Kuva
Kuumeen mittaamista lapselta
Rutiininomaisesti alle 12-vuotiaita lapsia ei enää testata, ellei lapsella ilmaannu voimakkaita oireita.

Tarkennettuja ohjeita Imatran kouluille ja varhaiskasvatukseen korona-aikana

Tiedote
21.8.2020 13:06
Ohessa yleisohjeita THL:n ja Eksoten linjausten mukaisesti.

 Yleisohje varhaiskasvatukseen ja kouluihin flunssaoireisille

Mikäli on vain nuha, suositetaan 1-2 vrk seurantaa kotona (allergialääkettä voi myös kokeilla, jos epäily on allergisesta nuhasta).

Ellei oire lievity, tehdään koronatesti ja lapsi on poissa päiväkodista/koulusta, kunnes negatiivinen vastaus on saatu tai lapsi on ollut oireeton kaksi päivää.

Mikäli on myös yskää tai kuumetta tai ripulioire, testataan 1 vrk sairastamisen jälkeen ja lapsi odottaa kotona negatiivisen tuloksen tai kaksi oireetonta päivää. Pitkittyvässä taudissa toki paluu vasta oireiden mukaan, kuten tavallisestikin.

Epäselvissä tilanteissa voi olla yhteydessä päivystysapuun tai terveys- ja hyvinvointiasemille, josta saa ohjeistusta. Uusintatestaus tulee miettiä tapauskohtaisesti, jos lapsen oireilu jatkuu pitkään.

Jos perhe ei halua/suostu viemään lasta koronatestiin, lapsi voi mennä päiväkotiin/kouluun oltuaan kaksi päivää oireeton.

Vakava perussairaus lapsella tai perheessä

Jos lapsella on vakava perussairaus tai lääkitys, joka vaikuttaa hänen vastustuskykyynsä merkittävästi, etäopetus on suositeltavaa.

Tällöin potilas tai hänen huoltajansa voi olla suoraan yhteydessä EKKS:n lastentautien poliklinikalle, josta käsin todistus voidaan kirjoittaa siellä olevien hoitotietojen perusteella.

On hyvä huomata, että hyvässä hoitotasapainossa olevat pitkäaikaissairaudet eivät yleensä ole riski vakavalle koronaviruksen aiheuttamalle taudille – ks. linkki

https://www.hus.fi/potilaalle/Documents/Koronavirus%20%28COVID-19%29%20lasten%20riskiryhmi%C3%A4%20koskeva%20ohje%20%204.5.2020.pdf

Jos lapsen kanssa samassa taloudessa asuvalla omaisella on vaikea ja/tai huonossa tasapainossa oleva perussairaus, on riskiryhmäläisen mahdollista pyytää hoitavalta yksiköltä todistus siitä, että henkilö kuuluu riskiryhmään. Riskiryhmään kuuluva voi sitten käyttää todistusta haluamallaan tavalla. Päätösvalta on koululla, lääkäri ei voi päättää etäkoulusta.

Vakavan koronasairauden riskiryhmät löytyvät alla olevasta linkistä

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/vakavan-koronavirustaudin-riskiryhmat

Matkustaminen ja karanteeniohjeet

Matkustusohjeiden karanteeniohjeet koskevat kaikkia. Saavuttaessa riskimaasta, negatiivinen koronatestivastaus ei mahdollista aiempaa palaamista kouluun/työpaikalle. Matkan aikana tulee seurata THL:n ja STM:n maakohtaista ohjeistusta.

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/matkustaminen-ja-koronaviruspandemia

Neuvolatoiminta ja oppilashuolto

Neuvolatoiminnan ja oppilashuollon vastaanotoille voi tulla ilman flunssa- tai vatsatautioireita. Jos lapsella tai saattajalla on sairausoireita, tapaamista siirretään tai osa asioista käydään läpi tarkoitukseen soveltuvalla etäyhteydellä. Ota yhteyttä omaan neuvolaan tai koulun oppilashuollon palveluihin, mikäli asiasi on kiireellinen. Lisätietoa neuvolatoiminnasta http://www.eksote.fi/terveyspalvelut/neuvolat/ajankohtaista/Sivut/default.aspx ja oppilashuollon palveluista: http://www.eksote.fi/terveyspalvelut/koululaisten-terveyspalvelut/Sivut/default.aspx

TET-jaksot kouluissa

Koululaiset voivat osallistua TET-jaksolle, kun työpaikassa huolehditaan yleisten ohjeiden, kuten turvaetäisyyksien, hygienian, toteutumisesta.

 

Imatran kaupungin koronaohjeet

 

Lisätietoja:

Hyvinvointipalveluiden päällikkö Arja Kujala, p. 020 617 2227, kujalaatimatra.fi (arja[dot]kujala[at]imatra[dot]fi)

Myös koulujen ja päiväkotien henkilökunta neuvoo lisää.