Kuva
Poliisi toivoo, että videota ei jaeta.
Poliisi toivoo, että videota ei jaeta.

Imatran kaupunki ja Eksote tukevat oppilaita maanantain tapahtumien jälkiselvittelyssä

Tiedote
19.5.2020 14:58
Poliisi tutkii koulun pihalla illalla tapahtunutta pahoinpitelyä.

Imatran kaupunki ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote ovat tiistaiaamuna käynnistäneet tukitoimet, joilla autetaan koululaisia käsittelemään väkivaltaista tekoa, mikä tapahtui kouluajan ulkopuolella illansuussa maanantaina Vuoksenniskan koulukeskuksen pihalla.

Kaakkois-Suomen poliisi tiedotti aiemmin, että poliisi selvittää pahoinpitelyä, joka tapahtui Imatralla 18.5. Kyseisestä tapahtumasta on kuvattu videoita, joita on julkaistu laajasti sosiaalisessa mediassa. Poliisi ei suosittele videoiden jakamista edelleen, koska tällöin videota jakava henkilö saattaa itse syyllistyä esimerkiksi yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen.

Itse tapahtumasta poliisilla on hyvät tiedot. Poliisilla on tiedossa teosta epäiltyjen henkilöllisyys, ja poliisi jatkaa esitutkintaa heidän osaltaan. Teosta epäillyt ovat kaikki alle 15-vuotiaita. Poliisi toivoo, että keskustelu asian tiimoilta pysyy kaikesta huolimatta asiallisena. Asiasta tiedotetaan lisää tutkinnan edettyä.

Apua aamusta alkaen

Kaikissa koulukeskuksissa on aamusta alkaen käsitelty kriisisuunnitelman mukaisesti tapahtunutta sekä sosiaalisessa mediassa levinnyttä videota oppilaiden kanssa. Keskusteluissa on ollut mukana koulun henkilökunnan lisäksi Eksoten oppilashuollon ammattilaisia.

Erityisesti videot ovat järkyttäneet lapsia ja aikuisia.

Koululaisilla voi olla tarve puhua myös kotona

Kotona on hyvä vielä puhua asiasta lasten, nuorten ja vanhempien kesken. Vanhemmat voivat kysyä, mitä lapsi on nähnyt tai kuullut asiaan liittyen, hyvinvointipalveluiden päällikkö Arja Kujala neuvoo.

Lapsilta voi kysyä, mietityttääkö asia heitä ja mitä ajatuksia ja tunteita tapahtunut heissä herättää.

Asia ei välttämättä ole kertapuhumisella selvä. Kannattaa seurata lasta ja ottaa tarvittaessa asia uudelleenkin puheeksi.

Lapsille on tärkeää luoda turvallisuuden tunnetta, lohduttaa ja kertoa, että aikuiset selvittelevät asiaa ja sekä tekijä että uhri saavat aikuisilta apua.  

Arjen ja kodin totutut rutiinit tuovat lapsille turvaa ja niitä kannattaa jatkaa ihan normaalisti.

Lapsilla asiat tulevat joskus eniten mieleen iltaisin nukkumaan käydessä. Yhteinen juttelu- ja rauhoitteluhetki vanhemman kanssa usein rauhoittaa oloa. Muuten juttelut kannattaa ajoittaa muuhun kuin iltaan.

Mikäli asia jää painamaan lapsen mieltä pidemmäksi aikaa ja tuntuu, että omat keinot eivät riittävästi auta, kannattaa matalalla kynnyksellä olla yhteydessä oppilashuoltoon tai Imatran tai Lappeenrannan lasten ja nuorten taloihin, Kujala sanoo.

 

Lisätietoja: Hyvinvointipalveluiden päällikkö Arja Kujala, p. 020 617 2227, arja.kujalaatimatra.fi (arja[dot]kujala[at]imatra[dot]fi)

 

Mistä keskusteluapua?

  • Jokaisella koulukeskuksella on oppilashuollon henkilöstöä tavoitettavissa. Yhteystiedot saatavilla viime viikolla (13.5.) julkaistussa Wilma-viestissä.
  • Oppilashuollon henkilöstö on tavoitettavissa myös kesäkuussa.
  • Imatran ja Lappeenrannan Lasten ja nuorten talojen yhteinen asiakaspalvelupuhelin:  05- 352 2360.