Lounasravintolan tila
Vuonna 2020 haettiin muun muassa kahvilayrittäjää kaupungintalolle.

Kaupungin kilpailutukset tavoittivat yrittäjät hyvin

Yhteen kilpailutukseen saatiin viime vuonna keskimäärin 3,3 tarjousta. Myös ensikertalaisten kannattaa osallistua kilpailutuksiin, kannustaa hankinta-asiantuntija Simo Timperi.                                                               

Imatran kaupungin järjestämät kilpailutuksen kiinnostivat yrittäjiä vuonna 2020. Keskimäärin yhteen kilpailutukseen saatiin viime vuonna 3,3 tarjousta. Tarjousten määrä nousi loppuvuotta kohden: vuoden viimeisellä neljänneksellä tarjouksia yhteen kilpailutukseen tuli keskimäärin 5,5.

- Näyttää siltä, että kaupungin kilpailutukset ovat tavoittaneet yrittäjät hyvin. Siitä kertoo myös kiinnostuneiden määrä: vuoden viimeisellä neljänneksellä yhteen kilpailutukseen on tutustunut keskimäärin lähes 19 yrittäjää, konsernilakimies Milla Oinonen kertoo.

Määrät selviävät vuoden 2019 lopulla käyttöönotetusta sähköisestä kilpailutusjärjestelmästä. Viime vuosi on ensimmäinen, jolta on saatavilla omasta järjestelmästä tarkkaa tilastotietoa tarjousten ja kiinnostuneiden määrästä.

Myös ensikertalaisten kannattaa osallistua

Tarjousten lisäämiseksi on tehty määrätietoista työtä. Kaupunki on esimerkiksi ollut mukana erilaisissa yrittäjien tapahtumissa keskustelemassa ja viemässä tietoa kilpailutuksista.

Työ näyttää tuottaneen tulosta.

- Imatran lukuja voidaan verrata kansalliseen tarjousmäärien keskiarvoon, josta nyt ollaan edellä. Tulevaisuudessa voimme seurata kehitystä lisäksi oman järjestelmän mittareilla aiempaa tehokkaammin. Jatkamme määrien seuraamista sekä työtä sen eteen, että yhä useampi yrittäjä olisi tietoinen käynnissä olevista kilpailutuksista, Oinonen sanoo.

Myös uusien yrittäjien kannattaa osallistua tarjouskilpailuihin.

- Joka kolmas kerta, kun uusi yrittäjä jättää tarjouskilpailuun tarjouksen, se myös menestyy, hankinta-asiantuntija Simo Timperi kertoo.

Kilpailu toimii, kun kilpailutuksiin saadaan tarjouksia

Yrittäjien vähäinen kiinnostus julkisiin tarjouskilpailuihin on ollut yleinen huolenaihe kansallisesti.

Ei ole tavatonta, että tarjouskilpailuun tulee vain yksittäisiä tarjouksia tai että tarjouksia ei saada ollenkaan.

Tällöin riskinä on, että hinnat nousevat koska kilpailua ei ole.

- Siksi olen erityisen iloinen siitä, että Imatran tarjouskilpailut ovat tavoittaneet yrittäjiä. Mitä enemmän tarjouksia saadaan, sitä paremmin kilpailu toimii. Kaupunki saa varmasti edullisimman ja parhaimman tarjouksen, ja samalla kilpailu kehittää myös tarjottavien palveluiden laatua, Oinonen sanoo.

Tutkimusten mukaan jokainen lisätarjous kilpailutuksessa lisää kustannussäästöjä noin 5 prosenttia.

Imatran kaupungin käynnissä olevat tarjouskilpailut löytyvät hankintakalenterista (linkki). Lisätietoja hankintojen yleisistä toimintaperiaatteista voi lukea kaupungin verkkosivuilta tästä linkistä.

 

Lisätietoja:

Konsernilakimies Milla Oinonen, 020 617 2220, milla.oinonen@imatra.fi

Hankinta-asiantuntija Simo Timperi, 020 617 2218, simo.timperi@imatra.fi