Muistetaan THL:n koronaohjeet.

Eksote tiedottaa: Honkaharjun Covid-näytteenotto toimii joulun ajan ajanvarauksella

Covid-näytteenottopiste on Honkaharjussa avoinna arkisin klo 8–14.30 ajanvarauksella.

Armilan terveysasemalla toimii Covid-näytteenotto ajanvarauksella joka päivä kello 8–16, myös joulun aikana. Armilan Covid–näytteenotto sijaitsee Valto Käkelän Katu 14 C 1. kerroksessa. Seuraa opasteita Covid-näytteenottoon. Pyydämme näytteeseen tulijoita saapumaan paikalle täsmällisesti varattuna näytteenottoaikana, jolloin jonotus ulkotiloissa on mahdollisimman lyhytaikaista.

Honkaharjun terveysasemalla, ja Parikkalan hyvinvointikeskuksessa toimii Covid-näytteenotto toimii vain ajanvarauksella. Covid-näytteenottopiste on Honkaharjussa avoinna arkisin klo 8–14.30 ajanvarauksella.

Täytä ensin Omaolo-oirearvio

Koronavirustartuntaa epäillessä kannattaa ennen soittamista täyttää koronaoirearvio osoitteessa omaolo.fi. Omaolopalvelun koronaoirearviossa on nyt mahdollisuus varata aika koronanäytteenottoon Honkaharjun ja Armilan terveysasemille, riippuen oirearvion täyttäjän oireista. Jos Omaolon oirearvio ei anna oikeutta ajanvaraukseen, voi oirearvion kuitenkin lähettää ammattilaiselle ja ammattilainen ottaa yhteyttä. Omaolo-oirearvion sekä puhelun perusteella voidaan tehdä hoidon- tai palvelutarpeenarviointi, jonka perusteella asiakas saa toimintaohjeet.

Hoitaja ottaa näytteenotossa koronanäytteen ohuella tikulla nenänielusta. Testitulos valmistuu tällä hetkellä 1–2 päivän sisällä. Voit katsoa vastauksen sähköisen asioinnin kautta Omakanta-palvelusta. Laboratoriotulokset päivittyvät Omakanta-palveluun reaaliaikaisesti. Vain positiivisesta tuloksesta ollaan sinuun yhteydessä puhelimitse, ja saat jatkohoito-ohjeet.

10–18 –vuotiaiden lasten tulokset näkyvät Omakanta-palvelusta, mikäli lapsella on henkilökohtaiset pankkitunnukset tai muu tunnistautumismenetelmä käytössään. Ellei tuloksia pääse tarkastamaan Omakannan kautta, voi kolme päivää testin jälkeen soittaa omalle hyvinvointi- tai terveysasemalle tiedustellakseen testitulosta. Alle 10-vuotiaiden lasten tulokset näkyvät huoltajan Omakannan kautta.

Flunssaoireissa ei saa mennä töihin tai kouluun

Mikäli aikuisella on koronavirusinfektioon viittaavia oireita, on testiin hakeutuminen erittäin tärkeää. Eksotelta muistutetaan, että aikuiset ja kouluikäiset eivät voi oireiden lievityttyäkään palata työhön tai kouluun ennen negatiivisen koronatestituloksen saamista. Vain leikki-ikäinen lapsi voi tuloksen viipyessä palata päivähoitoon lieväoireisena tai oireettomana, vaikka testin tulos ei olisi vielä valmistunut.

Eksote muistuttaa maskisuosituksesta, Koronavilkusta ja kiireettömille vastaanotoille terveenä saapumisesta

31.8.2020 THL julkaisi Koronavilkku-sovelluksen, jota toivotaan ladattavaksi ensisijaisesti käytettävään matkapuhelimeen mahdollisuuksien mukaan. Lisätietoja www.koronavilkku.fi

Kiireettömille vastaanottoajoille voi saapua vain, jos ei ole hengitystieinfektio-oireita. Jos on lieviäkin flunssaoireita, tulee vastaanotolle ottaa yhteyttä puhelimitse. Asia voidaan hoitaa tällöin etäkanavissa, puhelimitse tai etävastaanotolla tai tarvittaessa siirrämme aikaa. Terveys- ja hyvinvointiasemilla asioidessa toivomme huomioitavan 1–2 metrin turvavälit odotustiloissa ja auloissa. Eksoten toimipisteissä sekä henkilökunnan että asiakkaiden odotetaan käyttävän kasvomaskia, ellei tähän ole terveydellistä estettä.

Muistutamme riittävien turvavälien ja hyvän käsi- ja yskimishygienian noudattamisesta tartuntariskien minimoimiseksi. Huomioithan tarvittaessa myös maskin käytön kaikissa tilanteissa, joissa turvavälejä ei voi varmuudella noudattaa.


Lisätietoja medialle:
Sami Raasakka, avoterveydenhuollon ylilääkäri, p. 040 6511594 sami.raasakka@eksote.fi