Kuvaaja 
Ari Nakari
Imatran uimahalli

Pela opettaa imatralaiset lapset uimaan

Imatran Seudun Pelastakaa Lapset ry:n kustantama uinninopetus on tärkeä osa lasten uinnin opetusta Imatralla

Imatran Seudun Pelastakaa Lapset ry on vuodesta 2011 lähtien kustantanut Viskareille eli neljä- ja viisivuotiaille imatralaisille, ruokolahtelaisille ja rautjärveläisille päiväkotilaisille uimaopetusta uimahallissa. Jokainen lapsi pääsee neljä kertaa uimahalliin ryhmänsä kanssa ja saa siellä uimaopetusta. Tarkoitus on totuttaa lapset veteen ja antaa heille uinnin alkeet, etteivät he hätäänny joutuessaan veteen.
 
-    Ajatus uimaopetuksesta tuli eräänä kuumana kesäpäivänä kun olin lastenlapsieni kanssa uimarannalla. Katselin rannalla lasten touhuja ja mietin että voisimme yhdistyksenä tehdä jotain lasten uimaopetuksen hyväksi, kertoo Annika Taitto Imatran Seudun Pelastakaa Lapset ry:stä.
  
-    Asiasta keskusteltiin yhdistyksen hallituksessa ja päätimme käyttää ylijäämämme lasten uimaopetukseen. Mukaan otettiin myös Ruokolahden ja Rautjärven päiväkotilaiset, koska myös ne ovat yhdistyksemme toiminta-aluetta, jatkaa Heleena Lintunen samasta yhdistyksestä.
 
Toiminnan alussa uimaopetus koski vain Viskareita, mutta tänä vuonna mukaan tulivat myös imatralaiset esikoululaiset, koska heidän uimaopetuksensa jäi kaupungin säästöjen jalkoihin. Kunnat maksavat uimareiden kuljetukset hallille ja takaisin. Koululaisten uimaopetus on lakisääteistä eli siitä pitää kunnan huolehtia. 

Yhdistys tukee myös iltaryhmiä. Ryhmät on tarkoitettu lapsille, jotka eivät ole päiväkodeissa ja jäisivät näin uimaopetuksen ulkopuolelle. Iltaryhmät ovat erittäin suosittuja ja niissä on kiintiöt myös ruokolahtelaisille ja rautjärveläisille.

-    Annamme myös kaikille uimareille yhden uintikerran uimalipun, jolloin he pääsevät kokeilemaan uusia taitojaan uimahalliin vanhempiensa kanssa, kertoo Lintunen.

-    Kun 30.000 euroa oli käytetty, keskustelimme asiasta uudestaan ja päätimme jatkaa, koska uimaopetustoiminta on meidän ydintehtäväämme eli kuuluu osana meidän Eväitä Elämälle – ohjelmaan, jonka tarkoituksena on tukea lasten ja nuorten toimintaa ja ehkäistä syrjäytymistä, jatkaa Taitto. 

Yhdistys sai toiminnastaan vuonna 2012 valtakunnallisen uima- ja hengenpelastusliiton palkinnon.

Lisätietoja: hyvinvointipalveluiden päällikkö Arja Kujala p. 020 617 2227
 

Uinninopetus Imatralla 

Liikuntapalvelut huolehtii koululaisten uinninopetuksen toteuttamisesta sekä  uimavuorojen ja kuljetusten suunnittelusta. Koululaisryhmät ovat uimahallissa kahtena päivänä viikossa 4 tuntia /pv. Päiväkotien lapset ja esikoululaiset ovat uimahallissa kahtena päivänä viikossa 4 tuntia. Uimakouluja järjestetään lisäksi kesäisin uimahallissa ja rannoilla 5-7 –vuotiaille.

Uimakandidaatin suoritukset ja uimamaisteri suorituksen uintiosuudet suoritetaan Imatralla. Koululaisille mahdollistetaan uimamaisteri merkin suorittaminen järjestämällä matka Lappeenrantaan, missä pystyy suorittamaan sukelluksen 3-4 m syvyyteen ja hypyn 3 tai 5 metristä. (Uimakandidaatit suorittavat koko tutkinnon Imatralla.) Imatralla järjestetään merkkien suorittaneille uimapromootio, jolla halutaan muistuttaa uimataidon merkityksestä ja palkita suorittaneet. Tänä vuonna promootio on uudistumassa ja siitä on tarkoitus tehdä lapsille palkitsevampi tapahtuma järjestämällä sinne uudenlaista aktiviteettia.
Ruokolahden, Rautjärven ja Puumalan koululaiset saavat uimaopetusta Imatralla uimahallissa uimaopettajilta. 
 

Imatran Seudun Pelastakaa Lapset ry  

Imatran seudun Pelastakaa Lapset ry toimii Imatran, Ruokolahden ja Rautjärven alueilla.

Pääkohteena on tukea suoraan paikkakuntien lapsia, nuoria ja vähävaraisia lapsiperheitä eri tavoin (vuonna 2018 noin 85 000€). Tulot pääasiassa kirpputorin myyntituloista.

Pääpainoalueet:
- harrastustoiminnan tukeminen
- oppimateriaalituki
- mentorointi
- alle 6-vuotiaiden uinninopetuksen järjestäminen vuosittain n.700 lapselle

Vuosittain Vuoden lapsellinen teko -palkinnon paikallisesta, erityisesti lasten ja nuorten hyväksi tehdystä työstä.

Toiminta rahoitetaan kirpputorin tuotoilla (Mansikkapaikka, Tainionkoskentie 68).