Kuva
Lapsen rokottaminen käsivarteen.
Eksote toivoo, että mahdollisimman moni abiturientti kävisi ottamassa 2-rokotuksen hyvissä ajoin ennen kirjoituksia, jos 1-rokotuksesta on kulunut vähintään 8 viikkoa.

Eksote aloittanut koronarokotukset kouluilla

Tiedote
26.8.2021 12:34
Imatralla Kosken koulukeskuksella rokotukset alkavat 30.8., Mansikkalan koulukeskuksella 31.8. ja Vuoksenniskan koulukeskuksella 1.9. ToriGalleriaan Imatralle voivat tulla eteläkarjalaiset kaikki 12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat ensimmäiseen koronarokotukseen ilman ajanvarausta tänään torstaina 26.8. kello 13–16.

Rokotukset kouluilla alkavat eri puolilla Etelä-Karjalaa tällä ja ensi viikolla. Rokotuksiin ei tarvitse varata aikaa etukäteen, vaan rokotuksiin tullaan kouluterveydenhoitajalta saatujen ohjeiden mukaisesti. Koulut tiedottavat alueellisista järjestelyistä Wilman kautta.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on valmistellut elokuun aikana alueen kouluilla annettavia yli 12-vuotiaiden koronarokotuksia. Rokotukset annetaan lapsille ja nuorille käytettäväksi hyväksytyillä Pfizerin ja Modernan valmisteilla.

Rokotus voidaan antaa vain jo 12 vuotta täyttäneille. Jos oppilas täyttää 12 vuotta vasta myöhemmin tänä vuonna, saa koronarokotuksen vasta 12 vuotta täytettyään. Rokotusohjeet voi kysyä omalta kouluterveydenhoitajalta.

Taipalsaarella rokotukset alkoivat keskiviikkona. Parikkalassa rokotukset alkavat 30.8., Lemillä ja Savitaipaleella 31.8., Rautjärvellä 1.9., Ruokolahdella ja Luumäellä 2.9.

Lappeenrannassa Joutsenon koululla rokotukset alkavat 30.8, Sammonlahden koululla lähiaikoina, Kesämäen koululla 3.9., Lauritsalan koululla 7.9. ja Myllymäen koululla 9.9.

Imatralla Kosken koulukeskuksella rokotukset alkavat 30.8., Mansikkalan koulukeskuksella 31.8. ja Vuoksenniskan koulukeskuksella 1.9.

Rokotuksia jatketaan kouluilla niiden kanssa sovittujen aikataulujen mukaisesti.

Walk in -rokotukset jatkuvat

Eksote järjestää edelleen myös walk in -rokotuksia. Lappeenrannan IsoKristiinaan voivat tulla eteläkarjalaiset kaikki 12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat ensimmäiseen koronarokotukseen ilman ajanvarausta IsoKristiinaan arkipäivisin klo 9.30–​14.30.

Imatran ToriGalleriaan voivat tulla eteläkarjalaiset kaikki 12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat ensimmäiseen koronarokotukseen ilman ajanvarausta tänään torstaina 26.8. kello 13–16.

Eksote toivoo, että mahdollisimman moni abiturientti kävisi ottamassa 2-rokotuksen, jos 1-rokotuksesta on kulunut 8 viikkoa, kirjoituksien mahdollistamiseksi.

Koronarokotteet turvallisia ja tehokkaita

Koronatauti on lapsilla ja nuorilla yleensä lievä. Tiedetään, että riskiryhmiin kuuluvilla nuorilla vakava tauti on yleisempi kuin muilla saman ikäisillä. Harvinaisissa tapauksissa koronavirus voi kuitenkin aiheuttaa myös terveelle nuorelle vakavan koronataudin tai jälkitaudin. Nuorilla on raportoitu myös pitkäkestoisia oireita koronataudin jälkeen, mutta aiheesta on vasta vähän tutkimustietoa.

