Joululahjapaketteja jouluvalojen ympäröimänä.
Joululahjoja

Jokakodin jätehuolto joulun aikaan

Joulun pyhinä ja uutena vuotena syntyy paljon jätettä. Parasta jätehuoltoa on syntymätön jäte ja ostopäätöksillä on suuri merkitys jätteen määrään.

Suosi aineettomia lahjoja, anna lahjaksi lippuja elokuviin, konsertteihin tai museoihin (ovat varmaan voimassa kunnes koronarajoitukset helpottuvat).  Leivo ihania herkkuja, tee namuja tai muita lahjoja itse.

Vältä ruokahävikkiä, kierrätä tavaroita ja pakkauksia sekä lajittele jätteet oikeisiin paikkoihin.

Kynttilät, lahjapaperit, kortit

Kynttilänpätkä, lasiset ja muoviset kynttiläpurkit ja tuikkukupit kuuluvat kuivajätteisiin, samoin muoviset ja lasiset hautakynttilät. Myös lahjapaperit, nauhat ja kortit kuuluvat kuivajätteisiin, ei paperinkeräysastiaan.

Kinkun rasva

Jos et hyötykäytä kinkunrasvaa, niin valuta rasva maitopurkkiin, sulje korkki tai teippaa purkki kiinni ja laita kuivajätteisiin. Hyytyneen rasvan voi laittaa sellaisenaan biojätteisiin tai kompostoriin. Älä kaada rasvaa wc-pönttöön tai viemäriin, se tukkii putket!

Voit myös tehdä Kinkkutempun ja lahjoittaa kinkun, kalkkunan, kalan tai juuressipsien paistinrasvat biodieselin raaka-aineeksi. Imatralla sitä ottavat vastaan ainakin K-City-Market, Meltolan ja Karhumäen K-Marketit sekä K-Super-Market Vuoksenniska ja Imatrankoski (yleensä jossain piha-alueella). Lisätietoja https://www.kinkkutemppu.com/

Tinat

Uudenvuoden tinat kannattaa säästää ja sulattaa seuraavassa vuoden vaihteessa uudelleen. Tarpeettomat uudenvuoden tinat tulee toimittaa vaarallisten jätteiden vastaanottopaikkaan, kuten Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille. Ekologinen vaihtoehto on sulattaa tavallista taloussokeria tinan sijasta tai käyttää mehiläisvahaa.

Ilotulitteet

Räjäyttämättömät ilotulitusraketit palautetaan myyjille tai poliisille. Ammuttujen rakettien roskat laitetaan jäähtyneinä kuivajätteisiin.

Joulukuuset

Taloyhtiössä joulukuusen voi laittaa jätekatoksen välittömään läheisyyteen, näkösälle, odottamaan poiskuljetusta. Myös omakotitaloihin voi tilata kuusen noudon, mutta niitä ei viedä automaattisesti.

Lisätietoja joulunajan jätehuollosta https://www.ekjh.fi