Kuva
Kolme ihmistä istumassa turvaetäisyyden päässä toisistaan.
Pekka Räty ja Jouko Partanen osallistuivat keskusteluun pääkirjaston lehtisalissa. Kuvassa myös Ulla-Maija Järnstedt.

Keskustelua Karjalassa, kotoisasti hyvällä mielellä

Tiedote
24.3.2021 19:44
Kuntavaaliareenalla 16.3. keskusteltiin elinvoimatekijöistä.

Viime viikon tiistaina pidettiin Imatran kaupunginkirjaston järjestämän Kuntavaaliareenan ensimmäinen paneelikeskustelu, jonka teemana olivat elinvoimatekijät. Panelisteille esitetyt kysymykset tulivat imatralaisilta senioreilta. Keskustelemassa oli edustajia Imatran nykyisistä valtuustopuolueista: Marja Estola (vihr.), Timo Härkönen (ps.), Niina Malm (sd.), Juuso Mustonen (vas.), Jouko Partanen (kok.) sekä Pekka Räty (kesk.). Tilaisuuden juonsi näyttelijä Ulla-Maija Järnstedt, ja avauspuheenvuoron piti kulttuuri- ja oppimiskeskuksen palvelupäällikkö Sarianna Purtilo.

Keskustelua Vuoksen kanavahankkeesta

Panelisteilta kysyttiin kaupungin taloudesta sekä keinoista yrittäjyyden tukemiseen ja työpaikkojen luomiseen. He pitivät haasteellisina muun muassa muuttuvaa ikärakennetta sekä Imatran asemaa muuttotappiokuntana. Hyvät, toimivat palvelut nähtiin ensisijaisen tärkeinä kaikissa puolueissa. Vihreiden Marja Estola sanoi kaupungin tarvitsevan nuoria ihmisiä, joita saadaan houkuteltua, jos heille on tarjota koulutusta. Perussuomalaisten Timo Härkönen ja Vasemmistoliiton Juuso Mustonen olivat yksimielisiä siitä, että tarvitaan vetovoimaa opiskelijoille sekä yrityksille ja että on luotava yrityksille onnistumisen ja toiminnan mahdollisuuksia. Keskustan Pekka Räty visioi, että puurakentaminen voisi olla Imatralle todella kova juttu.

Keskustelua herätti erityisesti kysymys Vuoksen kanavahankkeesta. Hankkeen teknistä toteutusta pidettiin haastavana ja euromääräisesti kalliina. Mustosen mielestä kannattaisi sen sijaan mieluummin panostaa sataman kehittämiseen. Tätä kannatti myös Niina Malm, joka ei suoraan tyrmännyt kanavahanketta, mutta totesi, ettei se ole ensimmäisenä SDP:n priorisointilistalla. Vaikka sataman sijainti on Imatran keskustaan nähden hankala, se on vain logistiikkaa, ja bussikuljetukset ovat mahdollisia. Kokoomuksen Jouko Partasen mielestä Vuoksen kanavan tilanne – mukaan lukien viralliset lausunnot Stora Ensolta ja Fortumilta sekä hankkeen rahoitusmahdollisuudet ja kannattavuus – kannattaa nyt selvittää juurta jaksain.

Myös seuraava tilaisuus etänä

Keskustelu pidettiin koronarajoitusten vuoksi etätilaisuutena, jota pystyi seuraamaan suorana Imatran kaupungin YouTube-kanavalta. Keskustelun henki pysyi hyvänä, vaikka tekniset haasteet sekä vaihteleva äänenlaatu aiheuttivat omat harminsa niin panelisteille kuin katsojille. Ongelmat pyritään korjaamaan tulevissa tilaisuuksissa. Tallenne on katsottavissa vaaleihin saakka, ja siihen on tulossa suomenkielinen tekstitys.

Seuraava paneelikeskustelu järjestetään 7. huhtikuuta kello 15, ja sen teemana ovat palvelut. Tilaisuuteen pyydetään panelistit kaikista puolueista, jotka ovat asettaneet ehdokkaita kuntavaaleihin Imatralla 2021. Yli 64-vuotiaat kuntalaiset ovat tervetulleita esittämään panelisteille omia kysymyksiään 31. maaliskuuta asti verkkolomakkeella osoitteessa www.imatra.fi/kuntavaaliareena tai paperisena kaikissa Imatran kirjastoissa.

Kuntavaaliareena-kokeiluhankkeen toteuttaa Imatran kaupunginkirjasto ja rahoittaa Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Hankkeen kohderyhmänä ovat ikäihmiset. Kokeilu on osa Sitran Kirjastoista kansanvallan foorumeita -hankekokonaisuutta, jonka tavoitteena on parantaa kansalaisten osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksia yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.