Kaksi kasvomaskia ristikkäin.
Kasvomaskit.

Koronavirusta kantava henkilö on osallistunut Rauhassa mökkibileisiin

Juhlat on pidetty lauantaina 23.1. Bileissä mukana olleita kehotetaan ottamaan välittömästi yhteyttä Eksoteen.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) alueella Lappeenrannassa on ollut koronavirusta kantava henkilö Rauhan alueella sijaitsevassa vuokramökissä lauantaina 23.1.2021 klo 22.45–24.00. Eksoten tartunnanjäljitykseen on ilmoitettu kuudentoista mökissä samalla hetkellä olleen henkilön tiedot.

Vuokramökillä on kuitenkin ollut useita henkilöitä enemmän ja kaikkien altistuneiden henkilöllisyys ei ole tiedossa. Mökin osoite tai numero ei ole Eksoten tiedossa.

Eksotelta kehotetaan yllä olevana ajankohtana mökkibileissä olleita ottamaan välittömästi yhteyttä Eksoteen. Altistuksesta kulunut aika huomioiden, osa altistuneista voi olla jo oireisia. Mökkibileissä sairastuneen kanssa yhtä aikaa olleiden tulee soittaa numeroon 116 117 ja kertoa altistuksestaan.

Aikaa bileistä on kulunut liki viikko, joten mökkibileisiin osallistuneiden kanssa tekemisissä olleidenkin on nyt hyvä seurata tarkemmin mahdollisia infektio-oireita ja niiden ilmaantuessa mennä koronatestiin. Koronavirustesti pyritään ottamaan nopeasti, 1–2 vuorokauden sisällä oireiden alkamisesta. Yleisesti Etelä-Karjalassa testiin ja hoitoon hakeudutaan Omaolo.fi-palvelun kautta tai ottamalla yhteyttä omalle hyvinvointi- tai terveysasemalle tai päivystysaikana päivystysapuun p. 116 117.

Eksote testaa kaikki koronavirukselle tyypillisiä oireita sairastavat, myös lieväoireiset. Päänsärky, nuha, yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, maku/hajuaistin menetys, vatsaoireet ovat yksittäisinäkin oireina esiintyessään syy hakeutua koronavirustestiin. Infektio-oireisena ei saa osallistua varhaiskasvatukseen, mennä kouluun tai työpaikalle eikä liikkua julkisissa paikoissa. Tapahtumiin osallistuminen sairaana tai edes lieväoireisena on ehdottomasti kielletty.

Kasvomaskeja suositellaan käytettäväksi julkisessa liikenteessä ja julkisissa tiloissa, mikäli 2 metrin turvaväliä ei voi noudattaa. Maskien käyttöön tulee kiinnittää huomiota etenkin kaupoissa ja kauppakeskuksissa liikkuessaan, sisätiloissa tapahtuvissa harrastuksissa sekä muussa vapaa-ajanvietossa, joukkoliikenteessä sekä yksityisjuhlissa.

Eksoten alueella on voimassa yksityishenkilöitä koskeva 10 hengen kokoontumisrajoitus.

Lisätietoja medialle:
Ville Verta, tartuntatautilainsäädännön määräämä kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri​, p. 040 134 8933, ville.verta@eksote.fi