Kaksi ilmanlaadun raporttia
Ilmanlaaturaportit

Imatran ja Lappeenrannan ilmanlaatu vuonna 2020

Ilmanlaatumittausten vuosiraportti on valmistunut ja luettavissa nettisivuillamme.

Vuonna 2020 ilmanlaatua heikensi jokakeväinen katupölyjakso sekä alueen teollisuuslaitoksissa esiintyneet prosessihäiriöt. Ilmanlaatuindeksin mukaan ilmanlaatu oli vuonna 2020 kaikilla mittausasemilla vähintään 90% mittausajasta hyvää. Korona-ajan rajoitukset vähensivät liikennettä ja paransivat ilmanlaatua. 

Yleisesti pitoisuudet ilmassa olivat alle ohjearvojen ja matalampia kuin aikaisempina vuosina. Etelä-Karjalan alueen runsaasta puunjalostusteollisuudesta johtuen alueella mitattiin kuitenkin hetkittäin kohonneita hajurikkiyhdisteiden ja rikkidioksidin pitoisuuksia. Hajurikkiyhdisteille on ominaista voimakas haju jo hyvin pienissäkin pitoisuuksissa. 

Hengitettävien hiukkasten suurimmat pitoisuudet mitattiin maaliskuussa ja joulukuussa katupölyajanjaksoilla. Tehostetut katujen puhdistustoimet kuitenkin alensivat pitoisuuksia ilmassa. 

Marraskuussa 2020 ilmanlaadun mittausten tiedonkeruuohjelma uusittiin ja siirryttiin käyttämään pilvipalveluna toimivaa EnvistaArm – tiedonhallintajärjestelmää. Uuden ohjelmiston myötä Etelä-Karjalan mittausverkon ilmanlaatutietoa on päässyt  seuraamaan ekilmanlaatu.net – sivustolta. 

Ilmatieteenlaitoksen ylläpitämä ilmanlaatusivusto Ilmanlaatu - Ilmatieteen laitos toimii myös edelleen valtakunnallisena ilmanlaatusivustona. Ilmanlaatutieto  päivittyy sivustoille automaattisesti. Lisäksi ilmanlaatuindeksitiedote julkaistaan Uutisvuoksessa tiistaisin ja sunnuntaisin.

Uutena ominaisuutena matkapuhelimiin on ladattavissa sovellus Imatra-Lpr-Air, jonka kautta on mahdollista seurata  Etelä-Karjalan ilmanlaatua miltei reaaliaikaisesti.

Mittaustuloksista laaditaan vuosittain kirjallinen vuosiyhteenveto, joka on luettavissa osoitteessa Raportit | Imatra

 

Lisätietoja:

ympäristönsuojelusuunnittelija Riikka Litmanen, riikka.litmanen@imatra.fi