Kuva
Erasmus-hankkeen opiskelijat ja opettajat Imatran yhteislukiolla
Erasmus-hankkeen opiskelijat ja opettajat Imatran yhteislukiolla

Open Minds, Open Borders –hanke saa lukiolaisten ajatukset liikkeelle

Tiedote
18.1.2019 17:24
Imatran yhteislukiolla on tällä viikolla ollut 20 opiskelijaa ja 5 opettajaa Erasmus-hankkeen vieraina. Italiasta, Saksasta, Englannista, Hollannista ja Ruotsista tulleet vieraat ovat saaneet kuluneella viikolla tiiviin paketin rajoja käsittelevää opetusta. Oppitunneilla on tarkasteltu rajaa historian, kulttuurin ja kielen näkökulmista. Torstaina opiskelijat vierailivat Pelkolan rajavartioasemalla.

Thomas van Kesteren Hollannin Lissesta kertoo että on nähnyt matkalla paljon erilaista kuin kotonaan.

– Kulttuuri, ruoka, luonto. Ja täällä on paljon lunta. En ole tottunut siihen Hollannissa. Koulu on erilaista. 

Oppitunneillakin tuli monenlaista uutta vastaan.

– En tiennyt Suomen historiasta mitään, mutta nyt tiedän. En ole myöskään tottunut tarkkoihin rajoihin ja kontrolliin. Hollannissa meillä on avoimet rajat Saksaan ja Belgiaan. Oli mielenkiintoista, että suomalaiset ja venäläiset työskentelivät niin tiivistä yhteistyötä rajan turvallisuudesta huolehtimiseksi. Ajattelin, että he olisivat olleet vihamielisempiä, van Kesteren pohtii.

Thomas van Kesteren

Englannin Kentistä tullut Jacob Sharman kertoo nähneensä Imatralla enemmän lunta kuin koskaan eläissään.

– On ollut kiinnostavaa nähdä kulttuuria ja kuinka toiset ihmiset elävät. On ollut kiva kun on voitu olla kodeissa eikä vain hotellissa. 
Sharmanin mukaan myös käsitys rajasta pelkästään valtioiden välisenä rajana on monipuolistunut.

– Olemme oppineet paljon stereotypioista, kuinka ne voivat luoda rajoja ihmisten välille. On olemassa monenlaisia rajoja.

Jacob Sharman

Ruotsin suurten järvien Vänernin ja Vätternin välistä Skövdestä kotoisin oleva Isak Boström kertoo, että kulttuuri hänen kotiseudullaan on hyvin samanlainen kuin Suomessa ja ruotsin kieltäkin on tullut matkalla kokeiltua.

– On ollut mielenkiintoista olla vieraana perheessä ja nähdä kuinka siellä eletään. Tunneilla on ollut jännittävää nähdä erilaisia rajoja ja niiden vaikutuksia ihmisiin. Meillä Ruotsissa ei ole juuri minkäänlaisia valtakunnanrajoja. Eniten minua yllätti, että kuinka paljon järviä täällä on, Boström kertoo.

Isak Boström 

Viktoria Röhvig Saksan Fuldasta sanoo havainneensa, että vaikka kulttuureissa on eroja, monet asiat ovat myös yhteisiä.

– Meillä on aika samanlaista perhe-elämää kuin täälläkin. Tunneilla on ollut kiinnostavaa nähdä, kuinka kieli ja psyyke voivat vaikuttaa ajatteluumme rajoista. Yllättävää oli, että kuinka suomalaiset eivät voi niin helposti yrittää rajaa.

Viktoria Röhvig

Leonardo Dusini Italian Trentosta sanoo, että hän on onnekas, kun on voinut tulla Suomeen.

– Minusta politiikka on kiinnostavaa. Niin myös raja-aihe. Pidin todella aiheesta. Italia on osa Shengen -aluetta. En osannut ajatella, että Euroopan sisällä on näin jyrkkiä rajoja. Minusta historian tunnit olivat kiinnostavia. Meillä ei ole käyty niin paljon Skandinavian ja Venäjän historiaa. En tiennyt aiemmin Suomen itsenäistymisestä tai sisällissodasta.

Leonardo Dusini

Imatran yhteislukion oppilas Emmi Astikainen on majoittanut yhtä ruotsalaista ja käynyt Erasmus-projektin puitteissa Italiassa.

– On kiva kun on ollut ihmisiä eri maista, niin on voitu vertailla näiden kanssa omaa maata. On vertailtu tosi paljon koulutusjärjestelmää, sitten ruokaa ja säätä.

Emmi Astikainen on käynyt saman Erasmus-projektin puitteissa Italiassa. 

– Siellä oli aiheena samalla tavalla nämä rajat, mutta me tehtiin se draaman kautta. Oli hauskaa. 

Emmille projekti on antanut ajattelemisen aihetta.

– Olen hankkeen kautta tajunnut vasta, miten tarkka raja tuossa kymmenen kilometrin päässä on. Projektin nimi täällä Imatralla on, että ”Why do we need borders?”. On kyllä tullut ajateltua sitä, että miksi niitä tarvitaan, pohtii Emmi Astikainen.

Emmi Astikainen

Open Minds, Open Borders

Erasmus-ohjelmasta rahoitettua Open Minds, Open Borders –hanketta koordinoi Imatran päässä historian ja yhteiskuntaopin lehtori Sanna Prior

Priorin mukaan Imatralla vietetty viikko on onnistunut erinomaisesti ja opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä. Onnistuneen viikon jälkeen Priorilla on päällimmäisenä mielessä tunnelma.

– Parasta on ollut kansainvälinen tunnelma ja eri kielet. Hankkeen aihe on hyvä ja tosi ajankohtainen.

Imatran viikko huipentui opiskelijoiden järjestämään Border Fair –rajamessuihin. Messuilla vierailivat englanti-painotteiset luokat ensimmäisestä yhdeksänteen luokkaan ja joitakin lukion ryhmiä.

Kolmivuotinen hanke päättyy vuonna 2020.