Kuva
Tyhjä katsomo Teatteri Imatrassa.
Tulisitko jo torstaina teatteriin?

Eksote: Sisätilatapahtumiin haettu jo rajoitusten lieventämistä

Tiedote
31.8.2021 19:52
Miehiä kaivataan rokotettavaksi.

Etelä-Karjala on edelleen leviämisvaiheessa, vaikka tilanne alueella on hieman parantunut. Koronaviruksen aiheuttama tauti leviää tällä hetkellä eniten lasten ja nuorten keskuudessa sekä rokottamattomassa väestössä.

– Niin meillä Eksoten alueella kuin koko Suomessa jatkuu rokottamattomien koronaepidemia. Iso osa sairastuneista on lapsia ja nuoria ja sairastuneissa näkyy myös lasten rokottamattomia vanhempia. Virus hakee väestöstä ne, joihin se voi tarttua, kertoo Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

Rajoitusten asteittaisesta purkamisesta keskusteltiin maakunnan tilannekuvaryhmässä. Tilannekuvaryhmä esittääkin Aluehallintovirastolle (AVI), että Etelä-Karjalassa luovuttaisiin kahden metrin turvavälistä myös sisätiloissa ja siirryttäisiin käyttämään 50 prosenttia normaalista täyttöasteesta. Mikäli tilanne jatkuu suotuisasti, puretaan rajoituksia tästäkin asteittain.

─ Tämä on mukava uutinen meille. Esimerkiksi Teatteri Imatrassa on syksyn ensimmäinen ensi-ilta 11.9. Olisi hienoa, jos voisimme ottaa katsomoon enemmän yleisöä kuin nykyisten rajoitusten mukaan olisi sallittua, Imatran hyvinvointipalveluiden päällikkö Arja Kujala toteaa.

Kaikissa tilaisuuksissa tulee edelleen huolehtia hyvästä käsihygieniasta sekä mahdollisuuksien mukaan kasvomaskien käytöstä ja turvaetäisyyksistä. Tapahtumiin tulee osallistua vain oireettomana.

Bussissa ja junissa maskinkäyttö vähentynyt 

Julkisissa paikoissa ja julkisissa liikennevälineissä kasvomaskit ja turvavälit ovat Etelä-Karjalassa huolestuttavasti välillä unohtuneet. Maskia käytetään vain harvoin busseissa ja junissa. Myös välin pitäminen muihin ihmisiin on silmin nähden vähentynyt.

– Maskin käyttö on kohteliasta käytöstä muita kohtaan. Se suojaa tartunnalta sekä käyttäjää, että muita matkustajia ja esimerkiksi kaupoissa asioivia. Maskin käytön lisäksi turvaväliä noudattamalla toimii jo hyvin esimerkillisesti. Olemme edelleen leviämisvaiheessa, joten nämä tulisi pitää mielessä, muistuttaa tilannekuvaryhmän sihteeri, Eksoten turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Kristiina Kapulainen.

Matkustamisen omaehtoiset karanteenit voimassa

Matkustamiseen liittyy edelleen suositus välttää vapaaehtoisesti kontakteja matkan jälkeen. Suositus koskee myös lapsia.

Jos lapsi perheineen vierailee viikonloppuna esimerkiksi Venäjällä, olisi kaikkien matkalla olleiden hyvä välttää vapaaehtoisesti kontakteja 3–5 vuorokauden ajan.

THL suosittelee vapaaehtoista kontaktien välttämistä muihin ihmisiin matkalta palaaville vuonna 2006 ja sen jälkeen syntyneille maahantulijoita, vaikka heidän ei tarvitse mennä koronatestiin maahan saapuessaan. Ajankohtaiset matkustamiseen liittyvät ohjeet voi tarkastaa THL:n verkkosivulta.

Rokotuksia puuttuu erityisesti 25–39-vuotiailta miehiltä

Etelä-Karjalassa koronarokotukset ovat edenneet hyvää tahtia. Lasten ja nuorten rokottaminen kouluilla on käynnistynyt viime viikolla ja käynnistyy osalla kouluista tällä ja ensiviikolla. Rokotuksia puuttuu erityisesti 25–39-vuotiailta miehiltä.

Vakituisten rokotuspaikkojen ja pop-up-rokotusten lisäksi Eksote järjestää ajanvarauksetonta walk in -rokotusvastaanottoa. Arkipäivisin walk in -rokotuksia annetaan kello 9:30–14:30 välillä Lappeenrannan IsoKristiinassa. Tuolloin annetaan kaikille eteläkarjalaisille 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille vain 1-rokotuksia.

Keskiviikkona 1.9. kello 9–19 Lappeenrannan IsoKristiinassa voi käydä walk in -rokotuksessa myös aikaistamassa 2-rokotusta, mikäli 1-rokotuksesta on ehtinyt kulua vähintään 8 viikkoa. Mikäli kuitenkin rokotusaikasi on ennen 7.9., on syytä noudattaa jo annettua aikaa.

Tulevista walk in -rokotuksista Eksote tiedottaa sekä sosiaalisen median kanavillaan, että verkkosivuillaan: www.eksote.fi/koronarokotukset

Maakunnan asukkaat voivat valita itselleen sopivan rokotuspaikan ja ajankohdan Eksoten asiointipalvelusta tai koronarokotusneuvonnan numeroon soittamalla. Eksoten koronarokotusneuvonta ja -ajanvarauspuhelin palvelee maanantaista perjantaihin kello 9–16 numerossa 05 352 2355. Tarkemmat ohjeet: www.eksote.fi/koronarokotukset

 

 

Lisätietoja:

 

Tuula Karhula, tilannekuvaryhmän puheenjohtaja, terveyspalvelujen johtaja, Eksote, p. 040 194 4936, tuula.karhulaateksote.fi (tuula[dot]karhula[at]eksote[dot]fi)

Kristiina Kapulainen, tilannekuvaryhmän sihteeri, turvallisuus- ja valmiuspäällikkö, Eksote, p. 040 651 1791, kristiina.kapulainenateksote.fi (kristiina[dot]kapulainen[at]eksote[dot]fi)

Imatra: Arja Kujala, hyvinvointipalveluiden päällikkö, Imatra, p. 020 617 2227, arja.kujalaatimatra.fi (arja[dot]kujala[at]imatra[dot]fi)