Kuva
Urheilukilpailut yleisurheilukentällä
Ensi kesänä otteluita voi jälleen järjestää, mutta vastuu epidemiaturvallisuudesta on järjestäjällä.

Etelä-Karjala perustasolle

Tiedote
31.5.2021 20:19
Kaikessa toiminnassa korostuu nyt riittävä, 1–2 metrin etäisyys

Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 -tilannekuvaryhmä totesi 31.5.2021 kokouksessa: Koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella nyt perustasolla.

Tilannekuvaryhmä on suosittanut aluehallintovirastoa (AVI) purkamaan kaikki voimassa olevat kokoontumisrajoitukset. Perjantaina kunnille ja kuntayhtymille annetut hybridistrategian toimintasuunnitelman päivityksen mukaiset toimenpidesuositukset epidemian leviämisen estämiseksi ohjaavat toimimaan perustasolla ilman kokoontumisrajoituksia.

– Etelä-Karjalassa pääsimme tänään palaamaan perustasolle. Kokoontumisrajoituksesta luopumista huolimatta on erittäin tärkeää ylläpitää jo epidemian aikana omaksuttuja käsi- ja hengitystiehygieniaan liittyvä käytäntöjä, kasvomaskin käyttöä sekä fyysisiä etäisyyksiä muihin henkilöihin. Riittävä etäisyys on 1–2 metriä, kertoo tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.

Tilannekuvaryhmä ei enää pidä voimassa yksityistilaisuuksien osallistujamäärää koskevaa suositusta Etelä-Karjalassa. Yksityistilaisuuksissa tulee edelleen huolehtia hyvästä käsihygieniasta sekä mahdollisuuksien mukaan kasvomaskien käytöstä ja 1–2 metrin turvaetäisyyksistä.

Yksityistilaisuuksiin tulee osallistua vain oireettomana. Tilannekuvaryhmä suosittelee, ettei kiihtymis- tai leviämisvaiheessa olevilla alueilla järjestettäviin yksityistilaisuuksiin osallistuttaisi, eikä näiltä alueilta kutsuttaisi henkilöitä Etelä-Karjalassa järjestettäviin juhliin. Kaikkia kokoontumisia ja lähikontakteja kodin ulkopuolella on syytä välttää aina, kun se on mahdollista, joten juhlien järjestämisessä ja niihin osallistumisessa tulee käyttää harkintaa.

Suojaustoimia ei saa unohtaa

Tilannekuvaryhmä suosittelee, että työnantajat jatkaisivat Etelä-Karjalassa etätyösuositusta elokuun loppuun ja että toimielimet kokoontuisivat edelleen pääasiassa etänä. Päätös on voimassa edelleen 31.8.2021 saakka.

– Rajoituksia puretaan, jotta ihmisillä on mahdollisuus Etelä-Karjalassa ylläpitää omaa yritystoimintaansa ja elinkeinoaan. Tämän vuoksi lähikontakteja tulee edelleen välttää siellä, missä se on ongelmatonta. Näin voimme edistää yhteistä hyvinvointia. Esimerkiksi Eksoten taukotiloissa suositellaan edelleen olevan vain kuusi henkilöä kerrallaan ja etätyösuositus jatkuu Eksotella niiden osalta, kenellä siihen on mahdollisuus, kertoo Karhula.

Perustasolle pääsy ei tarkoita sitä, että Eksoten alueella voisimme unohtaa kaikki koronasuojaustoimet. Virusvariantit leviävät voimakkaasti ja voivat nopeasti keikauttaa alueet takaisin kiihtymis- tai leviämisvaiheeseen.

– Huolestuttavia esimerkkejä tilanteen äkillisestä heikentymisestä on ympäri Suomen. Virusvariantit tarttuvat herkästi ja siksi oikea-aikainen testiin hakeutuminen on epidemian hallitsemattoman leviämisen kannalta tärkeää. Jos testiin mennään heti, kun koronaan viittavia oireita ilmenee, saadaan tartuntaketjut nopeasti katkaistua ja altistuneet ihmiset karanteeniin. Tällöin leviämisriski sekä riski suositusten ja rajoitusten uudelleen kiristymisestä pienenee, neuvoo Karhula.

Mikäli koronavirukseen viittavia oireita on, tulee pysyä kotona. Kouluun, varhaiskasvatukseen tai töihin ei voi mennä. Alle kouluikäisten lasten osalta lieviä oireita voi seurata kotona. Kaikki muut henkilöt tulee testata. Testiin voi hakeutua Omaolon oirearvion kautta tai soittamalla Eksotelle. Koronaviruksen oireet ja ohjeet testiin hakeutumiseen voi tarkastaa Eksoten verkkosivuilta: www.eksote.fi/koronavirus.

Riittävän etäisyyden takaaminen avaa yhteiskuntaa

Lasten ja nuorten kaikki harrastustoiminta on kesäkuun alusta vapaa aiemmin voimassa olleista ohjeista. Voimassa olevat suositukset ovat riittävä, 1–2 metrin etäisyys sekä käsihygieniasta huolehtiminen. Yli 12-vuotiaille suositellaan pukutiloissa ja muissa mahdollisissa tilanteissa kasvomaskien käyttöä.

Myös aikuisten ryhmäliikuntatoiminta voidaan avata alueella voimassa olevien suositusten toteutuessa.

– Suositusten osalta päästään nyt helppoon tilanteeseen. Tarvitsee muistaa enää kolme asiaa: kasvomaskin käyttö, käsihygienia ja riittävä, 1–2 metrin etäisyys muihin ihmisiin, iloitsee Karhula.

Kasvomaski ja turvaväli kesän tapahtumiin

Yleisötilaisuuksissa, yhteisissä kokoontumisissa ja julkisten tilojen käytössä on muistettava perusohjeet koronavirustartuntojen leviämisen estämiseksi. Paikalle tullaan vain terveenä, kasvomaskin käyttöä suositellaan ja järjestäjän vastuulla on varmistaa riittävät etäisyydet sekä hygieniataso. Yleisötilaisuuksia järjestettäessä asiakkailla ja toimintaan osallistuvilla on oltava mahdollisuus ylläpitää 1–2 metrin etäisyyksiä.

– Maski tai turvaväli ei yksin suojaa tartunnalta riittävästi, joten on tärkeää muistaa huolehtia molemmista. Tapahtumanjärjestäjien tulee myös muistuttaa osallistujia näistä kaikista toimista. Kun jaksamme tämän kesän tsempata näin, niin pääsemme järjestämään ja osallistumaan erilaisiin kesän tapahtumiin ja juhliin. Vastuu epidemiatilanteesta on meillä jokaisella, tähdentää Karhula.

Tilaisuuden järjestäjän velvollisuus on seurata ja huomioida kunnan ja aluehallintoviraston päätökset yleisötilaisuuksien henkilömääristä ja tilaisuuksien ja tilojen käytön edellytyksistä.

 

Lisätietoja medialle:

Tuula Karhula, tilannekuvaryhmän puheenjohtaja, terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja, Eksote, p. 040 194 4936, tuula.karhulaateksote.fi (tuula[dot]karhula[at]eksote[dot]fi)

Kristiina Kapulainen, tilannekuvaryhmän sihteeri, turvallisuus- ja valmiuspäällikkö, Eksote, p. 040 651 1791, kristiina.kapulainenateksote.fi (kristiina[dot]kapulainen[at]eksote[dot]fi)