Kuva
Yrityspuiston ensimmäisen kiinteistön havainnekuva.
Yrityspuiston ensimmäisen kiinteistön havainnekuva. / ImArk

Mioni-yrityspuiston rakentaminen alkaa kesäkuussa

Tiedote
7.5.2020 14:49
Alueelle sitoutunut jo yksi paikallinen yritys, kahden ulkopuolisen kanssa aiesopimus. Ulkopuolelta tulevat yrittäjät tuovat mukanaan 70-100 työpaikkaa kaupunkiin.

Mioni-yrityspuiston rakentaminen alkaa kesäkuussa Imatralla. Suomen ensimmäinen hiilineutraali yrityspuisto lanseerattiin viime keväänä. Tämän jälkeen käynnistettiin avainasiakashankinta. Sen tuloksena ensimmäinen sijoittautumissopimus on allekirjoituksia vaille valmis. Lisäksi kaksi Imatran ulkopuolista teollisuusalan yritystä on solminut muutosta Imatralle aiesopimuksen.

Viime syksynä kiinnostusta oli paljon, kävimme useita neuvotteluja. Olemme todella tyytyväisiä, että kevään koronatilanteesta huolimatta, yritykset uskovat tulevaisuuteen ja olemme päässeet eteenpäin, Mioni-hanketta vetävä Mitran ja Imatra Seudun Yritystilat Oy:n toimitusjohtaja Lassi Nurmi sanoo.

 Ensimmäinen sijoittuja Teknosafe

Ensimmäinen alueelle sijoittuva yritys on imatralainen Teknosafe Oy, joka on jo pidemmän aikaa etsinyt uusia tiloja laajentaakseen liiketoimintaansa.

Olemme kartoittaneet useita eri vaihtoehtoja.  Toimintamme ja erityisesti itse maahantuomiemme tuoteryhmien laajeneminen on tehnyt nykyiset tilat ahtaaksi. Koska strategiamme perustuu kasvuun myös tulevaisuudessa, oli nyt oikea aika tehdä ratkaisuja toimitilojen suhteen. Päätös uusiin toimitiloihin siirtymisestä on meille iso askel niin taloudellisesti kuin toiminnallisesti. Uskomme kuitenkin vahvasti siihen, että omilla ratkaisuilla on merkittävä vaikutus tulevaisuuteen, Teknosafen hallituksen puheenjohtaja Esko Metsi sanoo.

Teknosafe on vuonna 1981 perustettu imatralainen perheyritys, joka työllistää 12 henkilöä. Sen liikevaihto oli viime vuonna 3,4 miljoonaa euroa. Yrityksen toimitusjohtaja on kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen.

Imatran Seudun Yritystilat on valmistautunut rakentamaan yrityspuistoon tiloja ja vuokraamaan niitä sijoittujille mikäli yritys ei halua itse omistaa toimitilojaan. Yritystilat rakennuttaa 1200 neliön toimitilat ja vuokraa ne Teknosafelle. Rakennuskustannukset ovat arviolta 2,45 miljoonaa euroa ja ne peritään vuokralaiselta pääomakuluineen vuokrissa.

Sopimukseen kuuluu, että Yritystilat lunastaa Teknosafen nykyiset toimitilat Vuoksenniskalla ja vuokraa niitä edelleen. Lunastushinta on  399 000 euroa.

Yritystilojen kannalta saimme vakaan vuokralaisen yrityspuistoon. Vastaavasti nyt Vuoksenniskalle tulee meidän hallintaan hyväkuntoset, varteenotettavat yritystilat. Uskomme, että näille tiloille löytyy ottajia, Nurmi toteaa.

Ulkopuolelta tulevat merkittäviä työllistäjiä

Kaksi muuta yritystä tulevat Imatran ulkopuolelta. Molemmat ovat teollisuusalan yrityksiä. Ne työllistävät arviolta yhteensä 70-100 henkilöä.  Nämä kaksi hanketta ovat kooltaan lähes 6000 kerrosneliötä.

Valitettavasti emme voi vielä aiesopimusvaiheessa paljastaa tulijoiden nimiä, mutta yritykset kertovat varmasti itsestään, kun asiat etenevät. Tämä on hyvä alku ja rohkaisee varmasti muita sijoittumista miettiviä päätöksenteossa, Nurmi toteaa.

Näiden kolmen sijoittuvan yrityksen lisäksi käydään aktiivisia aiesopimusneuvotteluja myös kahden muun yrityksen kanssa. Neuvottelupöytään palataan heti kun poikkeusolot lievenevät.

Alueelle mahtuu useita erikokoisia yrityksiä. Tontit lohkotaan yritysten tarpeiden mukaisesti. Realistinen arvio tulevasta kerrosneliömäärästä on reilu 50 000.

Kuutostien kylkeen

Yrityspuisto sijaitse Korvenkannassa aivan Kuutostien laidassa. Se rajautuu toisesta päästä Lappeenrannan kuntarajaan ja toisaalla ABC-asemaan.

Hiilineutraalin yrityspuiston toteuttamisessa on mukana myös LUT-yliopisto. Kaupunginhallitus käsittelee ensi maanantaina Yritystilojen takaushakemusta, joka liittyy Teknosafe-hankkeen käynnistymiseen. Omavelkaista takaushakemusasiaa on käsitelty tätä ennen Yritystilojen halituksessa, missä hakumenettely hyväksyttiin yksimielisesti.

Imatralla on varaus myös toiselle Mioni-yrityspuistolle Pelkolassa. Sen aika on todennäköisesti siinä vaiheessa, kun raideliikenne kansainvälistyy.

Mioni start up –kampus toimii puolestaan Linnalan koululla. Sen kehitystyö odottaa poikkeusolojen päättymistä, sillä kampuksen yrityshankintaa kohdennetaan erityisesti Venäjälle.

 

Lisätietoja:

Mitra ja Imatran Seudun Yritystilat Oy: toimitusjohtaja Lassi Nurmi, p. 05 235 2850, lassi.nurmiatmitra.fi (lassi[dot]nurmi[at]mitra[dot]fi)

Teknosafe Oy: Toimitusjohtaja Anna Helminen, p. 040 548 3790, anna.helminenatteknosafe.fi (anna[dot]helminen[at]teknosafe[dot]fi) tai hallituksen puheenjohtaja Esko Metsi, p. 0400 570 070, esko.metsiatteknosafe.fi (esko[dot]metsi[at]teknosafe[dot]fi)