– Suomessa on rokotettu yli 20 000 12–15 -vuotiasta. Fimealta saatujen tietojen mukaan näistä on tehty yhteensä 26 haittavaikutusilmoitusta, joista kuudessa haitta on ilmoitettu vakavaksi ja näistä yksi on johtanut sairaalahoitoon. Pääsääntöisesti rokotteet aiheuttavat tälle ikäryhmälle samanlaisia paikallisoireita, kuin aikuisille. Voi ilmetä rokotuskohdan punotusta, kutinaa, käden kipua, kuumetta tai pahoinvointia, kertoo Eksoten terveyspalvelujen johtaja Tuula Karhula.

Paikallis- ja yleisoireet alkavat yleensä parin vuorokauden sisällä rokottamisesta. Ne menevät ohi muutamissa tunneissa tai vuorokausissa. Niitä voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeellä, kuten ibuprofeenilla, naprokseenilla tai parasetamolilla. Paikallis- ja yleisoireet eivät estä jatkorokotuksia.

Koronarokotus vähentää viruksen tarttumista ihmisestä toiseen. Siksi rokotusten avulla on myös mahdollista lieventää erityisesti lapsiin ja nuoriin kohdistuvien rajoitusten tarvetta.

– On ymmärrettävää, että uusi rokote herättää huolta. Näitä lapsille ja nuorille annettavia mRNA-rokotteita on kuitenkin annettu nyt miljoonia annoksia ympäri maailmaa. Tutkimuksia on tehty ja niitä tehdään koko ajan lisää, hyötyjä ja haittoja arvioidaan tutkittuun tietoon pohjautuen, kertoo Karhula.

– Rokotuskeskustelu turhaan menee ääripäiden väliseksi taisteluksi. Useimmiten rokotteen turvallisuutta pohtivat ovat ihan tavallisia vanhempia tai lapsia. Tärkeää olisi, että juuri heillä olisi mahdollisuus tehdä päätös rokottamisesta tai rokottamatta jättämisestä luotettavaan tietoon nojaten. Tietoa kannattaa hakea THL:n sivuilta ja tutustua myös lähteisiin, jotka THL:nkin sivuilla mainitaan, neuvoo Karhula.

Kouluilla useita karanteeneja

Etelä-Karjalassa on tällä hetkellä useita koronavirukselle altistuneita. Kouluilla on asetettu oppilaita ja henkilökuntaa karanteeniin. Eksoten tartunnanjäljitys ottaa yhteyttä ja käy läpi sairastuneen kanssa mahdolliset altistumistilanteet. Altistunut saattaa saada tiedon mahdollisesta altistumisesta nopeammin harrastustoimijan, työnantajan tai koulun kautta.

Mikäli olet mahdollisesti altistunut koronavirukselle toimi seuraavasti:

  • Altistuneen tulee jäädä välittömästi karanteeniin, ettei levitä virusta eteenpäin.
  • Tee koronavirustaudin oirearvio osoitteessa omaolo.fi. Huoltaja voi tehdä oirearvion ja varata ​ tarvittaessa koronatestiajan alle 15-vuotiaan puolesta.
  • Jos altistunut henkilö on oireeton, koronatesti ei ole välittömästi tarpeen. Tällöin perheenjäsenet voivat myös asioida normaalisti kodin ulkopuolella.
  • Jos altistuneelle tai muille perheenjäsenille ilmaantuu oireita, varaa oireiselle henkilölle testausaika. Testitulosta tulee odottaa omaehtoisessa karanteenissa. Myös muiden perheenjäsenten on syytä rajoittaa osallistumistaan esim. harrastuksiin, kunnes oireisen henkilön koronatestin tulos on selvinnyt.
  • Odota rauhassa, että Eksoten tartunnanjäljityksestä ollaan yhteydessä. Puhelun aikana käydään läpi karanteeniin liittyvät asiat ja mahdollisesti tarvittavat todistukset.
  • Altistuneen on syytä käydä oireettomanakin koronatestissä ennen 10 päivän karanteenin päättymistä, ei kuitenkaan ennen kuin altistumisesta on kulunut vähintään kuusi päivää.
  • Jos et pääse Omaolo-nettipalveluun, varaa koronatestiaika soittamalla omalle terveysasemallesi tai päivystysapuun puh.​ 116 117

 

Lisätietoja medialle:

Tuula Karhula, terveyspalvelujen johtaja, Eksote, p. 040 194 4936, tuula.karhulaateksote.fi (tuula[dot]karhula[at]eksote[dot]fi)