Kuva
Koronarokotepiikki
Rokotukset ovat paras suoja epidemiassa.

Eksote avaa sähköisen ajanvarauksen koronarokotuksiin kolmelle uudelle ryhmälle

Tiedote
13.4.2021 20:26
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on avannut tänään 13.4.2021 sähköisen ajanvarauksen koronarokotuksiin kaikille yli 65-vuotiaille, kaikille 16–64-vuotiaille riskiryhmään 1 kuuluville, sekä kaikille 50–64-vuotiaille riskiryhmään 2 kuuluville.

Eksote avasi koronarokotusten sähköisen ajanvarauksen Eksoten asiointipalvelun kautta ensimmäistä kertaa maanantaina 12.4.2021. Sähköinen ajanvaraus avattiin aluksi 60–69-vuotiaille riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville. 13.4.2021 ajanvarausoikeutta laajennetaan uusille rokotettaville ryhmille.

– Rokotettavien ryhmien määrää voidaan kasvattaa, sillä olemme saaneet rokotteita lisää ja nyt näyttää siltä, että kaikki annetut ajat eivät vielä ehdi täyttyä aiemmista ryhmistä, kertoo Eksoten koronarokotuksista vastaava hoitaja Sari Kuitto.

Tarjolla myös viikonloppuaikoja

Rokotusaikoja voi varata Lappeenrannassa IsoKristiinaan ja Imatralla ToriGalleriaan. Lappeenrannassa ensimmäiset varattavat ajat löytyvät 15.4 alkaen ja Imatralla 28.4 alkaen. Palvelussa saattaa ilmetä ajoittaista ruuhkaa ja palvelun kuormittumisesta johtuvaa hitautta.

IsoKristiinassa Lappeenrannassa rokotetaan lauantaina 17.4 ja sunnuntaina 18.4 kaikkia yli 65-vuotiaita AstraZenecalla. Viikonlopun aikoja saavat varata kaikki yli 65-vuotiaat eteläkarjalaiset.

Seuraa tilannetta koronarokotukset-sivulta

Eksote päivittää koronarokotus-verkkosivuaan aktiivisesti. Lisätietoja rokotuksista, rokotettavista ryhmistä sekä ohjeita rokotukseen saapumiseksi löytyy Eksoten verkkosivuilta: eksote.fi/koronarokotukset

– Sivun kautta tiedotetaan aktiivisesti muutoksista esimerkiksi ajanvaraukseen oikeutetuista ryhmistä ja rokotuspäivistä. Ymmärrämme, ettei kaikilla ole mahdollisuutta seurata sähköisten medioiden kautta tilannetta. Tieto ja rokotteiden saatavuus valitettavasti muuttuvat valtakunnallisesti hyvin nopeasti ja tiheästi, joten esimerkiksi lehti-ilmoitukset ovat usein jo myöhässä ilmestyessään. Tietoa olisi nyt hyvä jakaa niille läheisille, jotka sitä tarvitsevat. Nuorillekin on tässä oiva paikka olla avuksi sukulaisille ja tuttaville, vinkkaa Kuitto.

Ikä merkittävin vakavan koronataudin riskitekijä

Riskiryhmät ovat Kansallisen rokoteasiantuntijaryhmä KRAR:in sekä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) määrittelemiä. Jotta rokotukset etenisivät mahdollisimman nopeasti ja joustavasti, THL on ohjeistanut, että peräkkäisiä ryhmiä rokotetaan limittäin.

– Kyllä meiltä kysytään, miksi ryhmiä rokotetaan yhtä aikaa, mutta rokottamisen sujuvuuden vuoksi tämä on välttämätöntä. THL:n ohjeistuksella seuraavan ryhmän rokotukset voidaan aloittaa, kun edellisen rokotukset ovat vielä käynnissä, kuvaa Kuitto.

Siihen, milloin rokotusta tarjotaan millekin ryhmälle, vaikuttavat rokotteiden saatavuuden lisäksi myös rokotteen suojateho ja turvallisuus eri kohderyhmille sekä myyntiluvan ehdot muun muassa siitä, minkä ikäisille rokotetta voi antaa.

Koronarokotteita tarjotaan eri ryhmiin kuuluville rokotusjärjestyksen mukaisesti. Kun tietyn ryhmän rokotukset on aloitettu, ne jatkuvat niin pitkään kuin rokotuksille on tarvetta. Rokotuksen voi siksi saada vielä pitkään sen jälkeen, kun ensimmäinen mahdollisuus rokotuksen ottamiseen on tullut.

