Kuva
Alvar Aallon tyyppitalo Imatralla.
Alvar Aallon tyyppitalo Imatralla.

Koti Alvar Aallon talossa

Tiedote
16.8.2019 14:36
Kolmen Ristin kirkon lisäksi Imatralla on muitakin Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia.

1950-luvulla Imatralle rakennettiin Alvar Aallon suunnittelemia tyyppitaloja muun muassa Kurkvuoreen ja Virasojalle. Myös Sienimäellä näitä taloja on muutamia - yhdessä niistä asuvat nyt Eeva Siiskonen ja Ville Räsänen. Eeva on kotoisin Taipalsaarelta, ja on asunut Imatralla jo parikymmentä vuotta. Ville on syntyjään imatralainen.

– Muutimme tähän viisi vuotta sitten, toukokuussa tuli täyteen, Eeva kertoo.

Talon rakentamisvuodesta on useampia näkemyksiä. Eeva päättää lähteä tarkistamaan asiaa talon asiakirjoista. Vuosi tarkentuu: talo on rakennettu 1954.

Alvar Aallon kädenjälki ei vaikuttanut pariskunnan ostopäätökseen talosta.

Itse asiassa emme edes tienneet tätä. Asia tuli ilmi, kun kerroin tuttavalleni uudesta osoitteesta. Hän sanoi, että nehän on niitä Aallon taloja. Olin epäileväinen ja sanoin varmaan, että ei kai, Eeva naurahtaa.

– Kyllä se oli kuitenkin iloinen yllätys. Tuntuuhan se mukavalta, Ville sanoo.

– Kiva asia se on. Jos joku kysyy, että millainen kotimme on, nykyään aina mainitsemme tämän olevan Alvar Aallon taloja, Eeva lisää.

Ulkoapäin talo huokuu vanhaa aikaa. Iso, romanttinen puutalo on nyt vihreänsävyinen.

– Talohan on täysin restauroitu jo ennen meitä. Sisätilat ovat uudenaikaiset ja täysin muuttuneet alkuperäisestä. Ei sisältä päin olisi voinut enää edes aavistaa tämän olevan Aallon suunnittelema, pyöreitä muotoja ei juurikaan ole. Ulkoasu on säilynyt enemmän vanhan tyylisenä, Eeva sanoo.

Pariskunnan muuttaessa tänne viitisen vuotta sitten, talo oli jo nykyisessä kuosissaan.

Meillä molemmilla oli ollut kokemusta omakotitalojen remontoimisesta, siihen emme enää halunneet lähteä, Eeva kertoo nauraen.

Vuoteen 2011 mennessä talo saneerattiin. Käytännössä kaikki – etenkin sisältä – on muuttunut, Ville sanoo.

Kysyttäessä taloon liittyvää lempiasiaa, Eeva kehottaa Villeä aloittamaan.

Ihan ensimmäisenä kiinnitin huomiota nostettuun keittiöön. Keittiö on erotettu muusta tilasta muutamalla portaalla. Siihen tykästyin heti, Ville kuvailee.

Minulla on sama. Korotettu keittiö rappuineen ja koristeaitoineen on tosi kiva. Lisäksi tykkään vanhasta kaakelitakasta, joka uudistuksista huolimatta on säilytetty. Aiemmat asukkaat tekivät myös toisen takan keittiöön, Eeva kertoo.

Talossa on panostettu myös ulkotiloihin.

Edessä olevan terassin lisäksi takapihan puolella on koko talon levyinen parveke. Siitä olemme tykänneet. Piha on muutenkin mieleemme, meidän ja naapurin koirat leikkivät täällä, Eeva lisää suosikkilistaan.

Eeva ja Ville ovat asuneet aiemminkin Imatralla. Sienimäelle pari tuli asuntonäyttöön niin sanotusti ihan vaan katselemaan.

Sienimäkihän on ennen ollut vähän hurjassa maineessa, Ville muistelee.

Minä sanoin, että vaikka se talo olisi miten ihana, niin Sienimäelle ei muuteta, Eeva naurahtaa.

Toisin kävi. Ville ja Eeva muuttivat Sienimäelle, ja ovat viihtyneet siellä hyvin.

Tämä on mukava paikka. Naapurit ovat lähellä, mutta kuitenkin meillä on oma rauha, Eeva sanoo.

Kyllä täällä on rauhallista. Lisäksi siitä on ollut hyötyä, että bussipysäkki on lähellä. Sitä on tullut hyödynnettyä aina välillä. Tosi kätevää, Ville kuvailee.

Sienimäki sai vastikään pitkän odotuksen jälkeen uuden kioskin Rouskunkadulle. Alueen asukkaat olivat kovasti toivoneet elintarvikemyyntiä kotikulmille.

Se on tosi hyvä juttu, maitokahvit ja muut pienet jutut saa nyt läheltä. Varsinkin Mansikkakosken siltatyömaan takia kauppareissuja on joutunut aina vähän suunnittelemaan, Eeva sanoo.

Ennen mökkireissua voitaisiinkin käydä kioskilla kahvilla, Ville ehdottaa.