Kuva
Kokkasaaren purkaminen toteutetaan kesällä 2020.
Kokkasaaren purkaminen toteutetaan kesällä 2020.

Kokkasaaren purkamisella kohennetaan lohikalojen elinalueita

Tiedote
15.6.2020 15:03
Lohikalojen elin- ja lisääntymisalueita pyritään parantamaan, huoltotien rakentaminen alkaa tällä viikolla.

Imatran kaupunki, Kaakkois-Suomen ELY-keskus ja Fortum ovat toteuttamassa hanketta, jossa kunnostetaan lohikalojen elin- ja lisääntymisalueita Vuoksessa.

Kesällä 2020 toteutetaan Imatralla Kokkasaaren purkaminen. Kokkasaari on aikoinaan muodostunut perkuukivistä koskialueen ruoppauksen seurauksena. Saaren purkamisen myötä kiviaines levitellään Vuokseen saaren ja Vuoksen länsirannan väliselle alueelle, jotta lohikaloille muodostuisi koskimainen alue poikastuotannon ja elinolosuhteiden parantamiseksi. Lisäksi alueelle tuodaan soraa kalojen kutualustaksi kivikoiden väleihin.

Alueen luontoarvot on kartoitettu, eikä estettä urakalle ole.

Saaren ja rannan väliin tehdään väliaikainen patotie urakan helpottamiseksi. Lopuksi tie poistetaan ja materiaali käytetään lohikaloille sopivaksi pohjaksi. Viikolla 25 työt aloitetaan huoltotien rakentamisella.

– Kun rannan huoltotie ja saaren patotie on saatu tehtyä, aloitetaan puuston, kantojen ja pintamaan poisto saaresta. Lopullinen saaren purkaminen riippuu vedenpinnan korkeudesta – pinnan on oltava tarpeeksi matalalla työturvallisuuden ja esimerkiksi kaivinkonetyön takia, kertoo Imatran kaupungin kalastusmestari Tomi Menna.

Väliaikainen huoltotie pyritään valmistamaan kierrätysmateriaaleista.

– Tieurakan aikatauluun vaikuttaa tavarantoimitus. Sora on uusiokäyttömateriaalia, joka toimitetaan paikan päälle edelliseltä työmaalta, Menna jatkaa.

Saaren purkamiseen liittyvät tiet ovat väliaikaisia, vain työmaan tarpeisiin rakennettavia kulkuväyliä, eikä tie jää pysyvään käyttöön.

 

Lisätietoja:

Kalastusmestari Tomi Menna, p. 020 617 4303, tomi.mennaatimatra.fi (tomi[dot]menna[at]imatra[dot]fi)