Kuva
Sonja Pöyhiä

Sonja Pöyhiä – teatterin maskeeraaja/kampaaja: Viidakkokirjassa nähdään moderneja eläinhahmoja

Tiedote
17.1.2020 12:01
Viidakkokirjan pohjoismainen kantaesitys 8.2. Teatteri Imatrassa

Teatteri Imatran kevään näytelmä on Rudyard Kiplingin menestysromaaniin perustuva suuri seikkailumusikaali Viidakkokirja, joka saa ensi-iltansa 8.2. suurella näyttämöllä. 

Näytelmän ohjaa teatterinjohtaja Timo Rissanen. Lavastuksen ja puvustuksen on suunnitellut vierailijana Maarit Kalmakurki. Teatterin oma kampaaja/maskeeraaja Sonja Pöyhiä toteuttaa hahmojen kampaukset ja maskit. 

Viidakkokirjan maskien ja kampausten suunnittelu aloitettiin syksyllä, marraskuussa, kun olivat ensimmäiset lukuharjoitukset ja lavastaja/puvustaja Maarit Kalmakurki esitteli omat suunnitelmansa lavastuksesta ja puvustuksesta. 

-    Viidakkokirjassa maskien ja kampausten suunnittelua on tehty yhteistyössä lavastaja/puvustaja Maarit Kalmakurjen ja ohjaaja Timo Rissasen kanssa. Suunnittelussa olemme pyrkineet yhdistämään kaikkien osapuolten visiot. Lisäksi on pyritty ottamaan huomion myös näyttelijöiden toiveet. Lopputulos on toivottavasti sellainen, että siinä on näyttelijällä mahdollisimman hyvä olla näyttämöllä, kertoo Sonja Pöyhiä. 

Viidakkokirjasta Pöyhiä kuuli ensimmäisen kerran keväällä, kun teatterinjohtaja Timo Rissanen vihjaisi, että tällainen produktio olisi tulossa. Rissasen toiveissa oli maskeeraukseen ja kampauksiin jotain modernia, ei perinteisiä karvapukuisia ja -päisiä eläinhahmoja. 

-    Aloitin tekemällä peruukkeihin metallikehikoita eläinten korville, joiden ympärille hiukset ja karvat rakentuvat. Hahmot alkavat muotoutua, kun mukaan saadaan lavastus ja puvustus. Lopullisen muodon maskit ja kampaukset saavat kun ne pääsee näkemään näyttelijöillä oikeassa ympäristössä lavalla, kertoo Pöyhiä suunnittelun kulusta.

-    Nyt ollaan jo voiton puolella, valmista pitää olla 28. päivä tammikuuta, jolloin alkaa viimeinen viikko ennen ensi-iltaa. Valmistavalla viikolla kaikki asettuu lopulliseen muotoonsa. 

Viidakkokirjassa tullaan näkemään uudenlaisia moderneja hahmoja viidakon eläimistä ja asukkaista.

Sonja Pöyhiä on tehnyt töitä teatteri Imatrassa vuodesta 2014 alkaen. 

-    Produktiot ovat erilaisia. Osaan niistä saan suunnitella maskit ja kampaukset vapaammin, toisinaan taas tehdään  tiiviimmin  yhteistyötä puvustajan ja ohjaajan kanssa kuten nytkin Viidakkokirjassa, kertoo Pöyhiä. 
-    Olen mukana myös näytöksissä, ennen esitystä autan maskien ja hiusten laitossa  ja valmistelen vaihdot. Näytelmän aikana autan myös asujen vaihdoissa. Esityksen jälkeen täytyy vielä huoltaa peruukit, viikset ynnä muut seuraavaa esitystä varten. 
-    Koen olevani täysin oikeassa paikassa, teen työtä, jossa viihdyn, jatkaa Pöyhiä. 

Koulutukseltaan Sonja Pöyhiä on kuntouttava lähihoitaja, hiusmuotoilija sekä meikkaaja -maskeeraaja.  Tällä hetkellä hän myös opiskelee käsityöntekijän ammattitutkintoa Lappeenrannassa. Hän on paljasjalkainen imatralainen, käynyt opiskelemassa Helsingissä ja Lappeenrannassa ja muuttanut takaisin Imatralle vuonna 2007. Perheeseen kuuluu kolme lasta ja aviomies Heikki Pöyhiä. 

Lisätietoja: Teatterinjohtaja Timo Rissanen, p. 020 617 6645, timo.rissanenatimatra.fi (timo[dot]rissanen[at]imatra[dot]fi)

Teatteri Imatra - Viidakkokirja
 

TYÖRYHMÄ
Käsikirjoitus Rudyard Kiplingin teoksen pohjalta Toby Hulse
Musiikin sävellys BB Cooper
Alkuperäissanoitukset Rudyard Kipling
Lisämusiikit Andy Collyer
Esitysoikeudet ARTFIELD
Suomennos ja ohjaus Timo Rissanen
Lavastus- ja pukusuunnittelu Maarit Kalmakurki (vier.)
Kapellimestari Lauri Kuosa (vier.)
Koreografiat Osku Heiskanen (vier.)

Rooleissa: Antti Laine, Pirja Arponen, Aki Honkatukia, Ulla-Maija Järnstedt, Hanna Kaskela, Kari Kinnari, Juha Suihko (vier.), Ville Lamberg, Heikki Pöyhiä ja Pikku-Mowgleina vuorottelevat Elias Winberg ja Oliver Rosenholm.

Bändissä: Lauri Kuosa, Heikki Kaskela, Mikko Taipale/Oscar El Husseini