Pandemia voi kestää pitkään.
Koronatilanne voi kestää pitkään.

Eksote tiedottaa: lisää kiireetöntä toimintaa varovaisesti

Ohjeet vastaanotolle saapumiseen asiakas saa puhelimitse.

Monissa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) palveluissa on aloitettu osittain alasajetun kiireettömän toiminnan hallittu ja varovainen palauttaminen. Toimintaa lisätään mahdollisuuksien rajoissa ja kaikilla alueilla: kuntoutuksessa, perhe- ja sosiaalipalveluissa, sairaalapalveluissa sekä avoterveydenhuollossa.

Kiireettömän toiminnan lisäämisen ohella Eksoten toimintoja järjestellään uudella tavalla. Tämä voi vaikuttaa asiakkaiden terveydenhuollon vastaanotolle saapumiseen. Ohjeet vastaanotolle saapumiseen asiakas saa puhelimitse. Vastaanotoille ei voi tulla suoraan, vaan aina pitää ensin soittaa, jotta voidaan tehdä hoidon- tai palvelutarpeenarviointi, jonka perusteella asiakas saa toimintaohjeet. Arkipäivisin soitetaan omalle hyvinvointi- tai terveysasemalle ja iltaisin, viikonloppuisin sekä arkipyhinä pitää soittaa päivystysapuun 116 117. Hätätilanteessa soita 112.

– Koronatilanteen kanssa joutunemme elämään vielä hyvinkin pitkään ja järjestämme toimintaamme sen vaatimalla tavalla. Emme tietenkään halua kasvattaa tarpeettomia jonoja, mutta pandemiaa ei ole vielä selätetty, ja sekä henkilöstö- että suojainresurssimme ovat rajalliset. Kaikkea kiireetöntä toimintaa emme voi ylösajaa, vaan tarkkaan harkitusti ja osittain, sanoo terveys- ja vanhustenpalvelujenjohtaja Tuula Karhula.

Esimerkiksi ryhmätoimintoja Eksotessa ei toistaiseksi käynnistetä. Hyvin toimineita etäpalveluita ja puhelinvastaanottoja tarjotaan soveltuvin osin edelleen.

Kaikkien turhien fyysisten lähikontaktien välttäminen on jatkossakin tärkeää ja yli 10 hengen kokoontumisrajoituksia on syytä noudattaa, vaikka Etelä-Karjalan alueella tartuntatautitilanne on tällä hetkellä rauhallinen. Ison ihmisjoukon kokoontumiset ovat niitä, josta laajempi leviäminen lähtee liikkeelle.

Eksotessa on testattu enemmän kuin THL kertoo

Eksoten alueella koronavirustestejä on 30.4. mennessä otettu 1347 kertaa. Tällä hetkellä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronakartta näyttää kuitenkin selvästi pienempää lukemaa. Eron selittää se, että Eksoten luvuissa on mukana myös Terveystalon työterveyshuollossa otetut näytteet, eli kaikki Eksoten testatut työntekijät.

Eksoten koronasivustolla olevassa taulukossa kerrotaan Etelä-Karjalan alueella otettujen testien lukumäärä ja todetut koronavirustartunnat. Edellisestä positiivisesta testituloksesta (9.4.) on kulunut jo yli 20 vuorokautta.

Linkki Eksoten sivulle Koronavirustauti lukuina: http://www.eksote.fi/Koronavirus/lukuina/Sivut/default.aspx

Sairaanhoitopiirikohtaiset tartuntamäärät päivittyvät THL:n karttasovellukseen automaattisesti noin kahden päivän viiveellä.

 

Lisätietoja:

Tuula Karhula, terveys- ja vanhustenpalvelujenjohtaja, tuula.karhula@eksote.fi, puh. 040 194 4936