Kuva
Emmi Liiri istumassa pulpetilla kirja edessään.
Emmi Liiri käy 1e-luokaa Kosken koululla

Koulunkäynti maistuu kieliluokkaa käyvälle Emmille

21.1.2020 10:16
Kaksikieliset englannin- ja suomenkielellä opiskelevat luokat toimivat Kosken koululla.

Ensimmäistä luokkaa käyvä Emmi Liiri hakeutui kieliluokalle esikoulussa saamansa englannin opetuksen innoittamana. Emmin isän Mika Liirin mukaan Emmin innostusta ei voinut olla huomaamatta.

– Aina puhuttiin englannista niinä päivinä kun oli ollut englannin tunti. Kun sitten kysyttiin, haluaako hän kieliluokalle, innostus oli suuri. Se oli hänen päätös. Käytiin kaikki asiat läpi. Sekin että meiltä on Kosken koululle matkaa yli kaksi kilometriä ja tulevaan Mansikkalan koulukeskukseen 750 metriä.

Imatran paikallisliikenteen vuorot on tähdätty koulujen alkuun ja päättymiseen. Liiritkin ovat laskeneet linja-auton varaan.

– Koulumatkan kanssa ei ole ollut ongelmia, Emmi on alkanut opetella myös bussilla kulkemista ja jos se alkaa sujumaan niin talvet voi kulkea bussilla, äiti Marjo Liiri kertoo.

Emmin koulunkäynti on sujunut hyvin, kun koulua on takana ensimmäinen syksy.

– Koulussa on kivaa. Melkein kaikissa aineissa on englantia. Joskus on vähän vaikeaa, mutta muuten on aika helppoa. Englantia on sopivasti. Lempijuttu koulussa on englanti ja välitunnit, Emmi Liiri selvittää.

Viidennen e-luokan opettaja Miia Nokelainen kertoo, että kaksikielisessä opetuksessa englantia opiskellaan tavallista enemmän. 

– Englantia on jo ensimmäisen luokan syksystä lähtien kaksi tuntia viikossa ja kokonaisuudessaan enemmän kuin muilla luokilla. Lisäksi kieltä opiskellaan muissa oppiaineissa sisällön opiskelun yhteydessä. Kuudennella luokalla opetus annetaan jo pääosin englanniksi.

Kieliluokkalaisilla on usein koulunkäynnin motivaatio kohdillaan ja se näkyy myös tuloksissa

– Onhan se ihana nähdä miten omat oppilaat pärjäävät maailmalla. Monella on opinnot ja ura edenneet todella hyvin kouluajan jälkeenkin, iloitsee Nokelainen.