Kuva
Pääkirjastossa tapahtuu isoja muutoksia.
Pääkirjastossa voi jatkossa piipahtaa myös aamulla ja illalla.

Heinäkuussa avautuvassa pääkirjastossa jännitys kulkee pitkin Vuoksen rantaa

Tiedote
18.6.2020 14:12
Kaupunginmuseo siirtyy yläkertaan, osastoille tulee muutoksia ja omatoimisuus lisääntyy.

Imatran pääkirjaston muutostöiden on tarkoitus tulla valmiiksi 6.7. mennessä, jolloin kirjaston ovet voitaisiin avata asiakkaille. Lopulliseen avaamisajankohtaan vaikuttaa kirjojen, kalusteiden ja tekniikan sijoittaminen laajempien muutostöiden valmistuttua.

Ensimmäisenä urakkana oli kaupunginmuseon siirtyminen alakerrasta yläkertaan, lastenosaston kylkeen.

– Lastenosaston ja museon välinen tila jaettiin uudella seinällä. Tämän osaston muutokset ovatkin olleet isoin ponnistus, sanoo kirjastonhoitaja Mika Kähkönen.

– Joudumme tekemään runsaasti kirjapoistoja, koska hyllymetrit vähenevät. Se on kuitenkin ihan tavallista, päivittäistä kirjastoammattilaisten työtä. Vuosittain kirjastojen kirjoista poistetaan noin kahdeksan prosenttia, Kähkönen selittää.

Nuortenosasto siirtyy aikuisten osaston yhteyteen. Uutuutena kirjastoon perustetaan pienten lasten oma huone, jonka seinä on päällystetty luontoaiheisella tapetilla.

– Tämä on tarkoitettu taaperoille. Huoneeseen tuodaan vielä sohvia ja muita kalusteita, kuvailee kirjastonhoitaja Tiina Rossi.

IMG_0048.JPG

Satulaakso – jossa järjestetään satutuokioita ja muita tapahtumia – säilyy entisellä paikallaan lasten- ja aikuistenosaston välissä. Nuorten nurkka sijoittuu aikuistenosaston Satulaakson puoleiseen päätyyn. Myös nuorille tulee uusi, oma tila uusine tapetteineen. Kaikilla osastoilla on nyt panostettu oleskelutiloihin.

– Tässä lasten- ja aikuistenosaston välissä on nuorille hyvä paikka. Nuoret ovat noin 12-20-vuotiaita, joten vanhimmille tämä onkin taas yksi etappi kohti aikuistenosastoa, toteaa Kähkönen.

Aikuistenosastolla tietokirjallisuutta on nyt sekä keskihyllyissä että entisten kaunokirjallisuushyllyjen paikalla. Jännäreiden uudelle sijainnille reunahyllyillä on jo hyvä muistisääntö: jännitys kulkee pitkin Vuoksen rantaa.

– Tilamuutosten takia meidän on pakko vaihtaa kirjojen järjestystä, sanoo Kähkönen.

Omatoimisuuteen kannustetaan

Jossain vaiheessa syksyä kirjastosta tulee osittainen omatoimikirjasto. Hyllyjärjestystä joudutaan siis muuttamaan myös kameravalvonnan asentamisen takia. Omatoimimuutosten myötä kirjastossa otetaan käyttöön yksi uusi automaatti. Yksi automaatti tulee kokonaan palautuskäyttöön. Käyttöönoton ajankohdasta ei ole vielä tietoa.

– Kannustamme asiakkaita omatoimisuuteen, se tulee laajentamaan kirjaston aukioloaikoja. Kirjaston on tarkoitus olla avoinna aamusta iltaan, kuten Kulttuuritalo Virtakin on. Asiakkaiden ei tarvitse pelätä muutosta: tavoite on, että henkilökuntaakin on joka tapauksessa paikalla maanantaista perjantaihin, Kähkönen kertoo.

Kirjastohenkilökunnan toimistotiloihin muuttaa muutostöiden myötä myös museoiden ja kulttuuritalo Virran henkilökunta. Hiljan huoneesta tulee neuvotteluhuone. Luennot ja muut tapahtumat siirtyvät nyt musiikkiosastolle, lähelle kahvila Virtaa. Muuten musiikkisosasto ja lehtisali pysyvät liki ennallaan.

 

Lisätietoja:

Kirjastonhoitaja Mika Kähkönen, p. 020 617 6602, mika.kahkonenatimatra.fi (mika[dot]kahkonen[at]imatra[dot]fi)

Turvallisuus- ja hygieniaohjeita kirjastoon

Kirjastossa tulee noudattaa samoja hygienia- ja turvallisuusohjeita kuin esimerkiksi kaupoissa. Turvavälit ja käsihygienia täytyy huomioida. Kirjastossa on tarjolla käsihuuhdetta. Sairaana ei pidä tulla kirjastoon.