Kuva
Kaksi kasvomaskia ristikkäin.
Etelä-Karjalassa on voimassa maskisuositus.

Maskisuositus ja kokoontumisrajoitukset jatkuvat joulun yli

Tiedote
18.12.2020 16:48
Toisen asteen etäopetuksen jatkosta päätetään ennen kevätlukukauden alkua.

Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä totesi 18.12.2020 kokouksessa: Koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa. Epidemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Voimassa on edelleen Aluehallintoviraston asettama 20 hengen kokoontumisrajoitus, joka tarkoittaa kaikkia sisä- ja ulkotapahtumia, mukaan lukien harrastustoiminta. Alueellinen tilannekuvaryhmä on asettanut aiemmin voimaan 10 hengen yksityishenkilöitä koskevan kokoontumisrajoituksen.

Tilannekuvaryhmä toivoo Etelä-Karjalassa noudatettavan koronatorjunnasta annettuja ohjeita, suosituksia ja rajoituksia huolellisesti.

– Joulun ajan sekä vuoden vaihteen juhlissa, vapaa-ajanvietossa esimerkiksi luistelukentillä sekä joulupukkien kotivierailuissa tulee nyt käyttää vakavaa harkintaa, neuvoo alueellisen tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.

Tilannekuvaryhmä neuvoo pitämään reiluja etäisyyksiä esimerkiksi luistelukentillä sekä antaa ohjeen olla järjestämättä ilotulituksia. Ilotulitteiden käyttöön liittyvän tapaturmariskin osalta myös yksityishenkilöiden toivotaan jättävän tänä vuonna ilotulitteiden ampuminen väliin.

Varautuminen alkuvuoteen

Maskisuositus jatkuu joulunpyhien yli sekä alkuvuoden osalta ennallaan. 

Koulukuljetuksissa varaudutaan maskien käyttöön myös alkuvuodesta. Kokoontumisrajoitukset tulevat todennäköisesti jatkumaan myös entisellään ainakin tammikuun kolme ensimmäistä viikkoa. AVI tekee uusia päätöksiä vielä ennen vuodenvaihdetta.

Toisen asteen etäopetussuosituksen jatkamisen osalta tilannetta seurataan ja päätös suosituksista tehdään seuraavissa kokouksissa 29.12.2020 ja 4.1.2021.

– Ennusteiden tekeminen on tässä tilanteessa vaikeaa. Tammikuun alun tilanteeseen vaikuttaa vahvasti se, miten ihmiset viettävät joulua, miten voimassa olevia suosituksia noudetaan ja minkä verran ihmiset liikkuvat joulun aikaan, valottaa Karhula.

Joulun vieton suunnitelmissa on hyvä kysyä kaikkien osallistujien, erityisesti iäkkäiden sukulaisten tai läheisten mielipide ja kunnioittaa erilaisia toiveita.

Tilannekuvaryhmä lähettää terveisiä nuorille

Tilannekuvaryhmä haluaa lähettää erityisiä terveisiä Etelä-Karjalan nuorisolle. Nuorten maskien käyttö on lisääntynyt viime viikkoina ja tilannekuvaryhmä haluaa välittää tästä kiitoksensa jokaiselle maskia käyttävälle tai muutoin suosituksia noudattavalle nuorelle. Suositusten tavoitteena on vähentää koronavirustartuntoja.

Samalla tilannekuvaryhmä toivoo, että nuoret itse muistaisivat ja heidän kanssaan keskusteltaisiin siitä, että voimassa olevat kokoontumisrajoitukset koskevat myös kauppakeskuksia ja muita kokoontumistiloja. Nuorten toivotaan loma-aikana tapaavan toisiaan vain pienissä porukoissa ja vastuullisesti suosituksia noudattaen.
– Näitä voimassa olevia suosituksia noudattamalla pääsemme nopeammin palaamaan taas normaalimpaan tilanteeseen ja siksi vastuullista käytöstä toivotaan nyt kaikilta alueen asukkailta, kannustaa Eksoten turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Kristiina Kapulainen.

 

Tilannekuvaryhmä on päättänyt 1.12. asettaa voimaan seuraavat suositukset 3.12.-31.12.2020. Suosituksia on täydennetty 3.12.2020. Suositukset ovat voimassa viranomaisille, väestölle, toiminnan harjoittajille sekä opetuksen järjestäjille:

Yksityistilaisuudet:

  • Yksityistilaisuuksissa on voimassa 10 hengen kokoontumisrajoitus.

