipäivisin klo 13–16 Imatran ToriGalleria, 1- ja 2- rokotukset ilman ajanvarausta

Alueen asukkaat voivat käydä ilman ajanvarausta yllä mainituissa rokotuksissa tai valita itselleen sopivan rokotuspaikan ja ajankohdan Eksoten asiointipalvelun kautta tai koronarokotusneuvonnan numeroon soittamalla. Eksoten koronarokotusneuvonta ja -ajanvarauspuhelin palvelee maanantaista perjantaihin kello 9–16 numerossa 05 352 2355. Tarkemmat ohjeet ajanvaraukseen: www.eksote.fi/koronarokotukset

Kolmas rokote  voimakkaasti immuunipuutteisille 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ohjeistaa kuntia tarjoamaan kolmatta koronarokotusta osana perusrokotussarjaa niille 12 vuotta täyttäneille, joiden elimistön immuunivaste on taudin tai sen hoidon vuoksi voimakkaasti madaltunut. Kolmas annos voidaan antaa, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään kaksi (2) kuukautta.

Tarkempi listaus voimakkaasti immuunipuutteisista löytyy THL:n verkkosivuilta: Kolmas koronarokoteannos - Infektiotaudit ja rokotukset - THL

THL suosittelee kolmannen koronarokoteannoksen antamista myös niille henkilöille, jotka ovat saaneet rokotteen 3–4 viikon annosvälillä. Suomesta ja muualta kerätyn seurantatiedon perusteella lyhyellä aikavälillä annettujen annoksien teho hiipuu erityisesti infektion ja lievän taudin suojan osalta, vaikka vakavan taudin suojateho on edelleen hyvä. Rokotussarjan kolmansien annosten anto voidaan aloittaa välittömästi. Lyhyellä annosvälillä rokotteet saaneille kolmas annos voidaan antaa, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään kuusi (6) kuukautta.

Varovaisuusperiaatteen vuoksi THL ei kuitenkaan toistaiseksi suosittele kolmatta rokoteannosta alle 30-vuotiaille miehille. Tämä rajoitus ei koske voimakkaasti immuunipuutteisten kolmatta rokoteannosta. mRNA-rokotteen saaneilla on hyvin harvinaisena haittavaikutuksena raportoitu myokardiitteja ja perikardiitteja. Vielä ei tiedetä, liittyykö kolmansiin rokoteannoksiin kohonnut riski myo- ja perikardiiteille.

Koska nuorilla vakavan koronataudin riski kahden rokoteannoksen jälkeen on pieni, THL on katsonut varovaisuusperiaatteen mukaan perustelluksi rajata muut kuin voimakkaasti immuunipuutteiset alle 30-vuotiaat miehet kolmansia rokoteannoksia koskevan suosituksensa ulkopuolelle toistaiseksi. Asian arviointi THL:ssa jatkuu, kun uutta tietoa kolmansien rokoteannosten turvallisuudesta saadaan seuraavien viikkojen aikana.

THL:n suositus lasten koronavirustestaamisesta ja koulualtistumisista päivitetty

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt suosituksensa lasten koronavirustestaamisesta kansallisen testausstrategian mukaisesti. THL suosittelee, että alle 12-vuotias viedään koronavirustestiin seuraavissa tilanteissa:

  • lapsella on oireita ja hänen tiedetään altistuneen laboratoriossa varmistetulle koronatapaukselle edeltävän kahden viikon aikana.
  • lapsella on oireita, ja perheessä on rokottamattomia 16 vuotta täyttäneitä tai henkilöitä, joiden immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen
  • lasta hoitava lääkäri arvioi testin tarpeelliseksi.

Rokottamattomien ja oireisten yli 12-vuotiaiden on syytä hakeutua testiin aina, jos heillä on koronavirusinfektioon sopivia oireita. THL suosittelee, että lapsi ei mene kouluun tai varhaiskasvatukseen, jos hänelle tulee virusinfektioon sopivia oireita. Lapsi voi palata varhaiskasvatukseen tai kouluun, kun hän on selvästi paranemassa, vaikka oireet eivät olisikaan vielä kokonaan väistyneet.

Linkki THL:n 20.9.2021 ohjeeseen: THL:n suositus lasten koronavirustestaamisesta on päivitetty - Tiedote - THL

 

Lisätietoja:

 www.eksote.fi/koronavirus

Tuula Karhula, tilannekuvaryhmän puheenjohtaja, terveyspalvelujen johtaja, Eksote, p. 040 194 4936, tuula.karhulaateksote.fi (tuula[dot]karhula[at]eksote[dot]fi)

Kristiina Kapulainen, tilannekuvaryhmän tilannepäällikkö, turvallisuus- ja valmiuspäällikkö, Eksote, p. 040 651 1791, kristiina.kapulainenateksote.fi (kristiina[dot]kapulainen[at]eksote[dot]fi)