Kuva
Viruksen ja DNA:n havainnekuva.
Koronavirus

Koronatilanne Etelä-Karjalassa heikentynyt viime viikosta - tilannekuvaryhmä varoittaa suositusten laiminlyönnistä

Tiedote
9.2.2021 19:04
Nyt ei ole varaa löysätä annettuja suosituksia.

Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä totesi 9.2.2021 kokouksessa: Koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Voimassa on helmikuun loppuun saakka Aluehallintoviraston (AVI) 27.1.2021 asettama 20 hengen kokoontumisrajoitus, joka tarkoittaa kaikkia sisä- ja ulkotapahtumia. Alueellinen tilannekuvaryhmä on asettanut aiemmin voimaan 10 hengen yksityishenkilöitä koskevan kokoontumisrajoituksen. Pieniäkin kokoontumisia on syytä välttää aina, kun se on mahdollista.

Tilannekuvaryhmä toivoo Etelä-Karjalassa noudatettavan koronatorjunnasta annettuja ohjeita, suosituksia ja rajoituksia huolellisesti. Heikentynyt tilanne voi ryöpsähtää leviämisvaiheeseen äkkiä virusvariantin leviämisen, mahdollisten joukkoaltistumisten tai suosituksista luistamisen vuoksi.

– Eksoten alueella oli hetken aikaa yksi Suomen pienimmistä ilmaantuvuusluvuista. Nyt tilanne on kuitenkin huonontunut ja myös meidänkin alueeltamme on tavattu niin sanottua brittivarianttia, kertoo alueellisen tilannekuvaryhmän varapuheenjohtaja Marjo Numminen.

Brittivariantti muuttaa herkästi koronatilannetta

Eksoten alueella on toistaiseksi tavattu vain vähän koronaviruksen muunnoksia. Nyt tartuntamäärät ovat kasvussa myös varianttien osalta.

– Viruksen mutatoituneet versiot ovat erittäin herkkiä leviämään ja aiheuttavat siten helposti laajojakin joukkoaltistuksia sekä mahdollisia jatkotartuntoja, kertoo Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

Suomalainen muistuttaa, että jos oireita ilmenee, tulee testiin hakeutua nopeasti. Oikea-aikaisella testauksella on mahdollista voittaa tartunnanjäljitykselle aikaa tavoittaa virukselle altistuneet ennen heidän oireiseksi muuttumistaan. Koronaviruksen leviämistä saadaan hillittyä, mikäli altistuneet ehditään asettaa ajoissa karanteeniin.

– Nyt ei ole varaa löysätä annettuja suosituksia. Yli kahden metrin turvaväli, väkijoukkojen välttely, maskin käyttö siellä missä muitakin ihmisiä paikalla sekä ahkera käsienpesu ovat tehokkaimmat henkilökohtaisesti toteutettavat keinot, neuvoo Eksoten avoterveydenhuollon ylilääkäri Sami Raasakka.

Eksote kehottaa hakeutumaan testiin heti, mikäli ilmenee koronavirukseen viittavia oireita. Kouluikäiset lapset tulee testata myös heti oireiden ilmaannuttua. Koronatestiin voi hakeutua www.omaolo.fi -palvelun kautta. Omaolossa oirearvion voi täyttää myös lapsen oireista. Mikäli verkkopalvelun käyttö ei onnistu, voi testiin varata ajan omalta hyvinvointi- ja terveysasemalta tai päivystysaikaan numerosta 116 117. Hyvinvointi- ja terveysasemien yhteystiedot löytyvät Eksoten verkkosivuilta: https://www.eksote.fi/Koronavirus/toimintaohjeet/

Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion

Taudinkuva voi vaihdella lähes oireettomasta taudista vakavaan tautiin. Oireet voivat myös vaihdella taudin edetessä.

Oireita voivat olla päänsärky, haju- tai makuaistin häiriöt, nuha, nenän tukkoisuus, yskä, hengenahdistus, voimattomuus, väsymys, lihaskivut, kurkkukipu, kurkun karheus, kuume, pahoinvointi, oksentelu ja/tai ripuli.

Pelkästään oireiden perusteella et voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri.

 

 

Lisätietoja medialle:

Marjo Numminen, tilannekuvaryhmän varapuheenjohtaja, sairaalanjohtaja, Eksote, p. 040 127 4200, marjo.numminenateksote.fi (marjo[dot]numminen[at]eksote[dot]fi)

Kristiina Kapulainen, tilannekuvaryhmän sihteeri, turvallisuus- ja valmiuspäällikkö, Eksote, p. 040 651 1791, kristiina.kapulainenateksote.fi (kristiina[dot]kapulainen[at]eksote[dot]fi)

Voimassa seuraavat suositukset 3.12.2020–28.2.2021

Yksityistilaisuudet:

Yksityistilaisuuksissa on voimassa 10 hengen kokoontumisrajoitus.

Opetuksen järjestäminen:

Toisen asteen opetus suositellaan siirrettäväksi etäopetukseen 7.12.2020 alkaen opetuksen järjestäjän välttämättömäksi katsomaa lähiopetusta lukuun ottamatta. Etäopetusta suositellaan jatkettavan ainakin 28.2.21 saakka.

Varhaiskasvatus ja perusopetus jatkavat kuten ennenkin.

Maskisuositus on voimassa kaikille yli 12-vuotiaille ja kaikissa koulukyydeissä.

Opetuksen järjestäjille annetaan maskisuositus myös koulukuljetuksissa. Opetuksen järjestäjä huolehtii vastuullaan oleville koulukuljetettaville lapsille ja nuorille maskit. Muut joukkoliikenteessä kulkevat lapset ja nuoret hankkivat maskit itse.

