Kuva
Moni yritys on kokenut äkkipysähdyksen koronan vuoksi.

Kaupunki valmis tukemaan yrittäjiä

Tiedote
30.3.2020 20:06
Erilaisia toimia jo käynnistetty.

Imatran kaupunginhallituksen puheenjohtajisto käsitteli tänään maanantaina keinoja, millä imatralaisia yrityksiä voitaisiin tukea koronakriisin aikana.

Kaupunki tulee toimimaan tahona, jolta yksinyrittäjät voivat hakea valtion (TEM) tukea vuokranmaksuun ja muihin kuluihin. Ennakkotiedon mukaan tuki voi olla 2000 euroa.

─ Tukiin pyritään löytämään Imatralla malli, jolla käsittelyaika on mahdollisimman lyhyt, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen sanoo.

Kaupunginhallitus tulee ensi maanantaina miettimään tarkemmin sitä, miten muuten kaupunki voisi taloudellisesti ja ennen kaikkea tasapuolisesti auttaa yrittäjiä. Esimerkiksi pelkästään kaupungin tilavuokria koskevat helpotukset eivät auta yrittäjiä, jotka toimivat vuokralla yksityisellä tai ovat investoineet lainarahalla omiin tiloihinsa.

Kaupunki voi esimerkiksi osoittaa lisämäärärahaa Kehyn palveluseteleihin, mikäli niiden kysyntä ylittää budjetoidun.

Joka tapauksessa hankintoja tullaan käynnistämään nopeutetulla aikataululla, toisin sanoen loppuvuoden hankintoja ostetaan yrittäjiltä jo keväällä.

Pidennetyt maksuajat

Jo viime viikolla uutisoidun mukaisesti kaupungin yritystilavuokrien maksuehdoista voidaan neuvotella ja joka tapauksessa hakea pidempää maksuaikaa. Näistä neuvotellaan tapauskohtaisesti niiden yrittäjien kanssa, joille koronakriisi aiheuttaa ongelmia.

Myös kaupunkikonsernin lähettämiin muihin laskuihin on neuvoteltavissa maksuaikojen pidennyksiä.

Yrittäjäyhdistyksen esittämiin Imatran Lämmön ja Imatran veden maksujen alennuksia ei sen sijaan nähdä tarkoituksenmukaisina. Esimerkiksi Imatran Lämmön alennukset eivät kohdentuisi tasa-arvoisesti kaikkiin ongelmiin joutuneisiin yrityksiin.

Hätäapuseteli yksi vaihtoehto

Yrittäjät ehdottivat kaupungin kustantamia hätäapuseteleitä yrittäjien ja muiden imatralaisten kotitalouksille.

─Tähän suhtauduimme puheenjohtajapalaverissa lähtökohtaisesti myönteisesti. Jos yrittäjäyhdistys saa esityksensä mukaisesti elintarvikekorttihankkeen taakse muitakin rahoittajia, voisi kaupunki osallistua kustannuksiin kolmanneksella, hallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Ilkka Nokelainen toteaa.

Setelit olisivat käytettävissä paikallisissa yrityksissä. Tämä tukisi myös elinkeinoelämää, ja helpottaisi perheitä, joilla yhteiskunnan tukipäätösten mahdollinen ruuhkautuminen koronakriisissä aiheuttaa taloudellisia ongelmia.

 

Lisätietoja:

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen, p. 040 548 3790, anna.helminenatimatra.fi (anna[dot]helminen[at]imatra[dot]fi)

Kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Ilkka Nokelainen, p.
020 617 2301, ilkka.nokelainenatimatra.fi (ilkka[dot]nokelainen[at]imatra[dot]fi)

Kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Mikko Airas, p.
045 635 3811, mikko.airasatimatra.fi (mikko[dot]airas[at]imatra[dot]fi)

Tietoa yksinyrittäjille suunnattavasta valtion tuesta täältä.

Nämä on jo tehty

1) Neuvontapalveluita lisätty

Aukioloaikoja pidennettiin iltaseitsemään ja lauantaiksi (klo 9-16). Yrityskäyntejä lisätty merkittävästi.

2) Myyntialusta verkossa

Avattu Karanteenikauppa.fi. Se on Kehyn tarjoama maksuton palvelu paikallisille yrittäjille. Perinteisten yritysrekistereiden sijaan karanteenikauppa.fi -sivusto tarjoaa yrittäjille näkyvyyttä ja samalla asiakkaille helpon tavan löytää juuri ne paikalliset tuotteet ja palvelut, mitkä voidaan toimittaa suoraan kotiin.

Kehy on valmis auttamaan yrityksiä luomaan tuotekorttinsa sivustolle. Karanteenikauppa.fi -sivustolta löytyy myös hyvät ohjeet yrityksille niin oman tilin kuin tuotteenkin lisäämiseen.

3) Palveluseteli

Kehy myöntää palveluseteleitä yritykselle ulkopuolisen osaamisen hankintaan toiminnan kehittämiseksi.

Palvelusetelin saamiseksi yrityksen kehittämistarve tulee olla määritelty, ja se voi olla esimerkiksi yrityksen nettisivujen uudistaminen, kotiinkuljetuspalveluiden organisoiminen tai verkkokaupan luominen.

Tukea myönnetään enintään 1500 euroa per vuosi yritystä kohden, kuitenkin enintään 50 prosenttia yrityksen maksamista asiantuntijapalkkioista. Kehy on vuosittain budjetoinut palveluseteliin 30 000 euroa.

4) Apua rahoitushakemusten tekoon

Kehy auttaa yrittäjiä Business Finlandin tukihakemusten laadinnassa. Yrittäjät ovat olleet jo aktiivisia tämän osalta heti, kun Business Finlandin tuki liiketoiminnan kehitysrahoitukseen häiriötilanteissa tuli julkisuuteen.

5) Hankintojen nopeuttaminen

Kaupunki on jo linjannut, että kaupungin hankintoja tullaan toteuttamaan aikaistetusti jo keväällä.

6) Maksuaikoja pidennetty

Kaupunki valmis neuvottelemaan maksuaikojen pidennyksistä yrittäjien kanssa, jos korona on aiheuttanut heille taloudellisia haasteita. Maksuaikojen pidentäminen koskee muun muassa vuokria.

7) Kaupunki maksaa ostolaskunsa nopeutetusti

Imatran kaupungin ja konserniyhtiöiden ostolaskujen maksuehto muutetaan siten, että laskut maksetaan heti, kun ne on hyväksytty. Muutoksen seurauksena laskuttajat saavat pääomat huomattavasti nykyistä nopeammin.