Kuva
kaksi nuorta ja kännykkä.
Koronaepidemian pitkittyminen rasittaa monia.

Etelä-Karjalassa varauduttava tilanteen huononemiseen deltavariantin lisääntymisen takia

Tiedote
30.6.2021 11:40
Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä totesi 29.6.2021 kokouksessa: Koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella perustasolla. Epidemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Toistaiseksi voimassa ovat seuraavat AVI:n tartuntatautilakia koskevat päätökset:

  • 31.7.2021 asti tartuntatautilain 16 §:n mukainen terveystarkastuksia koskeva päätös
  • Valtakunnallisesti voimassa on 31.12.2021 saakka tartuntatautilain 58 c §, joka velvoittaa toimijat huolehtimaan asiakkaidensa terveyden turvaamisesta laissa määritellyin toimenpitein.
  • Valtakunnallisesti voimassa on 30.6.2021 saakka tartuntatautilain 58 e §, jossa ohjeistetaan liikennevälineiden terveysturvallisuudesta.

Etelä-Karjala on perustasolla mutta siirtymistä kiihtymisvaiheeseen pohditaan tarkkaan

Tartuntamäärät ovat lisääntyneet jonkin verran myös Etelä-Karjalassa, sairaalassa on myös hoidossa joitakin koronaan sairastuneita potilaita. Olemme tällä hetkellä kiihtymisvaiheen rajalla mutta pysymme vielä perustasolla. Kaikki viimeisen viikon aikana testatut positiiviset koronanäytteet ovat liittyneet Venäjään, toteaa tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.

– Tartuntojen lisääntymiset kuvaavat enemmän Venäjän ilmaantuvuutta, eivät toistaiseksi niinkään Suomen tai Etelä-Karjalan. Seuraamme tilannetta aktiivisesti ja viimeistään tulevan viikon tiistaina arvioimme mikä tilanne Etelä-Karjalassa on ja joudummeko kiristämään rajoituksia ja siirtymään kiihtymisvaiheen tilanteeseen.  

Etelä-Karjalassa tartuntalukuja nostavat tällä hetkellä rajalta tulevat tartunnat

Erityisesti jalkapallon kisaturismi on aiheuttanut huolta. Lähes kaikki Pietarissa kisamatkalla käyneet bussimatkustajat ovat altistuneet. Maahanpääsyä rajan yli on muutoinkin helpotettu ja Venäjällä laajalle levinnyt deltavariantti on muita tähän mennessä nähtyjä variantteja huomattavasti tartuttavampi. Hyvä rokotuskattavuus auttaa kuitenkin varsinkin vakavan koronavirustartunnan estämisessä

Rokottaminen antaa suojan myös deltavariantin vakavaa tautimuotoa vastaan

Rokottaminen etenee mallikkaasti ja Etelä-Karjalassa oikeinkin hyvin. Sairaalahoito ei ole koronan takia kuormittunut ja tartunnanjäljitys onnistuu hyvin. Huolta aiheuttaa tällä hetkellä deltavariantin leviäminen ja sen tuoma mahdollinen neljäs aalto. Deltavariantti on erittäin tarttuva ja se aiheuttaa usein rajumman taudin ja sen osuus kasvaa koko ajan. Todennäköisesti tämä tulee olemaan Suomen valtavariantti muutamassa viikossa tai kuukaudessa.

– Etelä-Karjalassa terveydenhuollon liikakuormittuminen on epätodennäköistä. Potilaita kyllä diagnosoidaan, yksittäisiä koronapotilaita on sairaalahoidossa ja näin todennäköisesti jatkuu, toteaa Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.
– Kaikki viime aikojen sairaalahoidot juontuvat toistaiseksi Venäjältä. Yhtä lukuun ottamatta sairaalassa tällä hetkellä hoidettavat koronapotilaat ovat rokottamattomia.

– Viimeinen jalkapallon EM-kisojen Pietarissa pelattava peli on puolivälieräottelu, joka pelataan tulevana perjantaina, johon on myyty jonkin verran lippuja myös suomalaisille. Viime viikon kaltaista ryntäystä ei kuitenkaan ole todennäköisesti tulossa rajalle tähän liittyen, toteaa rajavartiomestari Ari Jokinen Kaakkois-Suomen rajavartiolaitokselta.
– Itärajan ylitysmäärät kasvavat joka tapauksessa kesälomamatkojen vuoksi elokuuhun mennessä.

– Nyt on tärkeää saada virustartunnat mahdollisimman hyvin kuriin. Matkustamista Venäjälle, jossa virustilanne on tällä hetkellä huono, tulee välttää, toteaa Suomalainen.
– Riski saada tartunta Venäjän matkalla on tällä hetkellä suuri.

Eksote ja Kymsote kehottavat kaikkia matkustajia ottamaan FINENTRY-verkkopalvelun käyttöönsä. Palvelussa matkustaja saa tietoa ja toimintaohjeet koronavirustestauksiin ja omaehtoiseen karanteeniin liittyen. Digitaalinen palvelu nopeuttaa maahantuloa ja sujuvoittaa veloituksettomaan koronavirustestaustaukseen pääsyä Suomessa. FINENTRY-palveluun pääsee osoitteesta www.finentry.fi, ja se on saatavilla usealla eri kielellä.

Tietoa matkustamisesta, koronatestauksesta ja karanteenista THL:n sivuilla.

Tietoa matkustamisesta Eksoten sivuilla.

Kymsoten tiedote 21.6.2021 / Vaalimaan rajanylityspisteellä todetut koronatapaukset nousussa, osalla yhteys jalkapallon EM-otteluihin Pietarissa.