Ilmari Saarelainen ja Ulla-Maija Järnstedt

Syksyllä Teatteri Imatrassa esitetään lämminhenkinen maailmanmenestyskomedia Kultalampi.

Norman Thayerin roolissa Suomen lengendaarisiin näyttelijöihin kuuluva Ilmari Saarelainen

Joka kesä Norman Thayer sekä vaimonsa Ethel saapuvat kesähuvilalleen Kultalammelle, joka sijaitsee Mainen rannikolla. Tästä kesästä tulee kuitenkin erilainen, neljänkymmenenkuuden yhteisen vuoden jälkeen elämän ilta on edessä, eikä varmuutta ole tuleeko enää uutta kesää. Heidän rakkautensa on syvää, ja se on muovannut heistä parhaita ystäviä. He ovat kuin ne kaksi kuikkaa, jotka kesästä toiseen uiskentelevat lammella. Tänä kesänä Etheliä 10 vuotta vanhempi Norman täyttää 80, ja vierailemaan tulee heidän tyttärensä Chelsea yhdessä uuden miesystävänsä Billin sekä tämän 13-vuotiaan pojan Billyn kanssa – tarkoituksena jättää Billy Ethelin ja Normanin hoiviin ”nuoren parin” Euroopan matkan tähden.

Tässä sydäntälämmittävässä, hurmaavassa ja koskettavassa komediassa puhutaan luopumisesta, sukupol-vien välisestä kuilusta sekä pitkästä yhdessäolosta, vanhuuden odottamattomasta tulevaisuudesta. Kultalampi on kuin lämmin henkäys, joka jättää hyvänolon tunteen pitkäksi aikaa.
 
Teoksen ohjaavalle Teatteri Imatran johtajalle Timo Rissaselle Kultalampi on ”hirvittävän rakas näytelmä”.

– Olin katsomassa vuonna 1979, kun näytelmä sai ensi-iltansa. Suomessa oltiin valveutuneita ja Kansallisteatteri esitti sen ensimmäisenä teatterina Euroopassa. Näytelmä on jäänyt mieleen yhtenä nuoruuteni virstanpylväänä. Hyvin haikean kaunis näytelmä, kuvailee Rissanen Kultalampea.

Kultalampi kuuluu maailman esitetyimpiin lämminhenkisiin komedioihin, joka on käännetty 30 kielelle, sitä on esitetty yli 40 maassa ja kuudella mantereella. Sen Oscar-palkitussa elokuvaversiossa Henry Fonda ja Kathryn Hepburn näyttelivät päärooleja.

Norman Thayerin roolissa vierailee Suomen lengendaarisiin näyttelijöihin kuuluva Ilmari Saarelainen, jonka ihmiset tuntevat maineikkaan Tankki täyteen –sarjan alkuperäisenä Juhanana, sekä myös Sisko ja sen veli –sarjan hulvattomana hahmona. Saarelainen on tehnyt pitkän karriäärin Tampereen Työväen Teatterissa, sekä hauskuuttanut yleisöä kiertueillaan yhden miehen näytelmällä.

Saarelainen on tulossa Imatralle suurin odotuksin. Hyppääminen uuteen kokoonpanoon on aina seikkailu, vaikka näytelmä onkin tuttu.

– Tykkään todella tekstistä, joka on täynnä lämpöä. Jos se saataisiin taiottua esiin. Ei voi koskaan tietää, mitä tulee, kun törmää uusiin näyttelijöihin, joiden kanssa tehdään työtä, Saarelainen pohtii.

Etheliä näyttelee Teatteri Imatran näyttelijä Ulla-Maija Järnstedt.  

Lisätietoja: Timo Rissanen 020 617 6645


Ohjaus ja lavastus: Timo Rissanen, pukusuunnittelu: Marja Liukkonen. Rooleissa: Ilmari Saarelainen (vier.) ja Ulla-Maija Järnstedt sekä Hanna Kaskela, Marko Kurikka ja Antti Laine. Billyn rooli ilmoite-taan myöhemmin.

Näytelmän lipunmyynti alkaa 13.2.