Jos tautitilanne ei pahene, Imatran uimahalli voi aueta yleisölle 24.5.

Tilannekuvaryhmä: Toiveissa siirtyminen 20 hengen kokoontumisrajoituksiin

Tiedote
11.5.2021 21:53
Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä totesi 11.5. kokouksessaan että Etelä-Karjalan alue on edelleen leviämisvaiheessa.

Poliisi jatkaa virka-avun antamista vastaanottokeskuksella 16.5. saakka. Vastaanottokeskuksen asukkaille on annettu oman terveydenhoitajan, ohjaajien sekä Eksoten työntekijöiden kautta ohjeita karanteenissa sekä eristyksessä toimimisesta.

Vastaanottokeskuksen asukkaista liki puolet on sairastunut koronaviruksen aiheuttamaan infektioon. Infektion aiheuttajaksi on tunnistettu koronaviruksen Etelä-Afrikan variantti.

– Emme voi Etelä-Karjalassa ryhtyä vauhdilla purkamaan rajoituksia, ennen kuin näemme tämän paikallisen epidemian vaikutukset alueella. Tilanne muistuttaa hyvin paljon vaihto-opiskelijoiden koronaryvästymää helmikuulta, muistuttaa Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

Vastaanottokeskuksen epidemia näyttää tällä hetkellä rauhoittuvan. Kaikki asukkaat eivät enää ole karanteenissa.

Ensi viikolla kiihtymisvaiheeseen?

Tilanne Etelä-Karjalassa on ollut jonkin aikaa paranemassa, joten rajoituksia pyritään purkamaan tilannetta askel kerrallaan. Kokoontumisrajoitus ja -suositus on tällä viikolla vielä kuusi henkilöä.
– Ensi viikolla on toiveena tehdä päätös 20 hengen rajasta, jos pääsemme siirtymään kiihtymisvaiheeseen. Sillä määrällä olisi tarkoitus päästä juhlimaan myös ylioppilasjuhlat sekä ensimmäiset rippijuhlatkin, vahvistaa tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.

Aluehallintoviraston asettamat yleisötilaisuuksia koskevat henkilömäärät ovat rajoituksia, tilannekuvaryhmän yksityishenkilöiden tapaamiseen kohdistuvat suosituksia. Alustavasti myös AVI valmistelee 19.5. yleisötilarajoituksen muuttumista nykyisestä enintään 6 henkilöstä 20 henkilöön niin sisällä kuin ulkona.

Lasten ja nuorten ottelu- ja pelitoiminta vapautuu

Lasten ja nuorten ottelu- ja pelitoiminta mahdollistetaan 15.5. alkaen ulkotiloissa, mikäli OKM:n, THL:n ja STM:n voimassa olevat suositukset toteutuvat toiminnassa.

Peleissä ei edellytetä kahden metrin turvaetäisyyden toteutumista, vaan lyhyet kontaktit ovat mahdollisia.

Kaikkiin kohtaamisiin liittyy edelleen koronavirustartunnan riski. Ottelut ja pelit tulee edelleen järjestää ilman yleisöä.

– Vastuu terveysturvallisesta toiminnasta, sen suunnittelusta sekä ottelu- ja pelimatkoista on toiminnan järjestäjillä. Päätös osallistumisesta on lasten ja nuorten vanhemmilla. Mikäli joku joukkueesta saa koronatartunnan pelireissulta, on todennäköistä, että muitakin joukkueesta sairastuu ja mahdollista, että koko joukkue asetetaan karanteeniin. Tuliaisena voi tuoda myös alueelle jonkin uuden virusvariantin, muistuttaa Suomalainen.

Ylioppilasjuhlat ulkona pienellä porukalla

Mikäli kesäkuun tapaamisrajoitukset sallivat, voidaan ylioppilasjuhlia tämän hetken tiedon mukaan järjestää kotona, mielummin ulkotiloissa yhteensä 20 hengen seurueessa.
– Määrä tulee ajatella yhteenlaskettuna perheen jäsenet ja vieraat huomioiden. Toiveissa on, ettei juhlista toiseen tänä keväänä kierretä, jotta mahdolliset tartuntaketjut ovat selvitettävissä, ohjeistaa Karhula.