Julkiset tilat:

Kirjastojen tapahtumat perutaan ja oleskelutilat, kuten lehtisalit suositellaan suljettavaksi. Kirjojen lainaus- ja palautustoiminta jatkuu. Kirjastossa saa asioida vain asioiden hoitamisen kannalta välttämättömän ajan ja pyydetään suosimaan ennakkovarauksia. Kirjaston asiakkaita kehotetaan vahvasti käyttämään maskia.

Museoiden ja nuorisotilojen asiakasmäärä rajataan 20 henkilöön. Nuorisotoimintaa suositellaan osittain siirrettäväksi verkkoon, mutta nuorisotilat voivat olla kuntien harkinnan mukaan auki 20 hengen rajoitus huomioon ottaen.

Ryhmäharrastustoiminta:

Yli 20-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta sisätiloissa suositellaan keskeytettäväksi joukkue- ja kontaktilajeissa.

Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoimintaa voi jatkaa erityistä harkintaa käyttäen, 20 hengen rajaus huomioiden sekä sisä- että ulkoharrastustoiminnassa. Ryhmäharrastustoiminnassa tulee huomioida lajin luonteeseen liittyvät riskit. Jos harrastustoimintaa ei keskeytetä, tulee huomioida sosiaali- ja terveysministeriön ohje siitä, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontakti toisiinsa.

Ammattilais- ja kilpaurheilijoiden harjoittelu pyritään turvaamaan siten, että harjoittelua voi jatkaa, mikäli se on turvallista ja kokoontumisrajoituksia sekä kokoontumisia koskevaa ohjetta pystyy noudattamaan. Koolla saa kerrallaan olla 20 henkilöä, mukaan lukien urheilijat ja valmentajat.

Aikuisten SM-tason ja 1.​ divisioonan ottelu- ja pelitoiminta:

Jos ottelut/pelit pelataan ns. tyhjille katsomoille (paikalla ei ole yleisöä), kyse ei ole yleisötilaisuudesta. Tällöin peliä ei ole kielletty aluehallintoviraston määräyksen nojalla.

Mikäli paikalla on yleisöä, tilaisuutta koskee aluehallintoviraston määräys ja 20 henkilön rajoitus. Katsojien ollessa erillään pelaajista ja huoltohenkilökunnasta (esim. erillisessä katsomossa), katsojia koskee oma 20 henkilön rajoitus ja pelaajia mukaan lukien toimitsijat sekä huoltohenkilöstö koskee oma 20 henkilön rajoitus.

Ottelu- ja pelitoiminta sallitaan aikuisten SM-, 1-div- ja U20-joukkueille, mikäli peleihin ja otteluihin/turnauksiin osallistuu eteläkarjalainen joukkue.

Matkustaminen:

Matkustamista Suomen ja Venäjän välillä tulee välttää.

Kaikkea liikkumista leviämisvaiheessa oleville alueille suositellaan välttämään. Liikkumista tulee välttää erityisesti alueille, joissa koronavirustilanne on Etelä-Karjalaa vaikeampi. Matkustamista pohjoisen hiihtokeskuksiin ja ulkomaille tulee välttää. Samoin esimerkiksi turnausmatkoja maakuntien välillä ei suositella.

Etätyö:

Kaikkia Etelä-Karjalan työnantajia suositellaan järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että työnantaja ohjeistaa kasvomaskin käyttöön kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista. Ruokailuja ja kahvitaukoja tulee porrastaa. Työ- ja virkamatkoja sekä lähikoulutustilaisuuksia ei suositella.

Maskisuositus:

Maskisuositus on voimassa joukkoliikenteessä, mukaan lukien koulukyydit sekä taksinkuljettajat ja -matkustajat.

Muutoin voimassa on kiihtymisvaiheen maskisuositus THL:n ohjeiden mukaisesti yli 12-vuotiaille:

  • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
  • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • Peruskouluissa kuudennesta luokasta lähtien sekä toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa
  • Kaikissa työyhteisöissä, sekä harrastus- ja vapaaehtoistoiminnan sisätiloissa, jos samassa tilassa toimii ja oleskelee useampia henkilöitä.

Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa (Kaupat ja ostoskeskukset, postit, pankit, kirjastot sekä muut vastaavat sisätilat / Liikuntaan tai urheiluun sekä niiden seuraamiseen käytettävät tilat (vähintään yleiset tilat ja pukeutumistilat) / Uimahallit, kylpylät ja saunat (yleiset tilat ja pukeutumistilat) / Kirkot ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilat / Konserttisalit ja muut elävän musiikin esittämiseen käytettävät tilat / Elokuvateatterit ja muut elokuvien ja muiden vastaavien audiovisuaalisten teosten esittämiseen käytettävät tilat / Museot ja galleriat / Huvi- ja teemapuistot sekä nähtävyydet jos sisätiloja / Rahapeli- ja vedonlyöntipalveluihin käytettävät tilat)

Asiakaspalvelupisteet tulee varustaa suojaplekseillä. Asiakaspalvelutyötä tekeville tulee työnantajan jakaa maskit tai suojavisiirit työntekijöille, jotka joutuvat työskentelemään alle 2 metrin päässä muista ihmisistä.

Tapahtumat:

Tapahtumia ei suositella järjestettäväksi. Kiihtymisvaiheessa voi järjestää alle 20 hengen tilaisuuksia, mikäli pystyy noudattamaan ehdottoman tarkasti ja kaikilta osin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä.

Tapahtumajärjestäjille lisätietoa Aluehallintoviraston sivuilta: https://avi.fi/usein-kysyttya-koronaviruksesta