Kuva
lapsia liikkumassa, piirroshahmoja
Lasten harrastuksissa palataan normiajan ryhmäkokoihin.

Tilannekuvaryhmä: tartuntojen ja leviämisen riski alueella yhä olemassa

Tiedote
4.5.2021 22:19
Maanantaista alkaen voidaan palata lasten ja nuorten harrastustoiminnassa normaaliaikojen ryhmäkokoihin.

Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä totesi 4.5.2021 kokouksessaan, että koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella edelleen leviämisvaiheessa. Kuuden hengen kokoontumisrajoitus on voimassa 1.5.–31.5.2021.

Joitakin rajoituksia puretaan. Nuorisotilojen ryhmätoiminta voidaan käynnistää asteittain 1–2 metrin turvaetäisyyksistä ja terveysturvallisuusohjeista huolehtien, jos ryhmän kokoonpano on vakiintunut. Nuorisotiloja ei voida vielä avata avoimeen toimintaan.

2001 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten harrastustoimintaa on tällä hetkellä mahdollista järjestää sisätiloissa 10 hengen pienryhmässä ja ulkotiloissa enintään 20 hengen pienryhmässä. Henkilömääriin sisältyy ryhmän ohjaajat. Toiminta pitää pystyä järjestämään aiemmin annettujen ohjeiden mukaisesti.

Ensi viikolla 10.5. alkaen voidaan kuitenkin palata 2001 syntyneiden ja sitä nuorempien harrastustoiminnassa normaaliaikojen ryhmäkokoihin sekä sisällä että ulkona tapahtuvassa harrastustoiminnassa, mikäli harrastusryhmä on vakiintunut ja perustuu aiempaan ennakkoilmoittautumiseen. Henkilöt ryhmässä eivät saa vaihtua. Ryhmän jäsenten tulee olla jälkikäteen jäljitettävissä ja toiminta tulee edelleen järjestää terveysturvallisesti huolehtien esimerkiksi käsihygieniasta ja muista voimassa olevista ohjeista.

Toukokuussa lasten ja nuorten ulkoharrastuksissa voidaan lisäksi sallia lyhyet kontaktit harrastajien kesken oman seuran sisällä. Tämä mahdollistaa sen, että oman seuran kesken, omassa kunnassa tai kaupungissa, on jo toukokuussa mahdollista pelata ulkotiloissa harjoituspelejä. Turvavälistä tulee kuitenkin huolehtia pelitoiminnan ulkopuolella esimerkiksi vaatteiden vaihdon yhteydessä.

– Voihan se tuntua hassulta, että miksi kentällä saa kaverin kohdata ihan lähellä ja pukuhuoneessa ei, mutta koronavirus leviää lähikontaktissa. Mitä vähemmän lähikontakteja, sitä heikommat ovat viruksen leviämismahdollisuudet, avaa tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.

Joukkueiden sekoittumista ja joukkueiden välisiä kontakteja tulee edelleen välttää. Kaikki harrastajat tulee pystyä jäljittämään jälkikäteen. Turnaustoiminnan järjestämistä ei vielä suositella, eikä toiselle paikkakunnalle ole suositeltua matkustaa pelaamaan edes harjoituspelejä. Harrastustoiminnan järjestämistä koskevia suosituksia arvioidaan viikoittain epidemiatilanteen mukaisesti.

Kyselyjä tapahtumanjärjestäjiltä

Eri viranomaisilla on erilaisia vastuita koronavirustilanteessa ja esimerkiksi ravintoloita koskevia suosituksia tai rajoituksia ei päätetä Etelä-Karjalassa. Ravintoloiden osalta toimivaltainen viranomainen on valtioneuvosto, joka päättää asiasta sosiaali- ja terveysministeriön (STM) esityksestä.

Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että koronavirus leviää ihmiskontakteissa ja siksi eniten epidemian kannalta on merkitystä sillä, että jokaisen pohtii omalla kohdallaan sen, mitkä kontaktit ovat välttämättömiä.

Tapahtumien järjestämiseen ja harrastamiseen liittyy aina tartuntojen ja niiden edelleen leviämisen riski.
– Tartuntojen ja leviävän epidemian riskiä ei näissä tilanteissa täysin pystytä estämään, niin kauan kuin virusta kiertää Suomessa, muistuttaa Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

Terveistä lapsista tartunnat voivat levitä lasten lähipiiriin. Rokotteet suojaavat vakavalta tautimuodolta osittain jo ensimmäisen rokotuksen jälkeen, mutta vasta toinen rokote antaa tehokkaampaa suojaa.

Eksotelle, kunnille sekä suoraan tilannekuvaryhmälle tulee toistuvasti kyselyjä siitä, saako tiettyä harrastustoimintaa jo aloittaa tai voiko jonkun tapahtuman järjestää. Aluehallintoviraston asettamat yleisötilaisuuksia koskevat henkilömäärät ovat rajoituksia, tilannekuvaryhmän yksityishenkilöiden tapaamiseen kohdistuvat suosituksia.

– Minusta näiltä tapahtumienjärjestäjiltä itseltään voisi kysyä, minkä tasoisen tartunta- ja epidemiariskin he ovat valmiita ottamaan oman toimintansa myötä. Kaikessa koronatilanteeseenkin liittyvässä päätöksenteossa on jatkuvasti arvioitava asioiden riski- ja hyötysuhdetta. Samoin tulee arvioida, kuka vastaa, jos tulee tartuntoja, painottaa Suomalainen.

– Vastaus edelliseen kysymykseen on tietysti asian järjestäjä. Jokaisen toimijan onkin hyvä miettiä, onko valmis siihen, että edes 1 prosentti kokonaisriskillä jonkun osallistujan lähiomainen tilanteen vuoksi joutuukin sairaalaan, teho-osastolle tai menehtyy. Kyseessä voi olla esimerkiksi lapsen oma vanhempi. Tartunnanjäljityksessä kuljetaan askeleet taaksepäin ja käydään läpi, mistä epidemia sai alkunsa, lisää Suomalainen.

Tilannekuvaryhmässä katsotaan isompien tapahtumien turvallista järjestämistä koskevia linjoja. Lakkiaiset ja esimerkiksi kuntouttava ryhmätoiminta ovat asioita, joista tilannekuvaryhmässä päätetään yhdessä Eksoten, kuntien, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä muiden ryhmän jäsenten kesken. Muiden tapahtumien järjestäjien on hyvä seurata yleisiä ohjeita, jotka STM, THL, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä aluehallintovirasto ovat voimaan panneet.

Kesäleireistä ja kesän tapahtumista ei voida vielä tehdä alueellisia linjauksia. Yleisesti voidaan todeta, että kyseisten tapahtumien suunnittelua voi jatkaa ja niiden järjestäminen on mahdollista, mikäli tartuntatautitilanne järjestämisen sallii ja järjestäjä pystyy noudattamaan kyseisenä ajankohtana voimassa olevia terveysturvallisuusohjeita. Tilannetta arvioidaan lähempänä.

 

Lisätietoja medialle:

Tuula Karhula, tilannekuvaryhmän puheenjohtaja, terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja, Eksote, p. 040 194 4936, tuula.karhulaateksote.fi (tuula[dot]karhula[at]eksote[dot]fi)

Kristiina Kapulainen, tilannekuvaryhmän sihteeri, turvallisuus- ja valmiuspäällikkö, Eksote, p. 040 651 1791, kristiina.kapulainenateksote.fi (kristiina[dot]kapulainen[at]eksote[dot]fi)