Kuva
Perinteistä asuinaluetta Vintterissä

Maanvuokralaskutuksen ja tontinvarausmaksun muuttaminen

Tiedote
24.4.2020 11:46
Imatran kaupunki on ulkoistamassa maanvuokralaskutusta ja samalla muuttamassa maanvuokrauskäytäntöjään.

Kaupunkikehityslautakunta päätti kokouksessaan 16.4.2020 maanvuokrauskäytäntöjen selkeyttämisestä ja vuokralaskutuksen ulkoistamisesta.

Imatran kaupungilla on noin 1 200 voimassaolevaa maanvuokrasopimusta. Näistä suurin osa on pitkäaikaisia maanvuokrasopimuksia, jotka koskevat mm. asuin- ja teollisuustontteja. Pienempi osa maanvuokrasopimuksista on ns. lyhytaikaisia maanvuokrasopimuksia, useimmiten 5 tai 10 vuotta voimassaolevia, jotka koskeva useimmiten kiinteistöjen määräaloja, joissa vuokralaisen toiminta on väliaikaista (mainospaikat, laitetilat ja mastot, yhteisöjen urheilualueet, puutavara säilytys, kioskipaikat tms.).

Maanvuokran korotuksissa käytettävän indeksin käyttö muuttuu

Maanvuokrasopimuksissa on määritelty maanvuokran määrän lisäksi mahdollinen vuokran indeksikorotus, joka Imatralla perustuu elinkustannusindeksin muutokseen. Maanvuokralaskut lähetetään pääsääntöisesti kaksi kertaa vuodessa, indeksikorotus on laskettu vuokraan kunkin vuoden maaliskuun ja syyskuun indeksiluvulla. Nyt indeksikorotus muutetaan perustumaan edellisen vuoden keskiarvoindeksiin. Tällöin vuosivuokran laskeminen tulevalle vuodelle on mahdollista jo vuoden alussa. 

Tontin varausmaksua ei enää saa osittain takaisin, jos varaus peruuntuu

Omakotitonttien varausmaksu on 500 euroa ja muiden tonttien varausmaksu on kaksi prosenttia tontin hinnasta. Maapoliittisen ohjelman mukaan omakotitontin varausmaksusta on saanut puolet takaisin, mikäli varaaja on ilmoittanut luopuvansa varauksesta viimeistään kolme kuukautta ennen varausajan päättymistä. Tässä yhteydessä varausmaksujen palautusmahdollisuus poistetaan, ja jatkossa maksettu varausmaksu jää kaupungille, vaikka varaus perutaan.


Tontin varausmaksu hyvitetään jatkossa kauppahinnassa, muttei maanvuokrassa

Maksettu tontin varausmaksu on hyvitetty tontin kauppahinnassa tai ensimmäisessä maanvuokralaskussa. Tässä yhteydessä varausmaksujen hyvittäminen lakkautetaan, mikäli tontin varaaja vuokraa tontin, tontin ostajalle varausmaksu kuitenkin hyvitetään kauppahinnassa.

Lisäksi kaupunki alkaa periä pienlaskutuslisää, mikäli tontin vuokraoikeuden myynnin yhteydessä maanvuokralasku halutaan jakaa kahdelle maksajalle kesken vuokranmaksukauden. Asiasta halutaan tiedottaa kuntalaisille, sillä pienlaskutuslisältä voi välttyä sopimalla vuokraoikeuden kauppakirjassa maanvuokralaskutuksesta siten, että maanvuokrasta vastaava taho vaihtuu joko 31.6. tai 31.12. kaksi kertaa vuodessa laskutettavissa sopimuksissa ja kerran vuodessa laskutettavissa 31.12., eikä siis kesken laskutuskauden. Laskutuskaudet ovat seuraavat: alkuvuosi 1.1.-31.6. ja loppuvuosi 1.7.-31.12. 

Muutokset tulevat voimaan ensi vuoden alusta, paitsi pienlaskutuslisä, jota aletaan periä 1.7.2020 alkaen.

Lisätietoja: kaupungingeodeetti Sini Pekkala, p. 020 617 4456, sini.pekkalaatimatra.fi (sini[dot]pekkala[at]imatra[dot]fi)

Kaupunkikehityslautakunnan päätös