Kuva
Eettiset periaatteet ovat kuin liikennemerkit. Ne ohjaavat työtä ja päätöksentekoa.

Imatra kirkasti eettiset periaatteensa

Tiedote
13.11.2019 15:46
Ohjeet arkeen ja päätöksentekoon. Jokaisella menestyvällä organisaatiolla on oltava nämä periaatteet.

Imatran kaupunginvaltuusto on strategialinjaustensa yhteydessä hyväksynyt konsernille eettiset periaatteet.

─ Niiden tarkoituksena on toimia ohjenuorana päätöksenteossa sekä kaupunkikonsernin jokaisen työntekijän päivittäisessä työssä. Kuvaamme ne periaatteet, joiden mukaan toimimme, tarkastuspäällikkö Arja Kekki sanoo.
Periaatteita on kuusi. Niiden taustalla on laki, mutta ne kuvastavat myös kaupunkikonsernin arvoja.
─ Tässä on yksinkertaisesti sanottuna se, miten meidän kuuluu toimia lain mukaisesti ja toisiamme kunnioittaen. Sinänsä tässä ei pitäisi olla kenellekään mitään uutta, mutta nyt ohjeet on tehty näkyväksi eli sanoitimme arjen toimintaa. Jokaisella menestyvällä organisaatiolla on oltava nämä periaatteet, konsernilakimies Milla Oinonen sanoo.
Periaatteiden laadintaan ovat osallistuneet esimiehet, henkilöstö ja konsernin johtoryhmässä yhtiöiden toimitusjohtajat. Myös valtuustoryhmiltä on pyydetty lausunnot eettisiin ohjeisiin valmisteluvaiheessa.

 

Eettiset periaatteet

1. LÄPINÄKYVYYS. Toimintamme ja päätöksentekomme on julkista ja läpinäkyvää.

Painotamme kaikessa toiminnassamme ja viestinnässämme avoimuutta. Annamme kuntalaisille, medialle ja muille sidosryhmille ennakoivasti ja ajankohtaisesti tietoja palveluistamme ja päätöksenteostamme.

Pidämme kuitenkin samalla huolta yksityisyyden suojasta käsitellessämme kuntalaisten, henkilöstömme ja sidosryhmiemme tietoja. Annamme tietoja samansisältöisesti, suosimatta mitään sidosryhmää tai ketään henkilöä.

2. KUNNIOITUS JA YHDENVERTAISUUS. Kohtelemme kaupungin työntekijöitä, asiakkaita ja yhteistyökumppaneita kunnioittavasti ja yhdenvertaisesti. Emme hyväksy syrjintää, häirintää tai epäasiallista käytöstä.

Arvostamme erilaisuutta ja kohtelemme kaupungin asiakkaita, kumppaneita sekä työntekijöitä ja päättäjiä tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti. Emme hyväksy minkäänlaista ikään, sukupuoleen, etniseen alkuperään, kansalaisuuteen, kieleen, uskontoon, vakaumukseen, mielipiteeseen, poliittiseen toimintaan, ammattiyhdistystoimintaan, perhesuhteisiin, terveydentilaan, vammaisuuteen, seksuaalisen suuntautumiseen tai muun henkilöön liittyvään syyhyn perustuvaa syrjintää.

Arvostamme ja kunnioitamme kollegoitamme ja otamme heidät aktiivisesti mukaan yhdessä tekemiseen. Noudatamme oikeudenmukaisia työsuhdekäytäntöjä ja kunnioitamme kansainvälisesti hyväksyttyjä työntekijöiden oikeuksia sekä työelämää koskevia lakeja ja sopimuksia.

Huolehdimme siitä, että työympäristömme on turvallinen ja terveellinen. Emme hyväksy minkäänlaista häirintää, hyväksikäyttöä, kiusaamista tai muuta sopimatonta käytöstä työyhteisössämme. Olemme savuton työpaikka.

