Kuva
Rokotus.
Neljäs annos tehostaa iäkkäiden suojaa juuri nyt epidemian ollessa voimakkaimmillaan

60–69-vuotiaat riskiryhmäläiset koronarokotuksiin sähköisellä ajanvarauksella maanantaista alkaen

Tiedote
12.4.2021 12:24
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote avaa koronarokotusten sähköisen ajanvarauksen Eksoten asiointipalvelun kautta maanantaina 12.4.2021. Sähköinen ajanvaraus avataan 60–69-vuotiaille, jotka kuuluvat Kansallisen rokoteasiantuntijaryhmä KRAR:in sekä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) määrittelemiin riskiryhmiin 1 ja 2.

Lisätietoja riskiryhmistä: THL / Riskiryhmien koronarokotusten järjestys: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus/rokotusjarjestys-ja-covid-19-taudin-riskiryhmat/riskiryhmien-koronarokotusten-priorisointijarjestys

Rokotusaikoja voi varata Lappeenrannassa IsoKristiinaan ja Imatralla ToriGalleriaan. Lappeenrannassa ensimmäiset varattavat ajat löytyvät 15.4 alkaen ja Imatralla 21.4 alkaen.

Käytössä olevat rokotteet

Mikäli rokotusryhmille on käytettävissä useampaa kuin yhtä tuotetta, käytettävää rokotetta ei voi itse valita. Ensimmäisellä ja toisella rokotuksella käytetään samaa rokotetta.

  • Pfizer/BioNTech: rokotamme 16–64-vuotiaat, 2 rokotuskertaa (väli 12 viikkoa)
  • Moderna: rokotamme 18–64-vuotiaat, 2 rokotuskertaa (väli 12 viikkoa)
  • AstraZeneca: rokotamme 65–69-vuotiaat, 2 rokotuskertaa (väli 12 viikkoa)

THL on päättänyt, että AstraZenecan koronavirusrokotetta annetaan vain 65 vuotta täyttäneille. Varovaisuusperiaatteen mukaisesti AstraZenecan rokotetta ei anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet sinustromboosin eli aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian (HIT). Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoembolia tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este rokottamiselle.

Voit varata koronarokotusajan AstraZeneca rokotteeseen, jos kuulut riskiryhmään 1 tai 2, olet täyttänyt 65 vuotta, mutta olet alle 70-vuotias.

Voit varata koronarokotusajan Pfizerin / Modernan rokotteeseen, jos kuulut riskiryhmään 1 tai 2, olet täyttänyt 60 vuotta, mutta olet alle 65-vuotias.

Miten varaan ajan?

Siirry osoitteeseen eksote.fi ja valitse etusivun yläreunan palkista Eksoten asiointipalvelu -otsikon alta ”Tutustu ja kirjaudu”. Klikkaamalla ”Tutustu ja kirjaudu” -painiketta siirryt Eksoten asiointipalvelun etusivulle. Valitse sivun yläreunasta ”Kirjaudu asiointipalveluun”. Kirjaudu sisään. Palvelu vaatii vahvan tunnistautumisen ja voit tehdä sen esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi. Valitse Ajanvaraus ja siirry ajanvaraukseen. Siirtymän yhteydessä palvelu tekee puolestasi vahvan tunnistautumisen, jonka hyväksyt klikkaamalla Jatka palveluun. Koronarokotusajanvaraus näkyy Eksoten asiointipalvelussa 12.4. kello 8 alkaen.

Jos ajanvarausjärjestelmässä ei ole näkyvillä varattavia aikoja, rokotteita ei ole vapaana. Myöskään puhelinpalvelusta ei tällöin voi varata aikaa. Yritä myöhemmin uudelleen.

Ellei ajanvaraus sähköisen asioinnin kautta onnistu, voit varata ajan puhelimitse. Ajanvarausnumero koronarokotuksiin on 05 352 2355.

Varatut ajat näkyvät Eksoten asiointipalvelussa. Varatun ajan voi perua asiointipalvelun kautta ja sen jälkeen varata sopivan uuden ajan.

Riskiryhmät 1 ja 2

Voit käydä katsomassa tarvittaessa koronarokotusten riskiryhmät THL:n verkkosivuilta. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus/rokotusjarjestys-ja-covid-19-taudin-riskiryhmat/riskiryhmien-koronarokotusten-priorisointijarjestys

Riskiryhmän 1 taustasairaudet 

– Elinsiirto tai kantasolusiirto
– Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
– Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
– Vaikea krooninen munuaissairaus
– Vaikea krooninen keuhkosairaus
– Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
– Downin oireyhtymä

Riskiryhmän 2 taustasairaudet 

– Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
– Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
– Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
– Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
– Vaikea krooninen maksasairaus
– Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
– Uniapnea
– Psykoosisairaus
– Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)

Lisätietoja medialle:
Sari Kuitto, rokotuksista vastaava hoitaja, p. 044 791 5854, sari.kuittoateksote.fi (sari[dot]kuitto[at]eksote[dot]fi)