Tie ja kaksi omakotitaloa
Omakotitaloja Kuparissa

Energia- ja kosteusvaurioiden korjausavustukset koskevat kaikkia asuntotyyppejä

Valtion asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA:n) avustukset ovat vuoden alusta laajentuneet koskemaan energia- sekä home- ja kosteusvaurioremontteja.

ARA:n avustusten laajeneminen tulee vilkastuttamaan hakemusten jättämistä ja remontteja, uskoo Imatran kaupungin korjausrakennusinsinööri Pertti Purovaara.

– Määräaikaista energia-avustusta voivat nyt hakea kaikki, kerrostalot, rivitalot ja omakotitalot. Kaikissa näissä avustus on asuntokohtainen, myös kerrostalossa. Avustusmäärä vaihtelee neljästä kuuteen tuhanteen euroon, maksimissaan se on 50 prosenttia kustannuksista. Avustusta voi saada vaikkapa aurinkopaneelien asentamiseen, maalämpöön siirtymiseen tai eristysten parantamiseen. 

Aivan läpihuutojuttu avustus ei ole.

– Avustuksen saaminen perustuu e-lukulaskentaan. Lähdetään liikkeelle siitä alkuperäisestä lukemasta, joka täytyy teettää ammattilaisella. Korjaajan täytyy osoittaa e-lukulaskelman parannus, Purovaara kertoo.

ARA on reagoinut myös monia koskettavaan kosteusvaurio-ongelmaan.

– Avustusta saa nyt sisäilmaongelmista kärsivien asuntojen kuntotutkimukseen. Jos lähdetään tekemään korjauksia, niin suunnitteluun saa avustusta.

Muut ARA:n avustukset kuten hissiavustukset menevät Purovaaran mukaan pääpiirteittäin vanhoilla säännöillä tänäkin vuonna. Taloyhtiöille Purovaaralla on erityinen vinkki.

– Meillä on paljon sellaisia taloyhtiöitä, jotka eivät saa enää lainaa. Halvin keino nostaa talon vakuusarvoa on tehdä ARA:n tuella hissiremontti. Sen jälkeen voi saada isompiinkin remontteihin lainaa, kun vakuusarvo nousee.

ARA:n avustuksiin on jatkuva haku, mutta energia-avustuksia on haettava 30.6.2020 mennessä. Haku tehdään sähköisenä ARA:n verkkosivujen kautta.

 

Lisätietoja: korjausrakentamisinsinööri Pertti Purovaara, etunumi.sukunimi@imatra.fi, 020 - 617 4703