Opetuksen järjestäminen:

  • Toisen asteen opetus suositellaan siirrettäväksi etäopetukseen 7.12.2020 alkaen opetuksen järjestäjän välttämättömäksi katsomaa lähiopetusta lukuun ottamatta.
  • Varhaiskasvatus ja perusopetus jatkavat kuten ennenkin.
  • Opetuksen järjestäjille annetaan maskisuositus myös koulukuljetuksissa. Opetuksen järjestäjä huolehtii vastuullaan oleville koulukuljetettaville lapsille ja nuorille maskit. Muut joukkoliikenteessä kulkevat lapset ja nuoret hankkivat maskit itse.

Julkiset tilat:

  • Kirjastojen tapahtumat perutaan ja oleskelutilat, kuten lehtisalit suositellaan suljettavaksi. Kirjojen lainaus- ja palautustoiminta jatkuu. Kirjastossa saa asioida vain asioiden hoitamisen kannalta välttämättömän ajan ja pyydetään suosimaan ennakkovarauksia. Kirjaston asiakkaita kehotetaan vahvasti käyttämään maskia.
  • Museoiden ja nuorisotilojen asiakasmäärä rajataan 20 henkilöön. Nuorisotoimintaa suositellaan osittain siirrettäväksi verkkoon, mutta nuorisotilat voivat olla kuntien harkinnan mukaan auki 20 hengen rajoitus huomioon ottaen.

Ryhmäharrastustoiminta:

  • Yli 20-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta sisä- ja ulkotiloissa suositellaan keskeytettäväksi joukkue- ja kontaktilajeissa.
  • Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoimintaa voi jatkaa erityistä harkintaa käyttäen, 20 hengen rajaus huomioiden sekä sisä- että ulkoharrastustoiminnassa. Ryhmäharrastustoiminnassa tulee huomioida lajin luonteeseen liittyvät riskit. Jos harrastustoimintaa ei keskeytetä, tulee huomioida sosiaali- ja terveysministeriön ohje siitä, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontakti toisiinsa.
  • Ammattilais- ja kilpaurheilijoiden harjoittelu pyritään turvaamaan siten, että harjoittelua voi jatkaa, mikäli se on turvallista ja kokoontumisrajoituksia sekä kokoontumisia koskevaa ohjetta pystyy noudattamaan. Yleisöä saa olla erillisessä katsomossa 20 henkilöä, mutta tällöin on huolehdittava, etteivät yleisö ja urheilijat kohtaa. Urheilijoita saa olla kerralla koolla 20 henkilöä.

Matkustaminen:

  • Matkustamista Suomen ja Venäjän välillä tulee välttää.
  • Kaikkea liikkumista leviämisvaiheessa oleville alueille suositellaan välttämään. Liikkumista tulee välttää erityisesti alueille, joissa koronavirustilanne on Etelä-Karjalaa vaikeampi. Matkustamista pohjoisen hiihtokeskuksiin ja ulkomaille tulee välttää.

Etätyö:

  • Kaikkia Etelä-Karjalan työnantajia suositellaan järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että työnantaja ohjeistaa kasvomaskin käyttöön kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista. Ruokailuja ja kahvitaukoja tulee porrastaa. Työ- ja virkamatkoja sekä lähikoulutustilaisuuksia ei suositella.

Maskisuositus:

  • Maskisuositus on voimassa joukkoliikenteessä, mukaan lukien koulukyydit sekä taksinkuljettajat ja -matkustajat.
  • Muutoin voimassa on kiihtymisvaiheen maskisuositus THL:n ohjeiden mukaisesti seuraavissa tilanteissa ja seuraaville henkilöille:
    •  Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
    • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
    • Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa.
    • Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa
      • Kaupat ja ostoskeskukset, postit, pankit, kirjastot sekä muut vastaavat sisätilat
      • Liikuntaan tai urheiluun sekä niiden seuraamiseen käytettävät tilat (vähintään yleiset tilat ja pukeutumistilat)
      • Uimahallit, kylpylät ja saunat (yleiset tilat ja pukeutumistilat)
      • Kirkot ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilat
      • Konserttisalit ja muut elävän musiikin esittämiseen käytettävät tilat
      • Elokuvateatterit ja muut elokuvien ja muiden vastaavien audiovisuaalisten teosten esittämiseen käytettävät tilat
      • Museot ja galleriat
      • Huvi- ja teemapuistot sekä nähtävyydet jos sisätiloja
      • Rahapeli- ja vedonlyöntipalveluihin käytettävät tilat.
  • Asiakaspalvelupisteet tulee varustaa suojaplekseillä. Asiakaspalvelutyötä tekeville tulee työnantajan jakaa maskit tai suojavisiirit työntekijöille, jotka joutuvat työskentelemään alle 1,5 metrin päässä muista ihmisistä.

Tapahtumat:

Muun Suomen tilanne ja muiden sairaanhoitopiirien alueilla voimassa olevat rajoitukset ja suositukset näkyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta kohdasta Alueiden tilanne. Linkki sivulle löytyy myös Eksoten sivulta www.eksote.fi/koronavirus