Kuva koronaviruksesta
Covid-19

Tilannekuvaryhmä: Etelä-Karjalan heikentyneen koronavirustilanteen yhtenä syynä mutatoitunut virus

Kuuden hengen yksityishenkilöitä koskevaa kokoontumisrajoitusta tullaan jatkamaan 30.4. asti.

Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmän mukaan kuuden hengen yksityishenkilöitä koskevaa kokoontumisrajoitusta tullaan jatkamaan 30.4. asti.

Kaikkia kokoontumisia ja lähikontakteja kodin ulkopuolella on syytä välttää aina, kun se on mahdollista.

Liikuntatiloja voidaan jatkossa sulkea määräajaksi

Asiakkaiden tai osallistujien käyttöön tarkoitettuja elinkeino- tai muun toiminnan tiloja voidaan jatkossa sulkea määräajaksi kokonaan.

Sulkupäätös voi koskea tartuntatautilaissa säädettyjä tiloja. Näitä ovat liikunta- ja urheilutilat sekä kuntosalit, yleiset saunat, uimahallit ja kylpylät, tanssipaikat ja kuorolaulu- ja harrastajateatteritilat, huvi- ja teemapuistot, sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat sekä kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin. Lakisääteiset kuntoutuspalvelut on pystyttävä turvaamaan.

Tilojen sulkeminen on viimesijainen keino, jota on käytettävä tilanteessa, jossa se on välttämätöntä eikä epidemian leviämistä voida lievemmin keinoin ja rajoituksin estää. Päätöksen sulkemisesta tekee AVI. Sulkemispäätös voi olla enemmillään kaksi viikkoa kerrallaan.

Valtioneuvosto kiirehtii korvausmallin valmistelua. Elinkeinon harjoittajille on korvattava tilojen sulkemisesta aiheutuvat taloudelliset menetykset riittävällä tavalla. Korvausmallia on valmisteltu työ- ja elinkeinoministeriössä.

Pienten yritysten määräaikaisesta kustannustuesta annettu hallituksen esitys on jo eduskunnan käsittelyssä. Kuntien elinkeinoyhtiöt sekä ELY-keskus antavat neuvontaa tukien hakemiseen liittyen.

Mutatoituneet viruskannat

Koronavirustilanne heikkeni Etelä-Karjalassa rajusti helmi-maaliskuussa.

Eksoten alueen heikentynyttä tilannetta selventävät nyt valmistuneet koronavirusnäytteiden tulokset.

Näytteistä 85–90 prosenttia on tällä hetkellä brittimutaatiokantaa.

Etäopetus jatkuu, Sampolla lähiopetusta

Ammattiopisto Sampo saa tilannekuvaryhmän päätöksellä palata välttämättömään lähiopetukseen 5.4. alkaen joidenkin ryhmien osalta. Sampo tiedottaa opiskelijoitaan asiasta.

Perusopetuksen yläluokkien etäopetusta on esitetty jatkettavaksi 11.4. saakka. Lukio-opetus Imatran yhteislukiossa jatkuu niin ikään etänä 12.4. asti. Tilannetta arvioidaan uudestaan ensi viikolla.

Kaikilla koulutusasteilla, myös perusopetuksessa, tulee oppilaan tai huoltajan ilmoittaa välittömästi koululle, jos oppilas joutuu koronan vuoksi karanteeniin.

 

Lisätietoja:

www.eksote.fi/koronavirus

Marjo Numminen, tilannekuvaryhmän varapuheenjohtaja, johtajaylilääkäri, Etelä-Karjalan keskussairaalan johtaja, p. 040 127 4200, marjo.numminen@eksote.fi

Kristiina Kapulainen, tilannekuvaryhmän sihteeri, turvallisuus- ja valmiuspäällikkö, Eksote, p. 040 651 1791, kristiina.kapulainen@eksote.fi

Lue voimassa olevat suositukset  täältä.