Kesäleireistä ja kesän tapahtumista ei voida vielä tehdä alueellisia linjauksia. Yleisesti voidaan todeta, että asiassa edetään valtakunnallisen exit-strategian mukaisesti ja kyseisten tapahtumien suunnittelua voi jatkaa.

Alueellisesti tilannetta arvioidaan lähempänä.

Uimahallit ja kuntosalit avautumassa lähiaikoina

Aikuisten ryhmäharrastustoiminta ulkona käynnistetään aikaisintaan alueen siirtyessä kiihtymisvaiheeseen eli mahdollisesti ensi viikolla.

Heinäkuussa voitanee sallia myös aikuisille ulkona tapahtuvat kilpailu- ja harrastetapahtumat voimassa olevien ohjeiden mukaisesti. Sisällä tapahtuva ryhmäharrastustoiminta käynnistynee elokuussa.

Uimahallit ja kuntosalit voidaan avata yleisölle siinä vaiheessa kun alue siirtyy kiihtymisvaiheeseen. Imatralla uimahalli avataan todennäköisesti 24.5., mikäli tautitilanne ei pahene. Kuntosalit Imatran kaupunki suunnittelee avaavan 19.5.

Voimassa olevat alueelliset ja valtakunnalliset suositukset: https://www.eksote.fi/Koronavirus/

 

Lisätietoja medialle:

Tuula Karhula, tilannekuvaryhmän puheenjohtaja, terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja, Eksote, p. 040 194 4936, tuula.karhulaateksote.fi (tuula[dot]karhula[at]eksote[dot]fi)

Kristiina Kapulainen, tilannekuvaryhmän sihteeri, turvallisuus- ja valmiuspäällikkö, Eksote, p. 040 651 1791, kristiina.kapulainenateksote.fi (kristiina[dot]kapulainen[at]eksote[dot]fi)

Imatra: hyvinvointipalveluiden päällikkö Arja Kujala p. 020 617 2227, arja.kujalaatimatra.fi (arja[dot]kujala[at]imatra[dot]fi).

EXIT Imatra - Mikä muuttuu?

  • Yläluokat ja lukio palasivat lähiopetukseen viikon 15 alussa.
  • Ulkoliikunta sallitaan 2001 ja sitä nuoremmille 20 hengen ryhmissä 19.4. alkaen.
  • Vuonna 2001 syntyneet ja sitä nuoremmat seuratoiminnassa mukana olevat lapset ja nuoret saavat harrastaa sisätiloissa  maksimissaan 10 hengen ryhmissä 1.5. alkaen
  • Taidemuseo ja Kaupunginmuseo avataan 3.5. alkaen
  • Ulkotiloissa nuorisotoimintaa voidaan järjestää 20 hengen ryhmissä 3.5. alkaen.
  • Digitointipaja ja Nettitori avautuvat 17.5 alkaen rajoitetusti.
  • Lasten ja nuorten harrastustoiminnassa voidaan palata normaaliryhmäkokoihin 10.5. alkaen
  • Nuorisotilojen ryhmätoiminta voidaan käynnistää asteittain 1–2 metrin turvaetäisyyksistä ja terveysturvallisuusohjeista huolehtien toukokuussa.
  • Siirtyminen leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen, jos tilanne ei pahene viikolla 20, jolloin 19.5. kokoontumisrajoitukset voivat muuttua kuudesta 20 henkilöön.
  • Lasten ja nuorten ottelu- ja pelitoiminta mahdollistetaan 15.5. alkaen ulkotiloissa.
  • Kaupungin kuntosalit ovat avautumassa 19.5.
  • Imatralla uimahalli avataan todennäköisesti 24.5., mikäli tautitilanne ei pahene.