– Rokotteisiin suhtaudutaan sekä valtakunnallisesti että Etelä-Karjalassa myönteisesti. Ihmisten suurin huoli tuntuu olevan, mistä ja milloin rokotteen saa. Rokotteiden saatavuuden parantuessa käynnistämme laajemmat massarokotukset. Oma rokotusvuoro ei voi mennä ohi, sillä rokotteen saa myöhemmänkin ryhmän vuorolla, vakuuttaa Kuitto.

Lisätietoja riskiryhmistä: THL / Riskiryhmien koronarokotusten järjestys https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus/rokotusjarjestys-ja-covid-19-taudin-riskiryhmat/riskiryhmien-koronarokotusten-priorisointijarjestys

Käytössä olevat rokotteet

Mikäli rokotusryhmille on käytettävissä useampaa kuin yhtä tuotetta, käytettävää rokotetta ei voi itse valita. Ensimmäisellä ja toisella rokotuksella käytetään samaa rokotetta.

  • Pfizer/BioNTech: rokotamme 16–64-vuotiaat, 2 rokotuskertaa (väli 12 viikkoa)
  • Moderna: rokotamme 18–64-vuotiaat, 2 rokotuskertaa (väli 12 viikkoa)
  • AstraZeneca: rokotamme yli 65-vuotiaat, 2 rokotuskertaa (väli 12 viikkoa)

THL on päättänyt, että AstraZenecan koronavirusrokotetta annetaan vain 65 vuotta täyttäneille. Varovaisuusperiaatteen mukaisesti AstraZenecan rokotetta ei anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet sinustromboosin eli aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian (HIT). Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoembolia tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este rokottamiselle.

Voit varata koronarokotusajan AstraZeneca rokotteeseen, jos olet täyttänyt 65 vuotta.

Voit varata koronarokotusajan Pfizerin / Modernan rokotteeseen, jos kuulut riskiryhmään 1 ja olet 16–64-vuotias tai kuulut riskiryhmään 2 ja olet 50–65-vuotias.

Miten varaan ajan?

Siirry osoitteeseen eksote.fi ja valitse etusivun yläreunan palkista Eksoten asiointipalvelu -otsikon alta ”Tutustu ja kirjaudu”. Klikkaamalla ”Tutustu ja kirjaudu” -painiketta siirryt Eksoten asiointipalvelun etusivulle. Valitse sivun yläreunasta ”Kirjaudu asiointipalveluun”. Kirjaudu sisään. Palvelu vaatii vahvan tunnistautumisen ja voit tehdä sen esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi. Valitse Ajanvaraus ja siirry ajanvaraukseen. Siirtymän yhteydessä palvelu tekee puolestasi vahvan tunnistautumisen, jonka hyväksyt klikkaamalla ”Jatka palveluun”.

Jos ajanvarausjärjestelmässä ei ole näkyvillä varattavia aikoja, rokotteita ei ole vapaana. Myöskään puhelinpalvelusta ei tällöin voi varata aikaa. Yritä myöhemmin uudelleen.

Ellei ajanvaraus sähköisen asioinnin kautta onnistu, voit varata ajan tarvittaessa myös puhelimitse. Ajanvaraus koronarokotuksiin puhelimitse onnistuu arkisin kello 9–16 numerosta 05 352 2355.

Eksoten asiointipalvelu saattaa ajoittain ruuhkautua, jolloin ajanvaraus ei onnistu tai palvelu toimii hitaasti. Yritäthän tällöin hetken kuluttua uudestaan.

– Ajanvarausnumero on ajoittain ruuhkainen. Neuvomme asiakkaita mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään sähköistä asiointia, jossa vapaat rokotusajat näkyvät reaaliaikaisesti. Ellei sähköisen asioinnin käyttö onnistu asiakkaalta itseltään, voisivat läheiset nyt olla avuksi, neuvoo Kuitto.

Varatut ajat näkyvät Eksoten asiointipalvelussa. Varatun ajan voi perua asiointipalvelun kautta ja sen jälkeen varata sopivan uuden ajan.

Riskiryhmät 1 ja 2

Voit käydä katsomassa tarvittaessa koronarokotusten riskiryhmät THL:n verkkosivuilta. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus/rokotusjarjestys-ja-covid-19-taudin-riskiryhmat/riskiryhmien-koronarokotusten-priorisointijarjestys

 

Lisätietoja medialle:

Sari Kuitto, rokotuksista vastaava hoitaja, p. 044 791 5854, sari.kuittoateksote.fi (sari[dot]kuitto[at]eksote[dot]fi)

Riskiryhmän 1 taustasairaudet 

– Elinsiirto tai kantasolusiirto
– Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
– Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
– Vaikea krooninen munuaissairaus
– Vaikea krooninen keuhkosairaus
– Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
– Downin oireyhtymä

Riskiryhmän 2 taustasairaudet 

– Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
– Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
– Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
– Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
– Vaikea krooninen maksasairaus
– Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
– Uniapnea
– Psykoosisairaus
– Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)