Kuva
käsien pesu hanan alla
Jotta tartuntamäärät jatkavat laskuaa, on hygieniasta, turvaväleistä ja maskeista huolehdittava.

Yksityiset asiakastilat saavat avata tilansa 24.4. alkaen

Tiedote
20.4.2021 21:43
Asiakkaalla tai osallistujalla pitää olla mahdollisuus säilyttää yli kahden metrin turvaväli.

Tilannekuvaryhmä suosittelee kunnille edelleen julkisten tilojen kuten uimahallien ja kuntosalien pitämistä yleisöltä suljettuna 31.5. saakka. Poikkeuksena ollaan sallimassa nuorten ja lasten ohjattu harjoittelu toukokuun alussa.

Tilannekuvaryhmä ei ole pyytänyt Aluehallintovirastoa uusimaan tartuntatautilain 58 g § koskevaa päätöstä, sillä alueellinen koronaepidemia on tällä hetkellä kääntynyt parempaan päin eikä sille ole enää näin ollen lakiperusteita. 

– Yrittäjille tämä on ollut todella hankalaa aikaa; nyt erilaiset asiakastilat saa avata. Toimintaa toivotaan kuitenkin järjestettävän jatkossakin vastuullisesti, jotta uusilta tartuntaryppäiltä ja tautiaalloilta ja valitettavasti myös niiden mukanaan tuomilta rajoituksilta vältytään, kertoo tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula sanoo.

Yksityiset tilat saa avata 24.4. alkaen.

Toimijoiden tulee huomioida edelleen voimassa oleva tartuntatautilain 58 d päätös. Päätös velvoittaa erilaisia toimijoita, kuten yksityisiä elinkeinonharjoittajia, kuntia ja kuntayhtymiä huolehtimaan tilojen kuten kuntosalien, yleisten saunojen ja kauppakeskusten yleisten tilojen turvallisuudesta.

Asiakkaalla tai osallistujalla pitää olla mahdollisuus säilyttää yli kahden metrin turvaväli toimijan tiloissa. Jos asiakkaita on sisätilassa yhtä aikaa alle kymmenen henkilöä, tulee toiminnassa huomioida yleiset tartuntatautilain hygieniavaatimukset. 

Pykälä 58 d velvoittaa toimijan tekemään ja pitämään esillä kirjallisen suunnitelman siitä, miten asiakkaat voivat välttää lähikontaktin tiloissa. Pohja suunnitelmalle on saatavilla aluehallintoviraston verkkosivuilla.

Toimijalla on itsellään vapaus valita järjestelyt, joilla takaa lähikontaktin välttämisen tiloissaan. Järjestelyt voivat olla asiakasmäärien rajaamista, tilajärjestelyjä tai muita toimijan tarpeelliseksi ja toimiviksi katsomia järjestelyjä.

 

Lisätietoja:

Tuula Karhula, tilannekuvaryhmän puheenjohtaja, terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja, Eksote, p. 040 194 4936, tuula.karhulaateksote.fi (tuula[dot]karhula[at]eksote[dot]fi)

Kristiina Kapulainen, tilannekuvaryhmän sihteeri, turvallisuus- ja valmiuspäällikkö, Eksote, p. 040 651 1791, kristiina.kapulainenateksote.fi (kristiina[dot]kapulainen[at]eksote[dot]fi)