Kuva
Vene Vuoksen rannalla kesällä
Imatra on kaikkien vastaajaryhmien mukaan rauhallinen

Imatra on rauhallinen, turvallinen ja viihtyisä

Tiedote
11.5.2021 16:34
Kaupunkiin kaivataan enemmän työpaikkoja ja tekemistä. 

Imatra sai tuoreimmassa kyselyssä  kaupunkilaisilta kelpo kouluarvosanan.

─ Tässä kyselyssä Imatran keskiarvo oli 7,52. Yli puolet antoi Imatralle asuinkuntana arvosanaksi vähintään 8.  Vastauksissa nähtiin Imatralla paljon hyvää ja Imatran kehittyminen koettiin tärkeäksi, kyselyn toteuttaneen FCG:n johtava konsultti Anni Antila kertoo.

Hyvä arvosana ei tarkoita sitä, että Imatra olisi asuinkuntana kaikkien mielestä ihanteellinen. Tyytymättömämpiä olivat opiskelijat ja yrittäjät. Yli 30 prosenttia opiskelijoista oli antanut arvosanaksi 6 tai alle ilman yhtään kiitettävää arvosanaa.

Kysely oli osa valtakunnallista Uuden sukupolven organisaatiot –hanketta (USO). Imatra keräsi maaliskuussa toteutetulla verkkokyselyllä mielipiteitä kaupungin tulevaisuudesta uuden strategian pohjaksi.

Kyselyn tarkempaa analysointia tullaan tekemään uuden valtuuston kanssa. Saimme siihen työhön paljon hyviä näkemyksiä, kaupunginjohtaja Kai Roslakka kiittää.

Kyselyyn vastasi 386 henkilöä Imatralta. Suurin osa vastaajista oli työikäisiä (55 prosenttia). Oppilaiden ja opiskelijoiden osuus jäi pieneksi (6 prosenttia).

Mitä Imatra on nyt?

Imatra on kaikkien vastaajaryhmien mukaan rauhallinen. Peräti 69 prosenttia liitti Imatraan rauhallisuuden. 

 Vastapainona tälle kaupunkiin kaivattiin enemmän tekemistä. 34 prosenttia vastaajista piti Imatraa tylsänä. Erityisesti opiskelijoiden mielestä Imatra on tylsä, mutta samalla useat heistä kuvasivat Imatraa kehittyvänä paikkakuntana, Antila toteaa

Imatra on myös turvallinen. Lisäksi lähes 30 prosenttia piti Imatraa viihtyisänä.

Sen sijaan elinvoimainen, houkutteleva ja moderni olivat adjektiiveja, jotka vastaajien mielestä kuvastivat vähiten Imatraa tällä hetkellä.

Millaisena näkisin Imatran tulevaisuudessa?

Vastaajat haluaisivat, että Imatra olisi tulevaisuudessa elinvoimainen, houkutteleva, kehittyvä ja viihtyisä.

Tulevaisuuden visioissa iällä ja taustalla oli jonkun verran merkitystä. Eläkeläisille ja järjestötoimijoille oli tärkeää, että Imatra olisi jatkossakin turvallinen. Yrittäjille tärkeintä on elinvoimaisuuden ja houkuttelevuuden lisäksi edelläkävijyys.

Mitkä ovat isoja tekemisen paikkoja?

Kyselyssä tiedusteltiin niitä yhteiskunnallisia muutostekijöitä, joita Imatralla pitäisi ottaa huomioon. Suuria yllätyksiä ei tälle listalle noussut.

Työllisyyden ja työelämän muutokset korostuivat kaikkien ryhmien vastauksissa. Työpaikat puhututtivat ja lisäksi työelämän muutoksiin liittyen nostettiin esiin myös etätyön lisääntyminen ja sen mahdollistaminen Imatralla, Antila kertoo.

Muista muutosilmiöistä korostettiin myös väestön ikääntymistä ja syntyvyyden laskua sekä syrjäytymistä.

Yrittäjät nostivat tärkeäksi tulevaisuuden työmaaksi myös kasvavat investointimenot ja korjausvelan. Eniten näkemykset jakautuivat siinä, miten ilmastonmuutos, populismin nousu ja monikulttuurisuus vaikuttavat tulevaisuudessa Imatralla.

Paljon ideoita

Vastaajat saivat jättää myös omia ideoita kaupungin kehittämiseksi. Niitä kertyi 296. Elinvoiman ja elinympäristön kehittämiseen tuli eniten ideoita ja seuraavaksi eniten asukkaiden hyvinvoinnin edistämiseen.

Elinvoimaisuuden näkökulmasta ideoissa nostettiin usein keskustan ja Vuoksen alueen kehittäminen sekä opiskelumahdollisuuksien turvaaminen.

Itselle jäi mieleen etenkin se, että kyselyssä hyvinvoinnin edistämisen ideoissa korostettiin erittäin paljon harrastamiseen, liikuntaan ja ulkoiluun liittyviä asioita. Ideat kytkeytyivät siihen, miten luontoympäristöä että harrastamisen tiloja hyödynnetään.

Myös ideoissa näkyi se, että kuntalaisilla on keskenään erilaisia näkemyksiä siitä miten Imatraa tulevaisuudessa kehitettäisiin.

  Tämä tuli esiin etenkin siinä, miten Imatralla ranta-alueita tulevaisuudessa kehitetään tulisiko vetovoiman lisäämiseksi kaavoittaa rantatontteja vai tulisiko rannat säilyttää kuntalaisten yhteiseen virkistyskäyttöön.

Terveisiä päättäjille

Imatralaiset saivat jättää myös terveisiä päättäjille.

Tiivistetysti viesti oli päättäjille, että tehkää hyvä päätöksiä hyvässä yhteishengessä ja myös kuntalaisten ja muiden toimijoiden kanssa. Jatkossa toivottiin edelleen hyvää ja vastuullista taloudenpitoa ja kuntakehittämistä. Päättäjiä kannustettiin rohkeisiin elinvoimaa lisääviin päätöksiin, mutta hulluimpiin ideoihin ei tarvitse lähteä, Antila tiivistää.

Mikäli jäi ideoita vielä kertomatta tai et ehtinyt kyselyyn vastata, ideoita ja palautetta voi antaa myös Imatran verkkosivuilla.

 

Lisätietoja:

Johtava konsultti , FCG, Anni Antila, p. 050 406 3540, anni.antilaatfcg.fi (anni[dot]antila[at]fcg[dot]fi)

Viestintäjohtaja Liisa Hupli-Oinonen, Imatran kaupunki, p. 020 617 2400, liisa.hupli-oinonenatimatra.fi (liisa[dot]hupli-oinonen[at]imatra[dot]fi)     

Kyselyyn vastanneiden kesken arvottiin viisi Imatra-tuotepalkintoa. Voittajiin on otettu yhteyttä. Kiitos kaikille osallistujille.