Kuva
Lasten tekemä kyltti, jossa lukee kiusaamisvapaa alue.
Kyltin on suunnitellut Vuoksenniskan koulun 4A.

Imatran koulukeskukset julistetaan kiusaamisvapaiksi alueiksi

Tiedote
31.3.2021 15:56
Alueen merkiksi pystytetään kylttejä, joissa kielletään kiusaaminen. Kyltti on oppilaiden suunnittelema. Tekeillä on myös muita toimia kiusaamisen ja lainvastaisten tekojen estämiseksi.

Imatran koulukeskusten pihoille pystytetään kiusaamisen kieltäviä kylttejä. Kyltin ovat suunnitelleet Vuoksenniskan koulun 4A-luokan oppilaat ja se on valittu suunnittelukilpailun tuloksena.

Kyltit ovat virallinen muistutus siitä, että kiusaaminen ja lainvastainen toiminta on koulukeskusten alueella kiellettyä.

–Kaikki sen tietävät, mutta näkyvä kyltti on oppilaille hyvä muistutus. Kiusaamista ehkäistään pitämällä asiaa esillä, ja tämä on yksi tapa tehdä sitä, nuorisovaltuuston edustaja Eemeli Solonen kertoo.

Hän oli mukana raadissa, joka valitsi kylttikilpailun voittajan. Lisäksi raadissa olivat mukana kaupunginjohtaja Kai Roslakka, opetuspalveluiden päällikkö Minna Rovio, lasten parlamentin edustaja Enni Helminen sekä viestintäasiantuntija Jonna Mielonen-Jumisko.

Suunnittelukilpailuun tuli yhteensä 17 ehdotusta. Vuoksenniskan koulun 4A-luokan työ vakuutti selkeydellään ja ytimekkyydellään.

–Oli hienoa huomata, kuinka aktiivisesti oppilaat olivat lähteneet mukaan. Kaikki meille tulleet ehdotukset olivat hienoja ja niissä käsiteltiin kiusaamista monesta eri näkökulmasta. Valinta ei missään nimessä ollut helppo, Roslakka sanoo.

Kunniamaininnan sai Kosken koulun esiopetuksen Yksisarvisten ryhmä.

Aloite kyltteihin ja koulukeskusten julistamiseen kiusaamisesta vapaiksi alueiksi tuli alun perin Kosken koulun 6.-luokkalaisilta.

 

 

IMATRA_kiusaamiskyltit_Yksisarviset.jpg

Kosken esikoulun Yksisarviset sai kunniamaininnan.

 

Imatralla panostetaan kiusaamisen ja lainvastaisten tekojen ennaltaehkäisyyn

Kyltit ovat yksi osa kiusaamisen ja lainvastaisten tekojen vastaista työtä, jota Imatralla on tehty määrätietoisesti jo pitkään.

Riita- ja kiusaamistilanteisiin puuttumiseen on kouluissa selkeä toimintamalli, jota noudatetaan aina.

–Tärkeää on myös tehdä ennaltaehkäisevää työtä, ja kyltit ovat yksi osa sitä, Roslakka sanoo.

Kylttien lisäksi tekeillä on muutakin. Koulujen henkilöstölle järjestetään lisäkoulutusta vertaissovittelun soveltamiseen kiusaamistapauksissa ja jokaiselle koululle nimetään vertaissovittelusta vastaava vastuuhenkilö.

–Lisäksi on päätetty, että kouluissa käydään säännöllisesti läpi kiusaamisen ja lainvastaisen toiminnan malli sekä aktivoidaan asian ympärille moniammatillinen työryhmä, Rovio kertoo.

Tammikuussa kaupunginvaltuusto myös hyväksyi Raahen kaupungin haasteen, jossa kuntia haastettiin mukaan turvallisten koulujen rakentamistyöhön koko Suomeen.

 

Lisätietoja:

Opetuspalveluiden päällikkö Minna Rovio, minna.rovioatimatra.fi (minna[dot]rovio[at]imatra[dot]fi), 020 617 3404