Kuva
Nainen maskissa, koronavirus kuvitettuna vieressä
Sairaanhoidon tarpeet ovat merkittävästi lisääntyneet .

Eksotelta vahva toive tartuntatautilain 58g pykälän käyttöönotolle perjantaista alkaen maakunnassa

Tiedote
17.3.2021 21:39
Tilannekuvaryhmä kokoontui ylimääräiseen kokoukseen. Uhka henkilöstöresurssien riittävyydestä olemassa. Suosituksia tiukennettiin harrastamisen osalta.

Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä kokoontui ylimääräiseen kokoukseen 17.3. Kokouksen asialistalla oli jo eilen keskustelussa ollut tartuntatautilain 58 g pykälä.

Eksote esitti vahvoja perusteluja pykälän 58 g käyttöönotolle.

– Sairaanhoidon tarpeet ovat merkittävästi lisääntyneet ja johtaneet uhkaan henkilöstöresurssien riittävyydestä tulevaisuudessa, vahvistaa tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.

Myös Eksoten hoivan tulosalueen sekä avoterveydenhuollon toiminnoissa on huolta työvoiman riittävyydestä.

– Pykälää esitetään nyt käyttöön koko maakunnan alueelle. Vaikka tartunnat keskittyvät Lappeenrantaan ja Imatralle tällä hetkellä, liikutaan Etelä-Karjalassa jatkuvasti kuntarajojen yli esimerkiksi töiden tai asioinnin takia, selventää Karhula.

Edellytyksiä pykälän käyttöönottoon on tarkasteltu ja niiden täyttymisen varmistuttua on AVIlta pyydetty päätöstä tartuntatautilain 58 g pykälän käyttöönotosta ajalle 19.3.2021–31.3.2021. Päätöksen ulkopuolelle pyydetään rajaamaan 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten harrastustoiminta.

– Pyydetystä päätöksestä halutaan tiedottaa yrityksiä etukäteen, jotta yrityksille jää mahdollisuus huomioida päätös omassa toiminnassaan, sanoo Karhula.

Päätös tulee tarkoittamaan sitä, että toimijan tulee sulkea 58 g pykälässä tarkoitetut tilat. Tiloja voidaan kuitenkin käyttää, jos toimintaa rajataan niin, että sisätiloissa oleskelee samanaikaisesti korkeintaan 10 ja ulkotiloissa korkeintaan 50 henkilöä. Toiminnanharjoittajien tulee kuitenkin huomioida tällöin tartuntatautilain uudet velvoitteet toimenpiteistä koronaepidemian leviämisen estämiseksi. Toimintaa valvovat Etelä-Karjalassa Lappeenrannan ja Imatran kaupunkien ympäristötoimet. Ympäristötoimien kirjaamoihin voi väestö ilmoittaa tekemistään havainnoista koskien tartuntatautilain pykälien rikkomuksia.

– Kuuden hengen kokoontumisrajoitus koskee edelleen AVIn määräyksen perusteella yleisötilaisuuksia ja tilannekuvaryhmä on suosittanut, ettei myöskään yli kuuden henkilön yksityistilaisuuksia järjestetä. Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin alueella on myös voimassa tartuntatautilain pykälän 58 d mukainen päätös. Lisäksi aluehallintovirastoa on nyt suositettu antamaan tartuntatautilain 58 g pykälän mukainen määräys korkean tautiriskin aiheuttavien tilojen, kuten kuntosalien, sulkemiseksi. Vaihtoehtoisesti sisätiloja on 58 g pykälän mukaisen päätöksen perusteella kuitenkin mahdollista käyttää, jos niissä on samanaikaisesti enintään 10 asiakasta tai osallistujaa. Ulkotiloissa vastaava osallistujamäärä on 50. Yleisötilaisuuksia tiloissa ei kuitenkaan voi järjestää yli kuudelle hengelle, selventää aluehallintoviraston ylitarkastaja Oona Mölsä.

Lisätietoja: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2016/20161227#L6P58g

Eksote rekrytoi sijaisia

Henkilöstösiirtoja on Eksotella tehty muun muassa testauskapasiteetin kasvattamiseksi. Tämä aiheuttaa pulaa henkilöstöstä muissa Eksoten toiminnoissa. Määräaikaisia sijaisuuksia ja keikkatyötä voivat hakea hoitoalan ammattilaiset sekä alalle opiskelevat. Myös terveyden- ja sairaanhoitajia, joilla rokotusluvat ovat kunnossa, tullaan tarvitsemaan kevään edetessä.

– Mikäli alueella on potentiaalista työvoimaa, suosittelen tekemään työhakemuksen, vahvistaa Karhula.

Hakijan tulee rekisteröityä Kuntarekry-järjestelmään jättääkseen työhakemuksen​​. Eksotelta otetaan yhteyttä hakijoihin hakemusten saapumisjärjestyksessä. Mikäli rekrytointiin liittyen on kysyttävää, ota yhteyttä Eksoten rekrytointipalveluihin.

 

Lisätietoja medialle:

Tuula Karhula, tilannekuvaryhmän puheenjohtaja, terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja, Eksote, p. 040 194 4936, tuula.karhulaateksote.fi (tuula[dot]karhula[at]eksote[dot]fi)

Kristiina Kapulainen, tilannekuvaryhmän sihteeri, turvallisuus- ja valmiuspäällikkö, Eksote, p. 040 651 1791, kristiina.kapulainenateksote.fi (kristiina[dot]kapulainen[at]eksote[dot]fi)

Muutokset voimassa oleviin suosituksiin

Vuonna 2008 syntyneiden tai sitä nuorempien ryhmäharrastukset:

Vuonna 2008 syntyneiden tai sitä nuorempien lasten harrastustoiminta sallitaan sisä- ja ulkotiloissa jatkossa enintään 10 hengen pienryhmissä. Henkilömääriin sisältyy ryhmän ohjaaja(t). Toiminta pitää pystyä järjestämään aiemmin annettujen ohjeiden mukaisesti.

Tilannekuvaryhmän vahva suositus on välttää kaikkia lähikontakteja näissä toiminnoissa ja harkita harrastustoiminnan toteuttamista etänä, jos se on mahdollista.

2001–2007 -syntyneiden ryhmäharrastustoiminta:

Vuosina 2001–2007 syntyneiden kaikki sisätiloissa ja ulkotiloissa tapahtuva ryhmätoiminta lakkautetaan 31.3.2021 saakka.

Etäopetus:

Toisen asteen osalta päätös etäopetuksesta on annettu jo aiemmin 5.4.2021 saakka. Yläkoulujen osalta päätös on voimassa 28.3.2021 asti ja jatkon osalta odotetaan valtakunnallisia linjauksia.