Kirjastonhoitaja rokkikonsertissa
Mika Kähkönen

Sanarkisti - sanoista tekoihin

Ensimmäisessä blogikirjoituksessani esittelen Sanarkisti-hankkeen.

Sanarkistin blogin intro.

Olen kirjastonhoitaja Mika Kähkönen. Tässä blogissa tulen kertomaan alueellista kehittämistehtävää hoitavan Lahden kaupunginkirjaston Monilukutaitoa sanataiteella -hankkeesta, johon myös Imatran kaupunginkirjasto osallistuu. Panokseni hankkeeseen on Sanarkisti - sanoista tekoihin -projekti.
Tarkoitukseni oli käyttää projektiin liittyvien kirjoitusteni alustana omaa Rajatapauksia-blogiani, mutta vakavamielisenä herrasmiehenä katsoin paremmaksi pitää siviiliminäni höpsöttelyt erillään työasioista. Lupaan, että tekstieni taso säilyy täällä Imatran kaupungin kotisivuilla samana kuin siviiliblogissani. Teitä on nyt varoitettu.

Pääsin mukaan Monilukutaitoa sanataiteella -hankkeeseen, koska osallistuin tänä vuonna myös Lahden kaupunginkirjaston järjestämään sisältö- ja sanataidelähetti koulutukseen. Käytän Sanarkisti-projektissa hyväkseni lähettikoulutuksen aikana kehittelemääni matalan kynnyksen kirjavinkkaus -sapluunaa. Matalan kynnyksen kirjavinkkaus tarkoittaa sitä, että vinkkaan helppoa ja mukavaa luettavaa, en vaikeaselkoista korkeakirjallisuutta, jossa kaikki jännittävä tapahtuu rivien välissä.

Hankkeen nimen mukaisesti vinkkaussessioissa tulee olemaan myös sanataidetta. Yksi projektini tavoitteista on avata termin sanataide merkitys. Se on outo itsellenikin, koska vierastan sanaa taide. Projektin tiimoilta uskon saavani selvitetyksi, että sanataidetta voi tehdä kuka tahansa.
Projektini päätavoite on lukemisen edistämisessä. tärkeintä on lukeminen, ei se mitä lukee. Kaikenlainen lukeminen on hyväksi, mutta lukemiseen pitää osata suhtautua kriittisesti. Monilukutaito tarvitsee edistämistä myös, nykyisessä valitettavan paljon pelkkiin mielikuviin tai jopa silkkaan valehteluun perustuvassa mediamaailmassa.

Teen Sanarkisti-projektia 50 % työajalla 2019-2020 joulu-huhtikuun ja syys-marraskuun ajan. Tarkoitukseni on paitsi toimia täällä sosiaalisessa mediassa, myös jalkautua asiakkaiden pariin. Toimialueeni on Etelä-Karjala, joten kirjavinkkaussessioista ja kevyestä sanataiteessa kiinnostuneet voivat ottaa minuun yhteyttä.

mika.kahkonen@imatra.fi
Puh: 020 617 6602