3. PUOLUEETTOMUUS JA YKSILÖN VASTUU. Jokainen kaupungin työntekijä on vastuussa toimimaan ja käyttäytymään asemansa edellyttämällä tavalla, kaupungin edun mukaisesti. Henkilökohtainen etu ei saa vaikuttaa millään tasolla päätöksentekoon.

Toimimme aina tasapuolisesti. Emme suosi ketään, emmekä anna ennakkokäsitysten vaikuttaa toimintaamme. Otamme huomioon eri näkökulmat ja vaikutukset päätöksenteossamme.

Jokaisella on velvollisuus tunnistaa ja jäävätä itsensä tilanteissa, joihin liittyy tai saattaisi liittyä eturistiriita. Esteellisyys syntyy, jos olemme sellaisessa suhteessa käsiteltävään asiaan, joka saattaa vaarantaa puolueettomuutemme. Puolueettomuuden todellisen vaarantumisen lisäksi esteellisyydestä on kysymys kaikissa sellaisissa tilanteissa, joissa toiminta ei näytä ulospäin puolueettomalta.

Eturistiriitojen välttämiseksi ja puolueettomuuden varmistamiseksi noudatamme toimintaamme tai sen osaan kulloinkin soveltuvia esteellisyyssäädöksiä ja sisäisiä periaatteita. Emme osallistu asian valmisteluun, esittelyyn tai päätöksentekoon, jos olemme esteellisiä. Arvioimme oman esteellisyytemme itse ja jääväämme itsemme oma-aloitteisesti.

4. OMAISUUDEN JA TIEDON VASTUULLINEN KÄYTTÖ. Käytämme julkista omaisuutta ja tietoa vastuullisesti ja säännösten mukaan.

Emme salli toiminnassamme minkäänlaisia väärinkäytöksiä kuten epärehellistä, epäeettistä tai kaupunkikonsernin ohjeita rikkovaa tai lainvastaista toimintaa. Jokainen työntekijämme vastaa aineettoman ja aineellisen omaisuutemme suojelemisesta ja varojemme asianmukaisesta käyttämisestä. Kaupunkikonsernin omaisuutta ei saa käyttää omiin tarkoituksiin.

Vastustamme korruptiota ja lahjontaa. Emme maksa emmekä vastaanota lahjuksia tai muita laittomia maksuja, emmekä hyväksy rahanpesuun osallistumista tai siinä avustamista. Pidämme huolta siitä, että kaikki toimintamme on puolueetonta ja että se myös näyttää siltä. Tämä tarkoittaa, ettemme vaadi, ota vastaan, hyväksy emmekä tarjoa vieraanvaraisuutta, lahjoja tai muita etuuksia, joilla pyritään vaikuttamaan tai voidaan olettaa vaikutettavan toimintaan tai päätöksentekoon omassa työssämme ja verkostoissamme.

Kaupunkikonserni torjuu aktiivisesti harmaata taloutta ja edellyttää sitä myös sopimuskumppaneiltaan.

5. YMPÄRISTÖVASTUU. Kaiken toimintamme tulee olla ympäristönäkökulmasta tarkasteltuna kestävää.

Luomme kestävää tulevaisuutta yhdessä asukkaiden, kumppanien sekä muiden Imatran seudun kuntien kanssa. Otamme ympäristönäkökulmat huomioon päätöksenteossa ja päivittäisessä toiminnassamme.

6. HYVÄ HALLINTO. Noudatamme lakeja ja asetuksia sekä hyvän johtamisen ja hallintotavan periaatteita.

Sitoudumme noudattamaan kaikkia lakeja ja asetuksia. Jokaisen meistä on oltava tietoinen omaa työtämme koskevista säädöksistä ja ohjeista. Esimiehet vastaavat tarvittavasta perehdyttämisestä.

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt hallinnon järjestämiseksi hallintosäännön, jossa määrätään kaupungin viranomaisten tehtävistä ja toimivallan jaosta. Yksityiskohtaisemmat ohjeet on annettu toimintaohjeissa.

Esimiesten vastuulla on varmistaa oman henkilöstönsä perehdyttämisestä sekä johtaa esimerkillä päivittäisessä toiminnassa ja päätöksenteossa.