Kuva
Tainionkosken päiväkoti

Ritikankosken asemakaavan yhteydessä kokeillaan uutta vuorovaikutteista kaavoitustapaa

Tiedote
6.9.2021 12:46
Imatran Ritikankoskelle ryhdytään laatimaan asemakaavaa, joka mahdollistaa omakotitalojen rakentamisen Ritikankosken peltoalueen laitamille Tainionkosken päiväkodin tuntumaan.

 Asukkaiden ja muiden osallisten näkemyksiä ja tavoitteita Ritikankosken asemakaavoitukselle haetaan pilottihankkeena toteutettavan sähköisen verkkoalustan, eräänlaisen yhteisen työtilan kautta. Verkkoalusta avaa uudenlaisia mahdollisuuksista kaavoittajan, asukkaiden ja maanomistajien kesken käytävässä keskustelussa.

 – Nyt kokeiltava osallistamisen tapa tiivistää kaavoituksen aikaista vuorovaikutusta kaavoittajan ja osallisten välillä ja tehostaa tiedonkulkua. Pistemäisestä mielipiteiden lausumisesta päästään jatkuvampaan vuoropuheluun. Kaavoituksen viralliset lausunnot annetaan kuin ennenkin, toimintamalli ei sinänsä muutu, kertoo kaavoitusarkkitehti Kaija Maunula Imatran kaupungilta.

 Imatran kaupungin kumppanina kaavan laatimisessa on Asuntamo Oy. Asuntamon toimitusjohtajan Timo Ovaskaisen mukaan kaavoituksessa järjestään perinteisesti kuulemistilaisuuksia ja työpajoja. Niiden rinnalla yleistyneet verkkokyselytkin ovat hänen mukaansa yksisuuntaisina palautekanavina puutteellisia.

–Pilotissa käytettävä alusta mahdollistaa kysymysten antamisen ja kommentoinnin sekä äänestykset anonyymisti. Toimintamalli mahdollistaa myös niiden ihmisten osallistumisen, jotka eivät ole kovin rohkeita tuomaan omaa näkemystään esiin. Lisäksi voimme pyytää ihmisten näkemyksiä prosessin edetessä uudestaan, Ovaskainen lisää.

Ensimmäinen kokeilu kaavan yleisötilaisuudessa 16.9.

Ritikankosken asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma asetetaan yleisesti nähtäville 6.9.2021 alkaen. Uudesta Ritikankosken kaavoituksessa pilotoitavasta toimintamallista kerrotaan 16.9.2021 järjestettävän yleisötilaisuuden yhteydessä. Yleisötilaisuudessa esitellään myös asemakaavan pohjaksi laadittu maankäyttösuunnitelma, johon asukkailla on mahdollisuus ottaa kantaa.

Kaavan valmistelua koskevia tietoja päivitetään kesän ja syksyn aikana Ritikankosken kaavaa koskeville verkkosivuille . Asukastilaisuuden tarkka ajankohta ja ohjelma kerrotaan  Imatran kaupungin verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa.

Lisätietoja kaavoituksesta: 
Kaavoitusarkkitehti Kaija Maunula, Imatran kaupunki, kaija.maunulaatimatra.fi (kaija[dot]maunula[at]imatra[dot]fi), 020 617 4460

Lisätietoja sähköisen alustan osallistavasta pilotoinnista:
Toimitusjohtaja Timo Ovaskainen, Asuntamo Oy, timo.ovaskainenatasuntamo.fi (timo[dot]ovaskainen[at]asuntamo[dot]fi), 050 310 7441

Ritikankosken kaava

Osallistu verkkoalustalla

Päivitetty 6.9. klo 10.33.