Kuva
Imatrankoski, sillalla ihmisiä katsomassa koskea ja yksi pyöräilijä.
Ilmatrankoski.

Imatran ilmastotyön etenemistä voi seurata Ilmastomittarista

20.5.2021 16:30
Ilmastomittariin on koottu 39 konkreettista toimenpidettä, joiden avulla Imatran kaupunkikonsernissa vähennetään kasvihuonekaasupäästöjä. Toimenpiteiden tilanne päivitetään mittariin vähintään kaksi kertaa vuodessa. 

Imatran kaupungin ilmastotoimenpiteet on koottu kaupungin verkkosivuilla Ilmastomittariin. Ilmastomittarista jokainen voi seurata helposti, mitä toimia kaupungissa tehdään kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi ja kuinka toimenpiteet ovat edistyneet. 

Mittarissa on tällä hetkellä 39 toimenpidettä. Suurin osa toimenpiteistä on jatkuvia tai sellaisia, jotka on tarkoitus toteuttaa kuluvan vuoden aikana. 

–Tarkoitus on kehittää mittarista helppo ja yksinkertainen kanava, josta kuka tahansa voi seurata Imatran ilmastotyön edistymistä, Imatran kaupungin ilmastokoordinaattori Eetu Ahlberg kertoo. 

Toimenpiteiden toteutumista tarkastellaan kaksi kertaa vuodessa ja niiden edistyminen päivitetään mittariin. 

Mukana esimerkiksi Kosken koulukeskuksen aurinkosähköjärjestelmä 

Ilmastomittarin toimenpiteet ovat konkreettisia tekoja ja investointeja, joiden avulla päästöjä vähennetään koko Imatran alueella. Lisäksi mukana on toimenpiteitä, joilla asukkaita ja paikallisia yrityksiä pyritään aktivoimaan ilmastotyöhön. 

–Mittarista löytyy esimerkiksi Kosken koulukeskukseen tuleva aurinkosähköjärjestelmä. Jatkossa 11 prosenttia koulukeskuksen energiantarpeesta tuotetaan oman aurinkosähköjärjestelmän avulla. Tuotetusta sähköstä 94 prosenttia menee koulun omaan käyttöön ja loput myydään verkkoon, Ahlberg sanoo. 

Mittarissa ovat mukana myös muun muassa Imatran Lämpö Oy:n tuottama hiilineutraali kaukolämpö sekä kaupungin paikallisliikenteeseen tulevat sähköbussit. 

Toimenpiteet on poimittu Imatran kasvihuonekaasupäästöjen hillintätoimien vuosikellosta. Vuosikellon laatiminen on osa Ympäristökeskuksen Hiilineutraalit kunnat (Hinku) -verkoston velvollisuuksia. Imatran kaupunki liittyi Hinku-verkostoon vuonna 2019. 

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt Ilmastomittarin toimet lokakuussa 2020. Toimenpiteiden etenemistä käsitellään kaupunginvaltuustossa ensi maanantaina. 

 

Lisätietoja: 

Ilmastokoordinaattori Eetu Ahlberg, 020 617 4665, eetu.ahlbergatimatra.fitarget="_blank"   

Ilmastomittari