Kuva
Peruskouluun palataan 14.5.
Peruskouluun palataan 14.5.

Koulutyö jatkuu etänä, varaudutaan koko kevään poikkeusoloihin

Tiedote
31.3.2020 16:40
Opettajille suunnattu kysely: etäopetus lähtenyt käyntiin hyvin Imatralla.

Varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen rajoituksia tullaan jatkamaan kuukaudella 13. toukokuuta saakka eri kouluasteilla. Opetuksen poikkeusjärjestelyjä varaudutaan samalla jatkamaan lukukauden loppuun asti, jos epidemian rajoittaminen sitä vaatii.

Uusi linjaus vanhaan on se, että valmistavassa opetuksessa on jatkossa lähiopetusmahdollisuus kaikille lapsille. Tämä tarkoittaa sitä, että lapset, jotka tarvitsevat vielä tukea suomen kielessä ennen varsinaiseen perusopetukseen siirtymistä, ovat oikeutettuja lähiopetukseen.

Imatralla lähiopetukseen osallistuvien 1-3 luokkalaisten lasten määrä on pysynyt hyvin vakiona kuluneet viikot. Jokaisessa koulukeskuksessa opiskelee noin 15-20 lasta.

─ Vahva suositus on edelleen se, että lapset jatkavat etäopetuksessa, korostaa opetuspalveluiden päällikkö Minna Rovio.

Koululaisilla on etäopetuksesta huolimatta koko ajan mahdollisuus tukiopetukseen, jota voidaan antaa myös etänä. Myös erityisopettajat ovat tukemassa oppilaita tarvittaessa.

─ Kaiken tämän jälkeen meidän pitää panostaa erityisen paljon tuen antamiseen, ettei kukaan jäisi koronan vuoksi jälkeen, Rovio sanoo.

Etäopetus hyvin käyntiin

Imatran kaupunki teki opettajille kyselyn siitä, miten etäopetus on sujunut. Kyselyyn vastasi noin 30 prosenttia opettajista, lukiossa vastausprosentti oli alhaisempi.

Etäopetus sujui hyvin tai kohtalaisesti 99 prosentin mielestä. Haasteita ilmeni lähinnä pienten koululaisten etäopetuksessa, koska 1-2 luokkalaisilla ei ole omia henkilökohtaisia laitteita, vaan opetus tapahtuu pitkälti Wilman välityksellä.

Opetusmateriaalia on opettajilla etäopetukseen tarjolla 65 prosentin mukaan tarpeeksi, kohtalaisesti kolmanneksen mukaan (33%) ja huonosti kahden prosentin mielestä. Ongelmia on lähinnä taitoaineiden opetuksessa, joka vaatii paljon soveltamista.

Opettajien mukaan oppilaat osallistuvat etäopetuksessa hyvin 48 prosentin mielestä. Puolet vastanneista opettajista oli sitä mieltä, että oppilaat osallistuvat kohtalaisesti.

Huoltajat ovat yhteydessä opettajiin päivittäin tai viikoittain 74 prosentin mukaan vastaajista.

─ Huoltajien kanssa tehtävä yhteistyö on lisääntynyt etäopetuksen myötä, Rovio toteaa

Tukea työhön opettajat kokivat saavansa poikkeusoloissa hyvin (61%) tai kohtalaisesti (38 %).

Rovio muistuttaa armollisuudesta niin opettajia kuin kotiväkeä.

─ Nyt ei lähiopetuksen tasoa voida saavuttaa ja se pitää kaikkien hyväksyä. Yhdessä tulemme varmasti tästäkin erikoisesta ajasta selviämään.

 

Lisätietoja:

Opetuspalveluiden päällikkö Minna Rovio 020617 3404, minna.rovioatimatra.fi (minna[dot]rovio[at]imatra[dot]fi)