Kuva
Näkymä alttarilta tyhjään kirkkoon.
Kolmen Ristin Kirkko on Imatran tunnetuin rakennus maailmalla

Alvar Aalto -matkailureitti yhdistää Aalto-kohteet

11.2.2021 10:52
Imatran merkittävin Aalto-kohde, Kolmen Ristin kirkko, avautuu matkailijoille touko-kesäkuussa.

Suosittu Alvar Aalto -matkailureitti koostuu arvostetuista kotimaisista ja kansainvälisistä Aalto-kohteista. Reitti on koottu laajassa verkostoyhteistyössä Alvar Aalto -kaupunkien ja alueiden matkailutoimijoiden kanssa.  

Alvar Aallon arkkitehtuurikohteissa palvellaan tälläkin hetkellä pieniä ryhmiä turvallisesti, huolimatta pandemia-ajan matkailun haasteista ja rajoituksista. Palveluja on myös viety verkkoon ja toteutettu virtuaalisesti, esimerkiksi opastettuina kierroksina ja tapahtumina. Matkailureitin Visit Alvar Aalto -verkkopalvelua ideoidaan ja kehitetään jatkuvasti kohdevalikoiman ja palvelutarjonnan, mm. kieliversioiden ja sisältöjen osalta.

Alvar Aalto -kaupunkien matkailuyhteistyö uuteen vaiheeseen

Vuonna 2017 perustettu Alvar Aalto -kaupunkien verkosto edistää kaupunkien, kuntien ja alueiden elinvoimaisuutta matkailun keinoin. Hyvällä yhteistyöllä ja palvelutuotannolla on jo lisätty matkailualueiden positiivista näkyvyyttä ja kävijämääriä.

– Kun kansainvälinen matkailu hiljeni viime kesänä, kotimaan matkailijat löysivät tiensä lukuisiin Aalto -kohteisiin. Pitkäjänteinen yhteistyö ja valtakunnallinen markkinointi kantavat nyt hedelmää. Matkailijan näkökulmasta on parasta, että kaikki Aallon arkkitehtuurikohteet ja niihin liittyvät palvelut löytyvät nyt ja jatkossa kätevästi yhdestä verkko-osoitteesta, toteaa matkailureitin tuottaja Noora Kiili Alvar Aalto -säätiöstä. 

Matkailuyhteistyö on edennyt uuteen, tärkeään vaiheeseen, kun Alvar Aalto -säätiön ja Alvar Aalto -kaupunkien yhteishanke Aallon arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön matkailureitti ry -yhdistys on nyt aloittanut toimintansa. Yhdistys perustettiin heinäkuussa 2020. 

– Yhdistyksen tavoitteena on kehittää matkailureitin toimintaa ja edistää matkailua Alvar Aallon suunnittelemiin kohteisiin Euroopassa ja muualla maailmassa. Jäseniksi ovat tervetulleita kaikki yleisölle tavalla tai toisella saavutettavat kohteet ja palveluntarjoajat, kertoo kulttuurireittiyhdistyksen puheenjohtaja Heli Leinonkoski.

– Kaikki maailmanperintökohteiksi ehdotettavat Aalto-kohteet kuuluvat myös Alvar Aalto -matkailureittiin, muistuttaa Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh.

Alvar Aallon arkkitehtuuria on esitetty Alvar Aalto -säätiön johdolla ensimmäisenä suomalaisena aloitteena Euroopan neuvoston kulttuurireittien joukkoon. Matkailureitti Alvar Aalto Route – 20th Century Architecture and Design kattaa yli 60 arkkitehtuurikohdetta 27 kaupungissa viidessä eri maassa - Suomessa, Saksassa, Virossa, Italiassa ja Ranskassa. Potentiaalisia Alvar Aalto -kohteita löytyy yhteensä kymmenestä Euroopan maasta Suomen Rovaniemeltä Italian Riola di Vergatoon. Euroopan neuvoston kulttuurireitin hakemusprosessi etenee auditoinnin kautta mahdolliseen sertifiointiin keväällä 2021. Pyhän Olavin merireitti Turun saaristossa kuuluu jo Euroopan neuvoston kulttuurireitteihin, kun se liittyi osaksi Norjasta koordinoitua Pyhän Olavin reittiä.

Imatran Kolmen Ristin kirkko on osa Alvar Aalto -reittiä ja esiteltynä sen verkkopalvelussa

Viime kesänä Kolmen Ristin kirkossa kävi aiempia kesiä enemmän matkailijoita, vaikka kirkkoa ei tällä hetkellä käytetä kirkollisiin toimituksiin sisäilmaongelmien vuoksi.

– Tarkoitus on avata kirkko kävijöille taas touko-kesäkuussa. Aukioloajat tarkentuvat lähempänä kesää, lupaa Imatran seurakunnan kiinteistöpäällikkö Jari Nousiainen.

Parhaillaan Kolmen Ristin kirkko odottaa remonttia ja sen edellyttämää rahoitusta. Kirkon tulevaisuus vaikuttaa kuitenkin lupaavalta, koska Museovirasto on ehdottamassa kirkkoa Unescon maailmanperintökohteeksi osana 13 suomalaisen Aalto-kohteen kokonaisuutta.

