Tutkijan lähikuva
Tutkija Andrija Milojevic, Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta

”Roboteista tulee yhteiskunnan jäseniä” ennustaa tutkija

Asiantuntijat kertoivat robotiikan ja ohjelmoinnin soveltamisesta koululaisten kansainvälisessä seminaarissa Holiday Club Saimaalla. Kuulijoina oli salin täysi oppilaita Imatran kouluista ja Pietarin koulusta numero 622.

Robottien historiasta kertonut tutkija Andrija Milojevic Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta sanoi, että robotit ovat jo nyt osa yhteiskuntaamme ja tulevat jatkossa yhä enemmän.

– Roboteista tulee yhteiskunnan jäseniä. Tulevaisuudessa elämme jonkinlaisessa synergiassa robottien kanssa. Siinä robotit ovat ihmisten jatkeita. 

Ottavatko yhä älykkäämmiksi kehittyvät robotit vallan ja vahingoittavat ihmisiä? Tämän pelon Milojevic torjuu Hollywood-elokuvien luomana fantasiana.

– On opittava elämään niiden kanssa. Jos näytämme roboteille elämämme kuten se on, se oppii ymmärtämään, että tärkein asia siinä on rakkaus. Sen robottikin oppii.

Roboteille voi siis opettaa tunteita, mutta yksi asia Milojevicin mukaan erottaa niitä ihmisistä. 

– Luovuutta robotit eivät vielä ole oppineet. 

Pietarin teknillisen yliopiston professori Vladimir Zaborovski avasi robottien merkitystä avaruuden tutkimuksessa.

– Avaruus kiehtoo meitä, mutta siellä on ihmiselle vaarallista. Avaruudessa ihmisen korvaaminen robotilla tarjoaa erityisen suuren hyödyn. Robotteja voi siellä käyttää kaukaisten planeettojen valloittamiseen, yhteyksien pitämiseen tai erilaisten materiaalien luomiseen olosuhteissa, joissa ei ole painovoimaa.

Erityisen paljon Zaborovski odottaa robotiikan kehittävän lääketieteen diagnostiikkaa.

– Tulemme kantamaan kukin omia laitteitamme, joihin on tallennettu perimämme, verianalyysimme ja niin edelleen.  Laitteet osaavat ennustaa sairauksiamme ihmistä paremmin, koska ne voivat hallita suurta määrää tietoa, uskoo Zaborovski.

Zaborovskin mukaan robotiikka kiinnostaa nuoria ja lapsetkin sitä voivat sitä ymmärtää.

– Kaksi viikkoa sitten järjestämme yliopistollamme 14. robotiikkaolympialaiset. Aiemmin kutsuimme vain opiskelijoita, mutta nyt ensimmäistä kertaa kilpailuun osallistui koululaisia, muun muassa tässä hankkeessa mukana olevasta koulusta numero 622, toteaa Zaborovski tyytyväisenä.

Seminaari oli osa Kaakkois-Suomen ja Venäjän naapuruusohjelmasta rahoitettua Nesttec-hanketta. Huomenna tiistaina hanke jatkuu työpajoilla, joissa lapset ohjelmoivat ja rakentavat robotteja ja testaavat niiden toimintaa.
 

Lisätietoja Opetuspalveluiden päällikkö Minna Rovio, minna.rovio@imatra.fi, 020 617 3404