Kuva
Ihmisiä Imatra-päivässä 2018
Ihmisiä Imatra-päivässä 2018

Osallistu ja vaikuta -ohjelmalla edistetään kaupunkilaisten vaikuttamisen mahdollisuuksia

Tiedote
21.1.2019 13:11
Osallistu ja vaikuta -ohjelma 2019 - 2021 hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 14.1.2019. Ohjelma kertoo, mitä kaupunki painottaa osallisuudessa lähivuosina. Ohjelman liite esittelee kaupungin osallistamista tukevat keinot; edustuksellisen -, suoran -, tieto-osallisuuden sekä päätösten vaikutusten ennakkoarvioinnin.

Osallistu ja vaikuta -ohjelman on laatinut Imatran kaupungin Osallistu- ja vaikuta -työryhmä.

Työryhmän viranhaltijajäsen kehittämis- ja työllisyyskoordinaattori Sirkku Sarlomo näkee osallisuuteen panostamiselle monia perusteita.

Palvelujen rahoitus, verotulot, tulee asukkailta ja yrityksiltä.  Asukkaat ja yritykset ovat vertauskuvallisesti asiakasomistajia, joten on luonnollista ottaa heidät mukaan myös palvelujen kehittämiseen. 

Kaupungilla on Sarlomon mukaan myös opittavaa omistajiltaan.

– Asukkailta ja yrityksiltä saatu tieto on tarpeellista luottamushenkilöiden työssä päätöksentekoa varten ja virkamiehille asioiden valmistelussa. Osallistu ja vaikuta -toiminnan kehittäminen on osa valmistelun ja päätöksenteon kehittämistä.

Osallistu ja vaikuta -ohjelmaan on kirjattu kunkin osa-alueen yhteyteen, kuinka osallistumisen toteutumista arvioidaan. Osallistu- ja vaikuta -työryhmä pyrkii ohjaamaan osallisuustoiminnan kehittämistä arvioinnin perusteella.

Ohjelma jakautuu kahteen osioon; ohjelma-osaan ja ohjelman liitteeseen.

– Ohjelmaosa kertoo, mihin kaupunki erityisesti panostaa tällä valtuustokaudella. Ohjelman jatkeena oleva liite on opas siihen, millä tavalla Imatra huolehtii osallisuuden toteutumisesta jatkuvana toimintana, kertoo Osallistu ja vaikuta -työryhmän sihteeri viestintäasiantuntija Heikki Laine

Lisätietoja:

Sirkku Sarlomo, Kehittämis- ja työllisyyskoordinaattori, 020 617 2225
Heikki Laine, Viestintäasiantuntija, 020 617 2321

Lue osallistu ja Vaikuta -ohjelmaa 2019 - 2021

Imatran kaupungilla osallisuus on määritelty kolmeen lajiin. 

Edustuksellisessa osallisuudessa kaupunginvaltuusto ja -hallitus etunenässä käyttävät kaupunkilaisilta lainassa olevaa valtaansa yhteisistä asioiden sopimiseen. Lautakuntia on viime vuosina vähennetty, mutta toisaalta esimerkiksi lasten parlamentti on perustettu ja nuorisovaltuuston toimintaa on vahvistettu.

Suora osallisuus on elänyt viime vuosina kukoistustaan, kun sähköiset palvelut ovat kehittyneet. Aloitteita, valituksia ja erilaisia mielipiteen ilmauksia on aiempaa helpompi jättää. Myös julkisella sektorilla ajatellaan yhä useammin, että kysytään kuntalaisilta, sieltähän voimme saada arvokasta tietoa.

Tieto-osallisuus tarkoittaa tietojen julkisuutta ja olennaisen tiedon tarjoamista oikea-aikaisesti. Tiedon tulisi olla tarjolla kaikille, niillekin joilla ei ole aikaa tai mahdollisuutta seurata kaupungin asioita tiiviisti.