Eurooppalaiset kulttuurireitit kulkevat historiallisilla jalanjäljillä

Eurooppalaiset kulttuurireitit (Cultural Route of the Council of Europe) tuovat Välimeren, Alppien, Tonavan ja Itämeren alueiden monipuolisen kulttuurihistorian tutuksi mm. arkkitehtuurin ja gastronomian välityksellä. 38 reittiä on tähän mennessä saanut Euroopan neuvoston sertifikaatin.

– Vanhojen kulttuurihistoriallisten teemojen ympärille rakennettujen kulttuurireittien joukossa Alvar Aallon arkkitehtuuri ja muotoilu muodostavat modernin rakennustaiteen kokonaisuuden, tuoden yhteen kansainvälisesti tunnetun suunnittelijan merkittävimmät kohteet, kertoo Tommi Lindh.

– Kulttuurireittistatus edistäisi toteutuessaan Alvar Aallon rakennusten kansainvälistä tunnettuutta ja vahvistaisi Aallon tuotannon merkittävyyttä osana eurooppalaista kulttuuriperintöä”, Lindh arvioi. 

Euroopan neuvoston kulttuurireittien teeman tulee olla yhteinen vähintään kolmelle maalle. Reittien tulee edistää toiminnallaan kulttuurin kestävää kehitystä, kulttuuri- ja nuorisovaihtoa ja kulttuuriperintökasvatusta sekä siihen painottuvaa kulttuurimatkailua. Reittejä koskevan sopimuksen taustalla vaikuttavat Euroopan neuvoston kulttuuri- ja kulttuuriperintösopimukset.

– Pidämme kulttuuriyhteistyötä ja suomalaisen kulttuurin esiintymistä Euroopan neuvoston kulttuurireittien kontekstissa tärkeänä. Se avaa mahdollisuuksia myös kulttuurimatkailun aiempaa laajempaan kehittämiseen, kertoo opetus- ja kulttuuriministeriön neuvotteleva virkamies Anne Mattero.

Suomi on liittynyt Euroopan neuvoston kulttuurireittejä koskevaan laajennettuun osittaissopimukseen vuonna 2018.

Keväällä 2018 Venetsian arkkitehtuuribiennaalin yhteydessä julkistettu Visit Alvar Aalto -verkkopalvelu palvelee tällä hetkellä suomen-, englannin-, venäjän-, saksan- ja japaninkielisiä matkailijoita. Hanke on saanut tukea Opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuurimatkailun tuotteistamisen erityisavustuksesta. 


Alvar Aalto -matkailureitti ja Visit Alvar Aalto -verkkopalvelu löytyvät osoitteesta: https://visit.alvaraalto.fi

Routes4U -video ja muut aineistot uusine matkailureittikandidaatteineen ovat löydettävissä osoitteessa: https://coe-eu.thisprojectworks.com/

Lisätietoa Euroopan neuvoston kulttuurireittisivustolta: https://www.coe.int/en/web/cultural-routes

Lisätietoa Aito maaseutu -verkkosivustolta: https://www.aitomaaseutu.fi/kulttuurimatkailureittiopas/mika-euroopan-neuvoston-kulttuurireitti


Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Tommi Lindh
Alvar Aalto -säätiö
puh. 044 562 1625
tommi.lindhatalvaraalto.fi (tommi[dot]lindh[at]alvaraalto[dot]fi)

Kulttuurireittiyhdistyksen puheenjohtaja
Kansliapäällikkö Heli Leinonkoski
Jyväskylän kaupunki
puh. 050 365 4287          
heli.leinonkoskiatjyvaskyla.fi (heli[dot]leinonkoski[at]jyvaskyla[dot]fi)

Visit Alvar Aalto -verkkopalvelu lukuina 2020

• yli 60 Alvar Aallon arkkitehtitoimiston suunnittelemaa, matkailijoille avointa kohdetta
• 30 kiertomatkaa, joita myy 10 matkatoimistoa
• 26 Alvar Aalto -kaupunkia

• Yli 100 palveluntarjoajaa
4 kieliversiota (suomi, englanti, venäjä ja japani)
• Yli 600 valokuvaa

• lanseerattu toukokuussa 2018

• Alvar Aalto -säätiön ylläpitämä tietopalvelu

 

Kävijätietoja:
• n. 40 000 kävijää ja yli 100 000 sivujen katselukertaa / vuosi

• Käyttäjän selaimen kielen mukaan: 41% suomi, 24% englanti, 11% japani, 8% venäjä, 16% muut kielet
• Lähdemaan mukaan: 50% Suomi, 11% Japani, 10% Venäjä, 5% USA, 3% Iso-Britannia, 1,7% Italia, 21,3% muut maat

• Liikenteestä 70% hakukonelähtöistä, 15% suoraa ja 12% muiden sivustojen kautta

Katso videot Alvar Aallon tuotannosta Imatralla.